του Σπύρου Βάιλα

  Δημοσιεύτηκε: 26 Νοέμβριος 2016

  «Τι είδα και τι έζησα στην Κούβα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παρεχώρησε η κ. Παπαρήγα στην εφημερίδα «Τα Νέα» (8/12/2003) μετά την επίσκεψη της στο ομώνυμο νησί. Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι έμεινε ευχαριστημένη από την τελευταία της επίσκεψη.

  Δημοσιεύτηκε: 04 Σεπτέμβριος 2016

  Η Οθωμανική Αυτοκρατορία που ιδρύθηκε στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γνωρίζοντας την ανωτερότητα του ελληνικού στοιχείου στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην παιδεία, αλλά και την πληθυσμιακή υπεροχή, από την αρχή εφάρμοσε σχέδια αφελληνισμού.

  Δημοσιεύτηκε: 27 Οκτώβριος 2011

  Το περασμένο καλοκαίρι είχα την τύχη να βρεθεί στα χέρια μου ένα μέρος αρχείου από ιταλικές εφημερίδες της εποχής του 1940. Πρόκειται για μια σειρά ανατυπωμένων εφημερίδων της περιόδου του πολέμου που κυκλοφόρησε περίπου πριν 25 χρόνια στην Ιταλία υπό τον τίτλο «εφημερίδες του πολέμου» και ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο του 1939 και φθάνουν στον Δεκέμβριο του 1940. Για την περίοδο που μας ενδιαφέρει υπάρχουν δυστυχώς μόνο τέσσερις εφημερίδες και με μικρή αναφορά στα του ελληνο-ιταλικού πολέμου.

  Δημοσιεύτηκε: 04 Απρίλιος 2008

  Η παρουσία του Ελληνισμού στην Ρωσία και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ανιχνεύεται από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια. Ο ιστορικός Ηρόδοτος στο Δ΄ βιβλίο των Ιστοριών του αναφέρει ότι οι Γέλωνες ήταν απόγονοι του υιού του Ηρακλή που ονομαζόταν Γέλων και ότι αυτοί διέφεραν στην γλώσσα, στα ήθη και στον πολιτισμό από τους ιθαγενείς, λάτρευαν δε τον Διόνυσο. Αλλά και οι Σκύθες ήταν απόγονοι του Ηρακλή από τον υιό του Σκύθη, λέει ο Ηρόδοτος, οι οποίοι εξαπλώθηκαν στις περιοχές του βόρειου Εύξεινου Πόντου, την ΝΑ Ρωσία, την Κριμαία και την Σιβηρία.

  Δημοσιεύτηκε: 07 Μάρτιος 2008

  Η ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης από την αρχή συνδέθηκε με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών της διακόσμου του Παρθενώνα (Ελγίνεια μάρμαρα) που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, από την αρχή βρήκε θετική ανταπόκριση τόσο στη διεθνή, όσο και στην αγγλική κοινή γνώμη. Συνάντησε όμως μέχρι και σήμερα την πάγια αρνητική στάση του Βρετανικού Μουσείου και των Βρετανικών κυβερνήσεων.

  Δημοσιεύτηκε: 14 Σεπτέμβριος 2007

  Από την αρχή της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους οι μεγάλες δυνάμεις προσπάθησαν να ελέγξουν και να κατευθύνουν τις πολιτικές εξελίξεις στο νεόδμητο τότε κράτος, αυτό το κατάφεραν αμέσως μετά την δολοφονία του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού στην σύγχρονη ιστορία μας του Ιωάννη Καποδίστρια. Δημιουργήθηκαν τρία κόμματα, το αγγλόφιλο, το γαλλόφιλο και το ρωσόφιλο.

  Δημοσιεύτηκε: 20 Ιούλιος 2007

  Συμπληρώνονται φέτος 33 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Η τραγική μοίρα του Κυπριακού Ελληνισμού επί 33 χρόνια, αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, την ολοφάνερη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος ως προς την Κύπρο και όχι μόνον. Ο αγώνας των Κυπρίων για Ένωση θυσιάστηκε για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές φιλοδοξίες και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες των Ελλαδιτών, αλλά και πολλών Κυπρίων πολιτικών.

  Δημοσιεύτηκε: 06 Φεβρουάριος 2007

  Με αφορμή το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ένας διάλογος από τις σελίδες του τύπου, αλλά και σε αρκετές ιστοσελίδες του Διαδικτύου. Δεν θα σταθώ ιδιαιτέρως στην σταλινικής νοοτροπίας θέση ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν μπορούν να το κρίνουν ή να το αξιολογήσουν παρά μόνο ιστορικοί επιστήμονες και εκπαιδευτικοί. Εξ΄ άλλου πολλοί ιστορικοί επιστήμονες και εκπαιδευτικοί που το μελέτησαν έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και ζητούν την απόσυρση του.

  Δημοσιεύτηκε: 23 Ιανουάριος 2007

  "Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε την απεμπλοκή, την αποκλιμάκωση της κρίσης χωρίς καμία απολύτως διαπραγμάτευση με την τουρκική πλευρά. Η βραχονησίδα Ίμια είναι και θα παραμείνει ελληνική". Τα ανωτέρω δήλωσε στις 31 Ιανουαρίου 1996 ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης στην Βουλή και κατόπιν σαν υποτελής ευχαρίστησε τους Αμερικανούς (sic).

  Δημοσιεύτηκε: 23 Νοέμβριος 2006

  * Νέο κρούσμα ρατσισμού σημειώθηκε εναντίον τριών αλλοδαπών συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα τρεις φιλήσυχοι Αλβανοί κακοποιοί ετοιμαζόταν να ληστέψουν υποκατάστημα τραπέζης στην οδό Καλλιρρόης στην Αθήνα όταν κατέφθασε η αστυνομία και τους ζήτησε να εξακριβώσει τα στοιχεία τους. Οι Αλβανοί το εξέλαβαν αυτό ως προσβολή - με το δίκαιο τους- και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών. Αμέσως οι Έλληνες αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, συνέλαβαν τον ένα Αλβανό, ενώ οι άλλοι δύο διέφυγαν.

  Σελίδες