Η αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην Κύπρο

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Ιούλιος 2007

  Συμπληρώνονται φέτος 33 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Η τραγική μοίρα του Κυπριακού Ελληνισμού επί 33 χρόνια, αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, την ολοφάνερη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος ως προς την Κύπρο και όχι μόνον. Ο αγώνας των Κυπρίων για Ένωση θυσιάστηκε για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές φιλοδοξίες και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες των Ελλαδιτών, αλλά και πολλών Κυπρίων πολιτικών.

  Η μη χάραξη μιας ενιαίας και ισχυρής εθνικής στρατηγικής απέναντι στην επεκτατική τουρκική πολιτική όχι μόνο δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Γιατί; Ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και δίκαια.

  Οι ψευδαισθήσεις και οι εμμονές από την μονόπλευρη ελληνοτουρκική φιλία, αλλά και η χωρίς όρους υποστήριξη εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε., αυξάνουν την επιθετικότητα και τις διεκδικήσεις των Τούρκων, ενώ παράλληλα οδηγούν την χώρα μας σε συνεχείς υποχωρήσεις και εκχωρήσεις ζωτικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Η Τουρκία όσο θα βλέπει ότι η Ελλάδα με την ανύπαρκτη διπλωματία, δεν διαθέτει ούτε πολιτική, αλλά και ούτε στρατιωτική αποφασιστικότητα, τόσο θα αυξάνει την προκλητικότητα της. Η προσπάθεια δημιουργίας έντασης το τελευταίο διάστημα και στην Θράκη είναι απότοκος της αδυναμίας χάραξης εθνικής πολιτικής από μέρους της Ελλάδος.

  Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία είναι "σεσημασμένη", οι Ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και να αντλήσουν τα συμπεράσματα από την ιστορική πορεία της γείτονος. Η Τουρκία έχει επιβάλλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το δίκαιο του ισχυρού. Το κατά πόσον είναι ισχυρή η Τουρκία είναι θέμα συζήτησης, το ότι ο ισχυρός είναι και ο τελικός νικητής, είναι όμως λάθος.

  Η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα, κατέδειξε στους Τούρκους, ότι οι λαοί και τα εδάφη που είχε υπό κυριαρχία της δεν τους ανήκαν ούτε ιστορικά, ούτε πολιτιστικά. Τους ανήκαν στρατιωτικά, αφού τα είχαν κατακτήσει. Το οδυνηρό για αυτούς είναι ότι γνωρίζουν ότι και τα σημερινά εδάφη που κατέχουν είναι ελληνικά. Αυτό, μαζί με την ανυπαρξία τουρκικού πολιτισμού σε συνάρτηση με την αφύπνιση για έρευνα της εθνικής ταυτότητας των λαών της Τουρκίας, δημιουργεί ανασφάλεια και φοβίες στην πολιτικο-στρατιωτική της εξουσία. Ο μόνος τρόπος για να έχουν μια εσωτερική ηρεμία και συνοχή είναι ο αποπροσανατολισμός και η όξυνση των σχέσεων με την Ελλάδα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις οφείλουν να αφήσουν κατά μέρος την κατευναστική πολιτική και τον ενδοτισμό έναντι της Τουρκίας και να υιοθετήσουν μια επιθετική πολιτική και στρατηγική.

  Πρέπει όμως πρώτα να χαραχθεί μια εθνική πολιτική. Εθνική πολιτική που όχι μόνο θα καθορίζει με σαφήνεια στην Τουρκία ότι για τα πάντα θα υπάρχει η αμοιβαιότητα, η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διακρατικών συμφωνιών, αλλά και η αποφασιστικότητα να τα επιβάλλουμε, εάν χρειαστεί. Πριν από όλα όμως εθνική πολιτική χρειάζεται να εφαρμοσθεί μέσα στην ίδια την χώρα. Πρέπει να πολλαπλασιασθούν οι δυνάμεις αντίστασης που θα αφυπνίσουν το ελληνικό έθνος από τον λήθαργο της επιχειρούμενης εθνικής αμνησίας που το οδηγούν οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης σε συνεργασία με τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Πρέπει πρώτα σαν έθνος να ξανα-ανακαλύψουμε τα υψηλά ιδανικά της φυλής μας και την ελληνικότητα μας. Πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε την χαμένη αξιοπρέπεια μας και τον αυτοσεβασμό μας σαν έθνος. Ο επαναπροσδιορισμός της εθνικής μας συλλογικής ταυτότητας θα μας οδηγήσει να ξανα-ανακαλύψουμε τα οικουμενικά εθνικά όρια του ελληνισμού, ξεφεύγοντας από τα στενά μικροελλαδικά όρια που μας περιορίζουν ασφυκτικά, ξεχνώντας τον - εκτός αυτών - Ελληνισμό.

  Σήμερα οι σύγχρονοι Ανταλκίδες που εναλλάσσονται στην εξουσία δεν έχουν καμία τέτοια προοπτική για το μέλλον της Ελλάδος και του Ελληνισμού. Το ελάχιστο χρέος του καθενός μας είναι να στείλει όλους αυτούς στα σπίτια τους ή όπου αλλού τους πρέπει. Εθνική πολιτική και στρατηγική μόνο από εθνικιστές πατριώτες μπορεί να χαραχθεί, όχι από τις θεραπαινίδες της παγκοσμιοποίησης και της Τουρκίας.

  Κατηγορία: