Κοινωνικά θέματα

  Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούλιος 2024

  Η περίπτωση ενός νέου ανθρώπου, του Νεκτάριου Μ., που συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη επειδή καλούσε τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην διοργάνωση του Europride, με εκδήλωση που θα πραγματοποιούταν στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας, είναι ενδεικτική της παράνοιας, αλλά και του αυταρχισμού που αυτή επιβάλλει στην εποχή μας.

  Δημοσιεύτηκε: 09 Ιανουάριος 2024

  Όταν ο Ούγγρος κομμουνιστής ηγέτης Mátyás Rákosi είπε την περίφημη φράση ότι «το σαλάμι είναι ένα ακριβό φαγητό και δεν τρώγεται όλο μονομιάς, αλλά κόβουμε μία φέτα κάθε φορά», ουσιαστικά επινόησε μία τακτική αντιμετώπισης των πολιτικών αντιπάλων του, που ονομάστηκε «σαλαμοποίηση». Σύμφωνα με αυτήν οι αντιδράσεις των αντιπάλων εξουδετερώνονται «φέτα – φέτα», σταδιακά δηλαδή, με ρυθμό τέτοιο που κάποια στιγμή (πολύ αργά συνήθως) γίνεται αντιληπτό ότι αυτές έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

  Δημοσιεύτηκε: 24 Δεκέμβριος 2023

  Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με την δημογραφική κατάσταση της χώρας μας την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς ο γενικός πληθυσμός δείχνει σημαντική μείωση. Αυτό ήταν αναμενόμενο, δεδομένου του εξαιρετικά αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων – θανάτων που είχαν δημοσιευθεί νωρίτερα φέτος.

  Δημοσιεύτηκε: 01 Απρίλιος 2023

  «Η άρχουσα τάξη» του Γκαετάνο Μόσκα
  Εκδόσεις «Έξοδος», 2021

  Δημοσιεύτηκε: 14 Δεκέμβριος 2022

  Με τον Νόμο 4604/2019 για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων» και την «καταπολέμηση της έμφυλης βίας», θεσμοθετήθηκε και το πλαίσιο άσκησης πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση.

  Δημοσιεύτηκε: 29 Ιούνιος 2022

  Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων ξεσήκωσε τους λεγόμενους «δικαιωματιστές» σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, και στην πατρίδα μας.

  Δημοσιεύτηκε: 26 Ιανουάριος 2022

  Ακούγεται ίσως υπερβολικό, αλλά αν σκεφτεί κανείς είτε τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ανικανότητας των κρατικών υπηρεσιών, είτε την πολύμορφη κρατική βία που ασκείται εναντίον πολιτών που διεκδικούν το αυτονόητο σε θέματα κοινωνικής και εθνικής αξιοπρέπειας, τότε πραγματικά <b>είναι να απορεί κανείς πώς η οργή αυτή δεν οδήγησε μέχρι σήμερα στην ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος</b> που τόσο λίγο δείχνει να σέβεται και να υπολογίζει τους υπηκόους του.

  Δημοσιεύτηκε: 13 Δεκέμβριος 2021

  Ο Κρέων εγκαλεί την Αντιγόνη, επειδή παραβίασε τους νόμους του και ενταφίασε τον αδελφό της, Πολυνείκη. Κι εκείνη, με παρρησία και υψηλοφροσύνη του απαντά – εκλαϊκευμένα θα το γράψω: «Ποιος νομίζεις ότι είσαι, για να πιστεύεις ότι οι δικοί σου νόμοι είναι πάνω από τους άγραφους και αναλλοίωτους νόμους των θεών; Διότι αυτοί δεν είναι ούτε σημερινοί, ούτε χθεσινοί, αλλά είναι αιώνιοι και κανείς δε γνωρίζει πότε πρωτοεμφανίστηκαν».

  Δημοσιεύτηκε: 01 Σεπτέμβριος 2021

  «Η τραγωδία ανήκει στους Έλληνες» του Στάθη Κεφαλούρου
  Εκδόσεις «Τσουκάτου», 2021

  Δημοσιεύτηκε: 16 Σεπτέμβριος 2020

  Για τον Νίκο Δήμου «αμφισβήτηση είναι η έκφραση του ελεύθερου, του ζωντανού, του ανοικτού πνεύματος που δεν δέχεται τίποτα ως δεδομένο, απόλυτο, τελεσίδικο, αλλά κρίνει, εξετάζει, αναθεωρεί, ελέγχει διαρκώς και δεν επαναπαύεται σε δόγματα». Η αμφισβήτηση κατά κανόνα βρίσκει την δυναμικότερη έκφρασή της στην νεολαία.

  Σελίδες