Το Σκοπιανό «από τα μέσα»

 • Δημοσιεύτηκε: 13 Μάρτιος 2024

  Πριν από 18 χρόνια, στις 7 Νοεμβρίου 2006, παραβρέθηκα στην αίθουσα «Αβραάμ Μπεναρόγια» του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησα την εκδήλωση παρουσίασης του λεγόμενου «Μακεδονικού Αλφαβηταρίου», στην έκδοση του οποίου είχε προβεί ο «αλήστου μνήμης» Γεώργιος Νακρατζάς. Στο πολυπληθές πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν ηγετικά στελέχη της γνωστής φιλοσκοπιανής οργάνωσης «Ουράνιο Τόξο», ένας δικηγόρος της Θεσσαλονίκης που δήλωνε «Ελληνόφωνος Ευρωπαίος πολίτης βλαχικής καταγωγής», άλλος δικηγόρος που κατήγγειλε ότι «οι Μακεδόνες της Ελλάδας καταπιέζονταν για χρόνια από τον Πελοποννήσιο γραφιά και τον Κρητικό χωροφύλακα», ένας συγγραφέας που υπερασπίστηκε με πάθος «το δικαίωμα των Μακεδόνων, να δηλώνουν ό,τι θέλουν, να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν, να δηλώνουν εθνικά Μακεδόνες, αφού οι Μακεδόνες και οι Τούρκοι της Ελλάδας έφαγαν πολλά χαστούκια, δαγκώθηκαν, σπαράχτηκαν αγρίως από τον Μινώταυρο του ελληνικού εθνικισμού», αλλά και ένας ψυχίατρος σε δημόσιο ψυχιατρείο που δήλωσε «Οθωμανός»!

  Θα μπορούσε όλος αυτός ο θίασος να χαρακτηριστεί γελοίος και ανάξιος λόγου, αφού μάλιστα προσπαθούσαν επί δύο και πλέον ώρες να μας πείσουν ότι είναι «αντιεθνικιστές», την στιγμή που υπερασπίζονταν «εθνικά δικαιώματα» ενός ανύπαρκτου έθνους, κάτω από προπαγανδιστικά γιγαντοπανό του αλυτρωτικού σκοπιανού αφηγήματος. Κι όμως... Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την μετέπειτα πορεία αυτών των απίθανων τύπων με τις σαφείς αντεθνικές (εναντίον του Ελληνισμού μόνο, όμως!) απόψεις τους.

  Ο «ελληνόφωνος ευρωπαίος δικηγόρος βλαχικής καταγωγής» επιβραβεύτηκε μερικά χρόνια μετά, όταν τοποθετήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Λίγο καιρό πριν, είχε αποτύχει να εκλεγεί πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αλλά κανείς δεν πάει χαμένος!

  Ο άλλος δικηγόρος, ο ψυχοπονιάρης για τους «καταπιεζόμενους Μακεδόνες», ιδιαιτέρως γνωστός για τις «οικολογικές» ευαισθησίες του, εξελέγη ευρωβουλευτής και σήμερα είναι επανεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης!

  Ο συγγραφέας, με την μεγάλη του «ανάγκη να υπερασπιστεί την γνώμη των εθνικά Μακεδόνων», είναι σήμερα τόσο πολύ καταξιωμένος και αποδεκτός, που πρόσφατα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Αγγελούδης τον κάλεσε να τιμήσει με ομιλία του την έναρξη των δημοτικών εκδηλώσεων για την ημέρα της γυναίκας!

  Ο δε «Οθωμανός» Ελλαδίτης πολίτης έχει φύγει από την ζωή (2021), αλλά είναι αξιοσημείωτο να τονίσουμε ότι είχε πολιτευτεί ως μειονοτικός υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης, τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με την Νέα Δημοκρατία!

  Ίσως αναρωτιέται κάποιος διαβάζοντας τα παραπάνω, σε τί αποσκοπούν και σε τι ωφελούν αυτές οι αναφορές. Θα ήταν όμως πιο χρήσιμο να αναρωτηθεί το κατά πόσον υποβοήθησαν οι σαφώς αντεθνικές απόψεις των παραπάνω προσώπων, να καλλιεργηθεί και να εδραιωθεί μέσα στην κοινωνία, όλα αυτά τα χρόνια, μία ανεκτικότητα στην εξωτερική επιβουλή εναντίον της Μακεδονίας μας, που τελικά οδήγησε στην προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. Όταν άνθρωποι που εκφράζουν τέτοιες απόψεις ουσιαστικά επιβραβεύονται, με πρόσχημα είτε την πνευματική τους καλλιέργεια, είτε τις διοικητικές τους ικανότητες, είτε τις οικολογικές τους ευαισθησίες, είτε οτιδήποτε άλλο, αποδεκτό μεν αλλά που λειτουργεί ως άλλοθι της εθνικής τους επικινδυνότητας, τότε οι ευθύνες για την εθνικά τραγική εξέλιξη που βιώσαμε στο Μακεδονικό, αγγίζουν όλους μας.

  Μπορεί κάποιοι να τοποθετήθηκαν και να εξελίχθηκαν μέσω του κυρίαρχου πολιτικού και επικοινωνιακού μηχανισμού της χώρας μας, αλλά η τελική ευθύνη για την παραμονή τους στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο ανήκει σε όλους μας. Εμείς τους δώσαμε τους κωδικούς μας για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κοινωνική μηχανική τους.

  Κατηγορία: