Παρουσίαση του βιβλίου «Ιωάννης Μεταξάς: Ιστορική - Πολιτική προσέγγιση» στις εκδόσεις «Πελασγός»

  • Δημοσιεύτηκε: 04 Αύγουστος 2015

    Την Τρίτη 4 Αυγούστου 2015 και στα πλαίσια της ανάδειξης σύγχρονων ελληνοκεντρικών συγγραφέων, οι εκδόσεις «Πελασγός» του Γιάννη Γιαννάκενα πραγματοποίησαν ένα ακόμη «πνευματικό αντάμωμα» στο βιβλιοπωλείο «Η αλληλεγγύη των φίλων» (Χαρ. Τρικούπη 14). Σε συνδυασμό με την επέτειο της 4ης Αυγούστου 1936 και προς τιμή του εθνικού κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, έγινε η παρουσίαση της 3ης έκδοσης του βιβλίου «Ιωάννης Μεταξάς: Ιστορική - Πολιτική προσέγγιση» του συγγραφέα Νικόλαου Καρρά, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο του βιβλιοπωλείου από τις 7.00 μ.μ. έως τις 9.00 μ.μ. για να συζητήσει με τους παρευρισκομένους και να υπογράψει τα βιβλία του.

    Την παρουσίαση του βιβλίου προλόγισε ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκομένους και ευχαριστώντας τους για την προσέλευσή τους, παρά τον καύσωνα.

    Στην συνέχεια, πήρε τον λόγο ο συγγραφέας Νίκος Καρράς. Με το θέμα του Ιωάννη Μεταξά ασχολείται από την ηλικία των 16 ετών, μάλιστα πρόλαβε να γνωρίσει την σύζυγο του Ιωάννη Μεταξά, την Λέλα Μεταξά (1883-1984), η οποία τότε ήταν κατάκοιτη. Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν μία χαρισματική προσωπικότητα, την οποία δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ούτε οι αυστηρότεροι επικριτές του. Μερικές πηγές που ο συγγραφέας χρησιμοποίησε για την βιβλιογραφία του ήταν:

    • Το ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά (21 Σεπτεμβρίου 1896 - 17 Ιανουαρίου 1941), το οποίο συνέταξε αποκλειστικά για προσωπική του χρήση και μνήμη, και είναι ένα φοβερό ντοκουμέντο για τον καθένα.
    • Ιστορικό υλικό από τις σπουδές του στην Πάντειο ως φοιτητής.
    • Διασταυρωμένα ιστορικά στοιχεία από άτομα φιλικά, αλλά και αντίθετα προς τον Ιωάννη Μεταξά.
    • Αξιόπιστες ανέκδοτες μαρτυρίες.

    Ως κυβερνήτης ο Ιωάννης Μεταξάς οργάνωσε με υποδειγματικό τρόπο τις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να είναι φιλικές προς τον πολίτη, υποστήριξε τις ασθενέστερες τάξεις και εξασφάλισε την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Το κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 βρήκε έναν διαλυμένο στρατό, για τον οποίον υπάρχει επίσημη έκθεση, και μέσα σε 4 χρόνια τον έκανε αξιόμαχο, και επίσης έφτιαξε ισχυρά οχυρωματικά έργα. Όλα αυτά δημιούργησαν μία εθνική ομοψυχία, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο έπος του ʽ40 και αναπτέρωσε το ηθικό του πολύπαθου Ελληνικού λαού για τότε, αλλά και για τώρα.

    Επίσης το πολιτιστικό του έργο είναι πάρα πολύ μεγάλο και μεγάλες προσωπικότητες το έχουν διαχρονικά επαινέσει, όχι μόνο όσο ήταν εν ζωή, αλλά και μετά τον θάνατό του. Όταν ήταν εν ζωή, ο Μεταξάς αγαπούσε πολύ την Τέχνη, την παρακολουθούσε και την ενίσχυε και είχε κοντά του μεγάλες προσωπικότητες, όπως ήταν ο Κωστής Μπαστιάς, ο Παντελής Πρεβελάκης κ.α. Επίσης υποστήριξε το Θέατρο (Άρμα Θέσπιδος, πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο το 1938) στο οποίο υπήρχαν προσωπικότητες, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, η δολοφονημένη από την ΟΠΛΑ Ελένη Παπαδάκη, η Κατίνα Παξινού κ.α. Στην συζήτηση με το κοινό, τονίστηκε ότι ο Μεταξάς ήταν πραγματιστής και αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις καταστάσεις που ανελάμβανε να διεκπεραιώσει, ήδη από την Μικρασιατική εκστρατεία. Επίσης, πολλά από τα στελέχη του της 4ης Αυγούστου σταδιοδρόμησαν και πολιτικά και μετά, κυρίως στην ΕΡΕ.

    Σε μία ερώτηση αν το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς ή ο λαός (όπως ισχυρίζεται η Αριστερά), ο συγγραφέας απάντησε ότι ο ηγέτης είναι αυτός που παίρνει μόνος του αποφάσεις στις δύσκολες στιγμές της χώρας του. Άλλωστε, είδαμε πώς το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, που διοργάνωσε η σημερινή κυβέρνηση της αριστεράς, έγινε ΝΑΙ στην πράξη και οδήγησε σε ένα νέο μνημόνιο, πολύ πιο απεχθέστερο από τα προηγούμενα. Αξίζει να αναφέρουμε ένα παλαιότερο συμβάν, όταν ζούσε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος (πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ) και ήταν καλεσμένος σε μία εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, όπου τέθηκε το ερώτημα «Ποιος είπε το ΟΧΙ, ο Μέταξάς ή ο λαός;», απάντησε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο: «Εντάξει, ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ, μην λέμε βλακείες τώρα». Αυτό προκάλεσε μεγάλη θυμηδία στο ακροατήριο και μεταξύ των άλλων, ένα εύστοχο σχόλιο: «Αν ήταν αυτή η κυβέρνηση, θα έλεγε «Ευχαριστούμε τους Ιταλούς»».

    Ο Γιάννης Γιαννάκενας επεσήμανε ότι η ομοψυχία που είχε δημιουργήσει ο Μεταξάς έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις νίκες του ʽ40-ʽ41 και μας έδινε την δυνατότητα να καθίσουμε στο τραπέζι των νικητών και να διεκδικήσουμε πράγματα για την πατρίδα μας. Αυτήν ακριβώς την ομοψυχία τορπίλισε η Αριστερά της εποχής και οι πατριωτικά σκεπτόμενοι Έλληνες κλήθηκαν να υπερασπισθούν ξανά την Ελλάδα, μέσα στο Ελληνικό έδαφος, αρχίζοντας από την πλατεία Συντάγματος (Δεκεμβριανά 1944) και τελειώνοντας σε Γράμμο-Βίτσι (Αύγουστος 1949). Αυτό, συν τοις άλλοις, μας έριξε πολύ πίσω και μας έθεσε υπό την «προστασία» των πρώην συμμάχων μας, που διαρκεί μέχρι σήμερα. Στις μέρες μας, επίσης, και επί αριστερής «φιλολαϊκής» κυβέρνησης, καταργήθηκαν όλα τα κοινωνικά δικαιώματα που πρώτη θέσπισε η «δικτατορία» του Μεταξά.

    Ένας παρευρισκόμενος είπε επίσης ότι το υπό παρουσίαση βιβλίο είναι ελπιδοφόρο για τον Ελληνικό λαό γιατί δείχνει ότι όταν βρεθεί ο κατάλληλος ηγέτης, ο Ελληνικός λαός έχει μία δυνατότητα προοπτικής να βγει από μία δυσάρεστη κατάσταση που έχει περιέλθει, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή. Ο Γιάννης Γιαννάκενας συμπλήρωσε, με ένα απόφθεγμα του συγγραφέα Ιωάννη Αναγνωστίδη: «Μην παραπονούμαστε γιατί δεν υπάρχει ο ηγέτης να οδηγήσει το έθνος σε ακμή, όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε δημιουργήσει την βάση, στην οποία θα μπορεί να περπατήσει».

    Τέλος ο συγγραφέας Νίκος Καρράς υπέγραψε τα βιβλία που διετέθησαν στο κοινό.