Η Γιορτή του Ίωνος 2015

  • Δημοσιεύτηκε: 27 Ιούλιος 2015

    Την Δευτέρα 27 Ιουλίου από τις 7 μ.μ. η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής του Ίωνος Δραγούμη, διοργάνωσε την Γιορτή του Ίωνος 2015, μπροστά από την λευκή στήλη στο σημείο της δολοφονίας του (Βασ. Σοφίας 73, έναντι Χίλτον). Σε συνέχεια των εκδηλώσεων, που από το 1982 κρατάνε ζωντανή την μνήμη της θυσίας του μεγάλου Έλληνα, εκεί μπροστά στο σημείο της δολοφονίας του, διοργανώθηκε εφέτος μια νέα γιορτή που φιλοδοξεί κάθε χρόνο να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, διότι για τους Έλληνες η θυσία είναι γιορτή.

    Κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Παναγιωτακόπουλος και συντονιστής των ομιλητών ο Νίκος Τζιόπας.

    Πρώτος πήρε τον λόγο ο δικηγόρος, συγγραφέας, ιστορικός Θανάσης Κόρμαλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην βιογραφία του Ίωνος Δραγούμη, την πατριωτική του δράση, το συγγραφικό του έργο και την ανάλυση των ιδεών του, σχετικά με το γλωσσικό ζητημα (καταπολέμηση του σχολαστικισμού, χρήση της ζωντανής γλωσσικής παράδοσης), την εκπαίδευση (ενθουσιασμός για την χριστιανική θρησκεία, τις τέχνες, τις επιστήμες και την εθνική συνείδηση) και την αγωγή / ανατροφή παιδιών στην οποίαν συμβάλλουν οικογένεια, παιδεία, δάσκαλοι και ο Ελληνικός τρόπος ζωής (ώστε να σηκώσουν κεφάλι και να φυτρώσουν πάλι τα νέα δέντρα).

    Δεύτερος ομιλητής ήταν ο αρθρογράφος του περιοδικού Patria και μέλος της συντακτικής ομάδας της «Ιδεάπολις» Πάνος Λουκάς, ο οποίος είπε ότι ο Ίων Δραγούμης υπήρξε ένας κοσμοπολίτης εθνικιστής που η σκέψη του έρχεται κατευθείαν από την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Αυτοκρατορία και δεν είναι περιορισμένη στα στενά όρια ενός έθνους-κράτους. Έβλεπε την Ελληνική παράδοση σαν κάτι που ζούσε διαχρονικά και αντιπαθούσε ό,τι το ξενόφερτο. Αν οι ιδέες του εφαρμόζονταν την εποχή που εκφράστηκαν, ίσως να ήταν άλλο το μέλλον του Ελληνισμού. Στο τέλος, πλήρωσε τις ιδέες του με το αίμα του.

    Τρίτος ομιλητής ήταν ο δρ. Θεολογίας και δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων Γιώργος Σαγιάς, ο οποίος είπε ότι ο Ίων Δραγούμης υπήρξε πολιτικός στοχαστής, αλλά και εθνικός αγωνιστής. Η σημερινή πολιτική μικρότητα θέλει να τον λησμονήσουμε για τον εθνικισμό του, την αγάπη του για μια απελευθερωμένη πατρίδα, και την αηδία του απέναντι στην πολιτική σαπίλα και την κατάπτυστη συναλλαγή βουλευτών και ψηφοφόρων. Ο εθνικισμός του ήταν τρόπος ζωής, αλλά και τρόπος θανάτου, ο οποίος στέρησε την Ελλάδα από έναν ηγέτη που θα μπορούσε να αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας της.

    Τελευταίος ομιλητής ήταν ο εκδότης των εκδόσεων «Πελασγός» Ιωάννης Γιαννάκενας, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την ανταπόκρισή τους και είπε ότι η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει έναν συναγωνιστή, ο οποίος έχει πρωτοπορήσει όλα αυτά τα χρόνια, εκδίδοντας τα βιβλία του Ίωνος Δραγούμη. Πρόκειται για τον εκδότη των εκδόσεων «Νέα Θέσις» Γιάννη Σχοινά, ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να έλθει στην εκδήλωση. Η Οργανωτική Επιτροπή του απένειμε τιμητική πλακέτα, για την προσφορά του στην προώθηση των ιδεών του Ίωνος Δραγούμη, μέσω του εκδοτικού του οίκου «Νέα Θέσις» που εξέδωσε τα Άπαντα του Ίωνος Δραγούμη. Ο Γιάννης Σχοινάς εξέδωσε και βιβλία Βορειοηπειρωτών συγγραφέων, για αυτό και η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε τον Βορειοηπειρώτη αντιστασιακό, Ανδρέα Μαρτίνο, να του παραδώσει αυτήν την πλακέτα, προκειμένου να την μεταφέρει στον Γιάννη Σχοινά.

    Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής από τον συγγραφέα Νίκο Καρρά, ο οποίος έχει να επιδείξει συγγραφικό έργο για τους Ίωνα Δραγούμη, Ιωάννη Μεταξά, τον Περικλή Γιαννόπουλο και άλλους εθνικούς αγωνιστές. Και τέλος εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

    Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με απαγγελίες από έργα του Ίωνος Δραγούμη και του Κωστή Παλαμά και τραγούδια επιλεγμένα από την εθνική μας μουσική. Οι απαγγελίες έγιναν από την Μαρία Κρητικού και τον Παναγιώτη Χατζηγεωργιάδη. Ήταν μια ζωντανή μουσική προσέγγιση των αντιλήψεων του Δραγούμη, για την Πατρίδα, τον έρωτα, τον θάνατο, την τέχνη, τον πολιτισμό, την ζωή.

    Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, λειτούργησε και έκθεση βιβλίου, κειμένων του Δραγούμη και φωτογραφίας. Επίσης στήθηκαν τραπεζάκια συλλόγων και φορέων που δραστηριοποιούνται στο πνεύμα των ιδεών του Δραγούμη. Την Γιορτή στήριξαν οι φορείς Αδούλωτη Μάνη (Αερόπολις), Δεσμοί Ελλήνων (Θεσσαλονίκη), Κύκλος «Ιδεάπολις», Πρωτοβουλία Εθνικής Μνήμης Ζακύνθου, εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», εκδόσεις «Πελασγός», εκδόσεις «Νέα Θέσις», εκδόσεις «Λόγχη», περιοδικό «Ενδοχώρα», Axis Radio, περιοδικό Patria, Πορτοκαλί - Σύγχρονη Πόλη (Λαμία), Ελληνική Δράση (Καλαμάτα), Εθνική Δράση Ηλείας, Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914.