Παραινέσεις στους νέους φοιτητές: Αυτή η διαδρομή δεν έχει τέλος

 • Δημοσιεύτηκε: 02 Οκτώβριος 2011

  Το πρόβλημα της γνώσης, και της ζωής γενικότερα, είναι ο δρόμος, η πορεία, και τελικά η διάβαση στην αντίπερα όχθη, το «κλίκ» της ωρίμανσης, το «σημείο καμπής» που σηματοδοτεί το πέρασμα από την στενή πύλη της βαθύτερης κριτικής κατανόησης, που οδηγεί σε νέα επιτεύγματα, που νοηματοδοτεί μια νέα ζωή.

  Το Πανεπιστήμιο, ενσαρκωμένο από τον δάσκαλο-ερευνητή, αποτελεί την γέφυρα, τον καταλύτη, τον οδοδείκτη, τον κυματοδηγό, τον ενεργειακό διεγέρτη που θα σας κάνει να ακτινοβολήσετε την δέσμη του μορφοποιημένου φωτός που βρίσκεται διάχυτο μέσα σας. Δεν έχει σημασία αν η γέφυρα είναι ξύλινη, μεταλλική, κρεμαστή, ή ακόμα υποθαλάσσια σήραγγα. Αρκεί να είναι σταθερή, στέρεα, για να επιτρέψει την απρόσκοπτη διάβασή της.

  Όμως η πορεία καθεαυτή, η περπατησιά, ο ρυθμός του βηματισμού, είναι προσωπική υπόθεση του κάθε οδοιπόρου της γνώσης και της ζωής. Ο καθένας θα πρέπει να την διαβεί μόνος του, με τις δικές του δυνάμεις, την δική του ευελιξία, τις δικές του προσπάθειες, τον δικό του ιδρώτα, την δική του έμπνευση. Ο αναζητητής της γνώσης, που καλείται να διαμορφώσει τελικά τον στόχο και σκοπό, την εντελέχεια δηλαδή, της ζωής του, όταν συναντήσει τον δικό του Ρουβίκωνα ή τον δικό του Γρανικό, θα πρέπει να τον διαβεί, και όχι να σταθεί στην όχθη του για να ψαρέψει στα (θολά) νερά του. Η φαινομενική ασυνέχεια, η ρωγμή, το ρήγμα, θα πρέπει να υπερπηδηθεί. Και τότε «το χάσμα π' άνοιξ' ο σεισμός θε να γιομίσει μ' άνθη».

  Γιατί, αν κάτι μας δίδαξε ο Αλέξανδρος, δεν είναι η κατάκτηση αυτή καθεαυτή, αλλά η αποφασιστικότητα για την κατάκτηση που για τους πολλούς θεωρείται αδύνατη. Αν κάτι μας δίδαξε, είναι η υπερβατικότητα μπροστά σε αυτό που η κατεστημένη αντίληψη των πραγμάτων θεωρεί ανυπέρβλητο εμπόδιο και άλυτο Γόρδιο δεσμό. Το συμπύκνωσε στην απάντηση που έδωσε στους στρατηγούς του όταν, ατενίζοντας τον Γρανικό ποταμό που για εκείνους ήταν «ου διαβατός», όρμησε έφιππος στα νερά του με προτεταμένο το ξίφος του, λέγοντας «διαβατέος». Και το έκανε πράξη, ξανά και ξανά και ξανά, πολύτροπος, πολύπλαγκτος, αλλά και πολυμήχανος μπροστά στον Γόρδιο δεσμό που συνάντησε όταν, αντί να ακολουθήσει τις χρονοβόρες και σοφιστικές διαδικασίες που χρειάζονταν για να λυθεί, ύψωσε το σπαθί του και τον έκοψε διαμιάς. «Ο καθείς και τα όπλα του έχει» λέγει ο ποιητής, αρκεί να ξέρει να τα χρησιμοποιήσει σωστά, κατά περίπτωση. Όχι μόνο για την κατάκτηση της γνώσης, αλλά και της ίδιας της ζωής.

  Διαβείτε τον Ρουβίκωνα και κόψτε τον Γόρδιο δεσμό. Τίποτε δεν πρέπει να σταματήσει το πέρασμά σας στην ζωή. Υπάρχουν γέφυρες και έχετε ξίφη. Αρκεί να τα ανακαλύψετε και να τα αξιοποιήσετε σωστά. Αυτή η διαδρομή δεν έχει τέλος. Γιατί αυτή είναι η ζωή.

  Κατηγορία: