Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

 • Δημοσιεύτηκε: 13 Μάρτιος 2007

  Σε 55 εκατομμύρια € θα ανέλθει το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης στα πολιτικά κόμματα. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν κάνει τον απαιτούμενο θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης καθώς διαπιστώνεται μία διακομματική συναίνεση που προφανώς βολεύει τους πάντες. Μόνη φωτεινή εξαίρεση ο ΛΑ.Ο.Σ που πρότεινε «εις ώτα μη ακουόντων» αντί να σπαταληθεί το ποσό αυτό σε προεκλογικό υλικό, να συνεννοηθούν όλα τα κόμματα και να επιστρέψουν το ήμισυ της χρηματοδότησης στο Κράτος για να διανεμηθεί στους χρόνια ανέργους ή όπου υπάρχει πιεστικότερη προτεραιότητα.

  Η κρατική χρηματοδότηση, ενισχύοντας οικονομικά τα κόμματα αναλογικά με την εκλογική τους δύναμη, αποτελεί τον βασικότερο μοχλό για τον έλεγχο του πολιτικού συστήματος από τον δικομματισμό. Ενδεικτικά τα δύο μεγάλα κόμματα εισπράττουν μαζί περίπου 44 εκ. €, τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς 8 εκ. €, ο ΛΑ.Ο.Σ 2 εκ. € και το ΔΗΚΚΙ κάτι λιγότερο από 1 εκ. €. Γίνεται αντιληπτό πως περιορίζεται ασφυκτικά η δυνατότητα να αποκτήσουν ισχύ τα κόμματα που δεν είναι αρεστά στο σύστημα.

  Το επιχείρημα ότι η κρατική χρηματοδότηση βοηθά τα κόμματα να απαλλαγούν από εξαρτήσεις από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα είναι αφελές. Ειδικά τα κόμματα εξουσίας έχουν τεράστια οικονομικά ερείσματα σε ιδιωτικά κεφάλαια. Πρακτικά διευρύνονται ακόμα περισσότερο οι ανισότητες ανάμεσα σε αυτά και τα μικρά κόμματα.

  Αν ο στόχος της χρηματοδότησης ήταν να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ισότητα ευκαιριών στον εκλογικό ανταγωνισμό, θα έπρεπε το ποσό να κατανέμεται αντιστρόφως ανάλογα. Δηλαδή, το τελευταίο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα να ενισχύεται με το μεγαλύτερο ποσό και το πρώτο με το μικρότερο.

  Ένα άλλο μελανό σημείο είναι πως η κρατική ενίσχυση κατευθύνεται αποκλειστικά στην κορυφή των κομμάτων, χωρίς τα απλά μέλη και οι τοπικές οργανώσεις να έχουν το δικαίωμα του ελέγχου. Ουσιαστικά τα κόμματα μεταβάλλονται από ενώσεις ίσων πολιτών σε γραφειοκρατικούς διοικητικο-οικονομικούς μηχανισμούς με κρατική επιδότηση.

  Διαπιστώνεται λοιπόν και σε αυτό το ζήτημα η γενναιότητα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος είναι πρόθυμος να επιστρέψει την μισή χρηματοδότηση. Είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει την ευθυκρισία να ιεραρχεί σωστά τις προτεραιότητες και τις ανάγκες. Η σιωπή των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών καταδεικνύει το μέγεθος της κρίσης του πολιτικού μας συστήματος. Για τον ΛΑ.Ο.Σ το κρατικό χρήμα πρέπει να στηρίζει τη γέννηση παιδιών, τον ανασφάλιστο και τον νέο που δεν μπορεί να βρει μία θέση στην αγορά εργασίας. Όχι να γίνεται αφίσες όπου θα αυτοδιαφημίζονται μωροφιλόδοξοι πολιτικάντηδες.

  Κατηγορία: