Η ανύπαρκτη σχέση της Τουρκίας με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό

  • Δημοσιεύτηκε: 27 Δεκέμβριος 2003

    Οι τελευταίες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα του πολιτικού κατεστημένου της χώρας μας. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο όλα τα κόμματα είναι σύμφωνα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση προωθούν στα όργανα της ΕΕ, χωρίς όμως ποτέ να εξηγούν και στον ελληνικό λαό τι συνέπειες θα είχε για την πατρίδα μας η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε το θάρρος να διατυπώσει όχι μόνον κάτι που είναι αλήθεια, δηλαδή ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε., αλλά περισσότερο εξέφρασε εκείνο το οποίον επιτάσσει το εθνικό συμφέρον της πατρίδας μας.

    Διερωτάται κανείς πως είναι δυνατόν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να κουβαλούν νερό στο μύλο της Τουρκίας, σε ότι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός ο οποίος βασίζεται στις αξίες της Αρχαίας Ελλάδος, του Χριστιανισμού, του Δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων, έρχεται σε άμεση αντίθεση με αυτό που είναι η Τουρκία. Η Τουρκία είναι ισλαμικό κράτος με πολίτευμα στρατοκρατούμενη "δημοκρατία". Έχει καμία σχέση με τις αξίες του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού; Ή μήπως γεωγραφικώς ανήκει στην Ευρώπη; Ασφαλώς και η κατοχή της Ανατολικής Θράκης δεν μεταμορφώνει μία κατ’ εξοχήν ασιατική χώρα σε ευρωπαϊκή. Επομένως η Τουρκία δεν πληρεί κανένα απο εκείνα τα κριτήρια τα οποία συνδέουν τα έθνη της ΕΕ. Ούτε πολιτικά, ούτε θρησκευτικά, ούτε γεωγραφικά, ούτε πολιτισμικά. Η Τουρκία δεν ανήκε ποτέ στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο δήθεν εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας μόνον θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν είπε τίποτα περισσότερο απ’ ότι υποστηρίζουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά της ένταξής της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν εκφραστεί πάρα πολλοί χριστιανοδημοκράτες βουλευτές απο πολλά κράτη, που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά συνέπεια έρχονται σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος ζητάει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. 'Αλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν να δοθεί στην Τουρκία "προνομιακή σχέση γειτονίας" με την ΕΕ με παράλληλη παραίτηση της Τουρκίας από την πλήρη ένταξη. Σε απαίτηση δε της Τουρκίας να προχωρήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η ΕΕ απάντησε αρνητικά. Πρόσφατα ο πρώην Γερμανός καγκελλάριος Χέλμουτ Σμίτ δήλωσε ότι θεωρεί την προοπτική ένταξης της Τουρκίας από εξωπραγματική έως ολέθρια. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση στην Γερμανία το 42% των Γερμανών τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. μόνον "υπό όρους". Τι σημαίνει ένταξη υπό όρους; Σημαίνει μη αποδοχή της Τουρκίας σε καθολικό επίπεδο απ΄ τους Γερμανούς.

    Τον προηγούμενο μήνα η Κομισιόν στις Βρυξέλλες επεσήμανε ότι η μη λύση στο Κυπριακό θα αποτελέσει εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, ο δε αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση κ. Φερχόιγκεν διευκρίνισε ότι "δεν είναι δυνατόν κράτος-μέλος της ΕΕ να προστατεύεται από δυνάμεις του ΟΗΕ", αναφερόμενος στην Κύπρο. Είναι πράγματι οξύμωρο κράτος υπό ένταξη στην ΕΕ να κατέχει στρατιωτικώς εδάφη ανεξάρτητου κράτους της ΕΕ. Οι αντιδράσεις λοιπόν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πολλές σε όλη την Ευρώπη. Η Τουρκία δεν έχει πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.

    Οι πικρές αλήθειες που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μπορεί να ενοχλούν το πολιτικό καθεστώς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ανταποκρίνονται όμως πλήρως με το αίσθημα των Εθνών της Ευρώπης. Η ΝΔ τήρησε σιγήν ιχθύος για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους, αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ και διάφοροι "προοδευτικοί" του επιτέθηκαν γιατί δεν μπορούν να του συγχωρήσουν το ότι εκφράζει εθνικές απόψεις. Βεβαίως ο πολιτισμός του Εξπρές του μεσονυχτίου που χαρακτηρίζει την Τουρκία δεν απέχει καθόλου από τον πολιτισμό των γκούλαγκ που εφάρμοσαν οι ιδεολογικοί τους πατέρες, είναι όμως εκ διαμέτρου αντίθετοι με τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό που δέχονται την ελευθερία του λόγου και τον αντίλογο, στον οποίον θέλουν να εισαγάγουν την Τουρκία.

    H κυβέρνηση δηλώνει πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Πως όμως; Αν π.χ. έρθουν και εγκατασταθούν στην Δυτική Θράκη 200.000 Τούρκοι - πράγμα εφικτό - εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα; 'Αλλοι πάλι λένε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας για να χαμηλώσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις, πετώντας το μπαλάκι στους Ευρωπαίους. Τόσο κοντόφθαλμη και επιζήμια πολιτική για τα εθνικά μας συμφέροντα μόνον το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα μπορούσαν να εφαρμόσουν. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και τα ευρωπαϊκά εθνικιστικά κόμματα είναι εναντίον της εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε περίπτωση όμως εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από την ΕΕ, γιατί είναι η μόνη οδός που εξασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ταυτότητα.

    Κατηγορία: