Καρδιές κομματιασμένες

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Φεβρουάριος 2024

  Αυτές τις μέρες νοιώθω κάπως σαν όλους εκείνους τους άθεους που έχουν άποψη για τα κατά καιρούς τεκταινόμενα στον χώρο της Εκκλησίας, αλλά και που επικρίνουν τις θέσεις της επί διαφόρων «κοσμικών», όπως ισχυρίζονται, ζητημάτων. Έτσι κι εγώ, αν και με την Αριστερά με χωρίζει μία ιδεολογική άβυσσος, έχω άποψη για όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στο τσίρκο του ΣΥΡΙΖΑ. Με την διαφορά ότι δεν θα την διατυπώσω δημοσίως. Και αυτό, διότι καθόλου δεν με ενδιαφέρει αν ο Κασελάκης πρόκειται να κάνει ριζικές αλλαγές στο κόμμα του, αν θα το εκσυγχρονίσει, αν θα το ξεκαθαρίσει από τα όποια βαρίδιά του, αν θα καταφέρει να του ξαναδώσει κυβερνητική προοπτική κ.λπ.

  Αυτό, όμως, που αναμφισβήτητα νοιώθω την ανάγκη να φωνάξω, είναι η ανείπωτη χαρά μου για την κατάντια αυτού του κομματικού κνώδαλου και ό,τι αυτό εκφράζει ακόμη. Αφού κατάφερε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής λαίλαπας να αναρριχηθεί από τα γκέτο των ανά την Ελλάδα «Εξαρχείων» και το περιθωριακό περιβάλλον των αριστερίστικων συμμοριών στην κυβέρνηση της χώρας, αφού κυβέρνησε με τη νοοτροπία αυτού ακριβώς του περιθωρίου και αφού πρόδωσε την Μακεδονία μας, αλλά και τις ελπίδες του ελληνικού λαού για την ανάκτηση της όποιας αξιοπρέπειας του είχε απομείνει, κατάφερε τελικά να μας προσφέρει την ικανοποίηση του αυτοεξευτελισμού του. Η εικόνα των χειροκροτητών του συνεδρίου όσο και αυτή των στελεχών που προσπαθούσαν να διασώσουν την αίγλη μιας πόρνης που ξέπεσε και γέρασε πρόωρα και απότομα, ήταν το ίδιο γελοία.

  Κι όμως. Δεν μου επιτρέπεται να το απολαύσω όσο θα ήθελα. Κι αυτό γιατί σκέφτομαι ότι πίσω από τους λίγους που βλέπουν να χάνουν τα πρόσκαιρα αξιώματα και μεγαλεία τους υπάρχουν οι μυριάδες άλλοι, που προσώρας πίστεψαν ότι κάτι μπορεί να άλλαζε προς το καλύτερο. Αυτών η καρδιά πράγματι κομματιάστηκε. Όπως είχε κομματιαστεί η καρδιά και άλλων μυριάδων τα προηγούμενα χρόνια, με την απαξίωση των πατριωτικών ιδεών από ανθρώπους που τις ξεπούλησαν για κάποια άλλα αξιώματα, όταν η «ρήξη» και η «ανατροπή» έγιναν συγκυβέρνηση με τους ολετήρες της πατρίδας. Όπως κομματιάζεται σήμερα και η καρδιά άλλων μυριάδων με την απαξίωση και την αλλοτρίωση του θεσμού της οικογένειας, που μαθηματικά θα οδηγήσει στον πολιτικό ευτελισμό και του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. «Κόμμα» και «κομματιάζω» έχουν την ίδια ρίζα, βλέπετε...

  Όσο «επιλέγουμε έναν απατεώνα ή έναν ευνούχο να μας κυβερνήσει», είναι λογικό να κομματιάζεται η καρδιά μας. Όσο βλέπουμε «το καλόν θεσπισμένο στην αγορά» τόσο αυτό αποστατεί της αισθητικής μας και απογοητεύει τις προσδοκίες μας. Όσο ανεχόμαστε κάποιοι να εμπαίζουν την νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας, τόσο η παθογένεια αυτή θα θεριεύει. Όλο και περισσότεροι «νεκροί και μεταξύ των άριστοι, για μια ξεδοντιασμένη γριά σκύλα, για έναν μπαλωμένο πολιτισμό» (Έζρα Πάουντ: «Hugh Selwyn Mauberley»).

  Οι 57 κωδωνοκρουσίες των ελληνικών εκκλησιών την 28η Φεβρουαρίου, θα ηχούν για πάντα στ’ αυτιά μας, μαζί με τον σπαραγμό των μανάδων. Οι νεκροί των Τεμπών δεν είναι οι μόνοι αυτού του ακήρυκτου πολέμου. Και δυστυχώς δεν θα είναι ούτε οι τελευταίοι. Όσο επιτρέπουμε στους υπαίτιους του χαμού τους να σκυλεύουν ξεδιάντροπα τη μνήμη τους, είμαστε καταδικασμένοι να θρηνήσουμε πολλούς ακόμη. «Kατάπτυστον ψυχήν έχουν αι μάζαι, ιδιοτελή καρδίαν και παρειάν αναίσθητον εις τους κολάφους» (Κώστας Καρυωτάκης). Όταν από μάζα ξαναγίνουμε πολίτες, ίσως να δικαιούμαστε κάτι καλύτερο...

  Κατηγορία: