Πολιτισμική οκνηρία

 • Δημοσιεύτηκε: 14 Φεβρουάριος 2024

  Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις την προπαγάνδα γειτονικών κρατών μας και κυρίως των βορείων γειτόνων μας, αναφορικά με θέματα ιστορίας και ταυτότητας, δεν ταιριάζει σε ένα κράτος που σέβεται την ιστορία και την κληρονομιά του. Αυτή η αβελτηρία είναι που καλλιέργησε και τελικά οδήγησε στην «συμφωνία» των Πρεσπών, την οποία υπέγραψε μία προδοτική κυβέρνηση και «σεβάστηκε» η επόμενη. Η ίδια αβελτηρία ευθύνεται και για την μη-απάντηση σε προκλήσεις που δεχόμαστε και από άλλες πλευρές, που προέρχονται από τον χώρο της επιστήμης, των τεχνών, της διανόησης κ.λπ., όπως η πρόσφατη τηλεοπτική δημιουργία γνωστής αμερικανικής εταιρείας, που παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο ως ομοφυλόφιλο.

  Θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος, βεβαίως, για το τί μπορεί να περιμένει ο Έλληνας από την κυβέρνησή του πάνω σε αυτό το θέμα, όταν επί σειρά δεκαετιών όλες οι κυβερνήσεις κρύβονταν πίσω από το δάχτυλό τους λέγοντας ότι το «Μακεδονικό» είναι ένα θέμα ανύπαρκτο και ότι σύντομα όλοι οι Έλληνες θα το έχουν ξεχάσει. Κάποιοι όντως το ξέχασαν, αλλά δεν το ξέχασαν οι Σκοπιανοί... Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα.

  Με την ίδια νοοτροπία αντιμετωπίζονται τόσο οι Αλβανοί που οικειοποιούνται σημαντικά ταυτοτικά στοιχεία του Ελληνισμού της περιοχής που κατέχει σήμερα το αλβανικό κράτος, όσο και οι Βούλγαροι που έχουν ταυτίσει τους αρχαίους Θράκες με τους προδρόμους ... Βουλγάρους! Και η μεν Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών παίζει διεθνώς χωρίς αντίπαλο, αλλά τί μπορεί να πει κανείς για κυβερνήσεις ελλαδίτικες, όπως αυτή που έφτασε στο σημείο, το 2005, να διοργανώσει κοινή τουριστική εκστρατεία με την τότε βουλγαρική με τίτλο «Ελάτε στη Θράκη, την γη του Ορφέα»! Μην μας φανεί παράξενο αν κάποια άλλη κυβέρνηση συνδιοργανώσει με τους Σκοπιανούς κάποια στιγμή ανάλογη καμπάνια με τίτλο «Ελάτε στην Μακεδονία, την γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου»! Ειδικά μετά την υπογραφή της προδοτικής «συμφωνίας», όλα είναι πλέον πιθανά.

  Επίσης, να μην μας φανεί καθόλου παράξενο αν είναι οι Σκοπιανοί αυτοί που θα αντιδράσουν στην ύβρι αυτή προς το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (και απορώ πώς και δεν το έχουν κάνει ακόμη). Μπορεί στην Ελλάδα της επικείμενης νομιμοποίησης γάμου και τεκνοθεσίας από τους ομοφυλόφιλους, μία τέτοια ιστορική ύβρις να μην θεωρείται από την ηγεσία της ως κάτι μεμπτό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάτι τέτοιο ισχύει και σε χώρες όπως τα Σκόπια.

  Να θυμίσουμε ότι ακόμη και στην περίπτωση της παραγωγής τηλεοπτικής σειράς της ίδιας αμερικανικής εταιρείας, στην οποία παρουσιαζόταν η Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα ως ... μαύρη, αυτή που αντέδρασε ήταν η ... Αίγυπτος, που διά του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της χώρας ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι «η τελευταία φαραώ της Αιγύπτου είχε λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά», φτάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να εξεταστεί η αναστολή της λειτουργίας του Netflix στην επικράτειά της!

  Έτσι αντιδρούν σοβαρές χώρες, που σέβονται την ιστορία και την κληρονομιά τους (ακόμη κι όταν αυτά δεν είναι αμιγώς δικά τους, όπως στην περίπτωση της Αιγύπτου) και όχι κλαψουρίζοντας εκ των υστέρων, όταν τα αποτελέσματα της αβελτηρίας τους θα έχουν δημιουργήσει καταστάσεις που δύσκολα πια ανατρέπονται. Όταν αποφασίσουμε κάποια στιγμή να μιλάμε εμείς οι ίδιοι για την ιστορία μας και δεν θα αφήνουμε να το κάνει αυτό το κάθε «αμερικανάκι», όταν δηλαδή καταλάβουμε επιτέλους την αναγκαιότητα υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας, τότε ίσως θα είμαστε και άξιοι της κληρονομιάς μας. Μέχρι τότε θα τσιμεντώνουμε Ακροπόλεις και θα μπαζώνουμε Αμφιπόλεις.

  Κατηγορία: