Η μεγάλη γιορτή της Ελευθερίας

 • Δημοσιεύτηκε: 18 Ιανουάριος 2021

  Η Εκκλησία της Ελλάδος κυκλοφόρησε τηλεοπτικό σποτ για την δική της συνεισφορά στην δημιουργία αποθεματικού ιστορικής μνήμης και τη δέουσα απότιση φόρου τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες του 1821. Οι εντυπώσεις από το σποτ είναι θετικές, αν και λάμπουν διά της απουσίας τους οι λέξεις Τουρκία, Τούρκοι, Οθωμανοί, Ισλάμ. Επίσης, η μουσική επένδυση παραείναι κλισαρισμένα «δυτική». Οπτικοποιημένος φόρος τιμής στο 1821 χωρίς να δονείται ο αέρας από τον παλμό της παραδοσιακής μουσικής μπορεί να θεωρηθεί και λειψός. Πάντως, η ματιά της Εκκλησίας στο σποτ ήταν ευρύχωρη, σαφέστατα ελληνορθόδοξη αλλά και γενναιόδωρη – ακόμα και τον Κοραή χώρεσε!

  Η Εκκλησία της Ελλάδος θα κάνει, όπως ανακοινώθηκε, 260 δράσεις (εκδόσεις, συνέδρια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) για τα 200χρονα από το 1821. Αυτά προτείνονται ανεπιφύλακτα, μια και όσο άτονη και άνευρη ηγεσία και αν έχει η Εκκλησία, ιδρυτής και βασιλέας της είναι ο ίδιος ο Χριστός. Άρα, μπορούμε να εμπιστευόμαστε ακόμα κι αν δεν ταυτιζόμαστε με ορισμένες επιλογές προσώπων από την Ιερά Σύνοδο.

  Αλλά και εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, μέσα στο 2021 θα γίνουν πολλές αξιόλογες εκδόσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες, ντοκιμαντέρ και ημερίδες για το 1821. Επενδύστε χρόνο και χρήμα σε αυτές. Όλοι οι Έλληνες που αγαπούν στ’ αλήθεια του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία θα συμμετέχουν στη γιορτή, καθένας με τον τρόπο του, και δεν περιμένουν τίποτε από το κράτος και τους δημοσιοσχετίστες φιλήκοους των ξένων.

  Ημερολόγιο – Αγιολόγιο 2021 από τις εκδόσεις Πελασγός. Αυτή η έκδοση ημερολογίου είναι αφιερωμένη στα 200χρονα από το ξέσπασμα της Εθνεγερσίας, του τιτάνιου Αγώνα των προπατόρων μας, που έσπασαν και για λογαριασμό μας τις αλυσίδες που μας είχαν περάσει οι Τούρκοι. Οι προσωπογραφίες των ηρώων έχουν γίνει από τον Σπύρο Ζαχαρόπουλο, την καλλιτεχνική δημιουργία του ημερολογίου υπογράφει η Ευφροσύνη Γιαννάκενα και την έκδοση επιμελήθηκε η Ελίνα Μαστέλλου-Γιαννάκενα.

  Κατηγορία: