Η Βρετανία έδωσε το σύνθημα

  • Δημοσιεύτηκε: 17 Ιούνιος 2009

    Την Κυριακή το βράδυ, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης είχε στραμμένο το βλέμμα του στην Μεγάλη Βρετανία, περιμένοντας να δοθεί το σύνθημα για να ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων για τις Ευρωεκλογές, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί τρεις μέρες νωρίτερα μαζί με τις τοπικές εκλογές. Ήταν ήδη ορατό τι θα συνέβαινε.

    Στις τοπικές εκλογές οι Εργατικοί είχαν χάσει 291 συμβούλους, ενώ οι Συντηρητικοί είχαν ενισχυθεί κατά 244. Οι Εργατικοί δεν ελέγχουν πια ούτε μία κοινότητα στην αγγλική επικράτεια. Το UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας) συγκέντρωσε αρκετές τοπικές έδρες, ενώ το BNP κέρδισε τις πρώτες έδρες στην ιστορία του, από μία στο Λάνκασαϊρ, το Λέστερσαϊρ και το Χέρτφορντσαϊρ.

    Ένα ακόμη μικρό κόμμα, οι Άγγλοι Δημοκράτες (English Democrats), που μάχεται για την δημιουργία Αγγλικού Κοινοβουλίου και αντιτίθεται στην πολυπολιτισμικότητα και την μαζική μετανάστευση, εξέλεξε δήμαρχο τον Πίτερ Ντέιβις στο Ντονκάστερ. Αυτός έσπευσε να γίνει πρώτο θέμα, υποσχόμενος ότι θα άρει τις χρηματοδοτήσεις των ομοφυλοφίλων για την διοργάνωση της παρελάσεως «Gay Pride».

    Συντριβή της Αριστεράς και πανικός με το BNP

    Μία από τις πρώτες και πιο «δραματικές» ανακοινώσεις των Ευρω-αποτελεσμάτων ήταν η ήττα των Εργατικών στην Σκωτία όπου το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα αυξάνοντας την δύναμή του κατά 9,4% συγκέντρωσε 29,1% και πήρε 2 έδρες, αφήνοντας τους Εργατικούς δεύτερους με 21%.

    Μεσάνυχτα της Κυριακής ο ρεπόρτερ του BBC στην Βορειοδυτική περιφέρεια της Αγγλίας μετέδιδε με τρόμο ότι το BNP (Βρετανικό Εθνικό Κόμμα) του Νικ Γκρίφιν υπήρχε πιθανότητα να στερήσει μία έδρα από το Εργατικό κόμμα και να στείλει και δεύτερο ευρωβουλευτή, τον ίδιο τον Γκρίφιν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι φοβίες του, όπως και όλων των νεοταξικών και αριστερών της Γηραιάς Αλβιόνας επιβεβαιώθηκαν κι έτσι για πρώτη φορά οι Άγγλοι εθνικιστές θα έχουν εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας συγκεντρώσει ένα ποσοστό 6,09%.

    Οι Εργατικοί, οδηγούμενοι από το ευρωσκεπτικιστικό UKIP στην 3η θέση σε εθνικό επίπεδο, συγκέντρωσαν μόλις 15,31% και αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη συντριβή από το 1910. Υπήρξαν δε περιφέρειες, όπου βρέθηκαν ακόμη και στην 5η θέση. Την επομένη, η γνωστή ηθοποιός και βουλευτής των Εργατικών Γκλέντα Τζάκσον σε άρθρο της στην Independent επιδιδόταν σε ένα παραλήρημα, χαρακτηρίζοντας τον Νικ Γκρίφιν κατακάθι και απειλώντας ότι τα δημοκρατικά κόμματα της Βρετανίας «θα ξεσκίσουν» αυτόν και το κόμμα του... Με «δημοκρατικά όπλα», συμπλήρωνε, που οι εθνικιστές και οι φασίστες δεν χρησιμοποιούν. Λες και το BNP έκανε πραξικόπημα για να μπει στην Ευρωβουλή.

    Η ισλαμοποίηση συσπείρωσε τους Ευρωπαίους πατριώτες

    Το πρόβλημα της ισλαμοποιήσεως και τα διάφορα φαινόμενα ταραχών με βασικούς υποκινητές μετανάστες και δη μουσουλμάνους αφύπνισε τους Ευρωπαίους. Έτσι, κόμματα και προσωπικότητες που είχαν θέσει ως πρωταρχικό σημείο της ατζέντας τους την άμυνα απέναντι στην ισλαμοποίηση και την αντιμετώπιση της μαζικής μεταναστεύσεως πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά.

    Μία από τις λίγες εξαιρέσεις ήταν την Γερμανία, όπου η CDU της Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε με την μέχρι τώρα αυστηρή στάση της απέναντι στην μετανάστευση αλλά και την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., παρά τις απώλειες, να κρατήσει με το μέρος της όσους έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα.

    Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, δεν συμμετείχαν στις εκλογές οι Εθνικοδημοκράτες της NPD, που επικεντρώθηκαν στις τοπικές εκλογές κάποιων κρατιδίων συγκεντρώνοντας μάλιστα αξιοσημείωτα ποσοστά, ειδικά στην Σαξονία και την Κάτω Σαξονία. Οι Ρεπουμπλικάνοι παρέμειναν σε χαμηλά ποσοστά (1,3%), ενώ η DVU (Γερμανική Λαϊκή Ένωση) καταποντίστηκε στο 0,4%, παρ' ότι η μη συμμετοχή του NPD είχε γίνει σε συνεννόηση μαζί της.

    Αναλυτικά, οι πατριωτικές δυνάμεις που συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά:

    Χώρα Κόμμα Περιγραφή Ποσοστό Έδρες Ομάδα
    Αυστρία FPO (Κόμμα της Ελευθερίας) Πατριωτικό 13,4% 2
    Λίστα Martin Κατά της ισλαμοποίησης, κατά της μαζικής μεταναστεύσεως και υπέρ της αυστηρής αντιμετωπίσεως της εγκληματικότητος 17,74% 3
    BZO (Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας) Πατριωτικό, το κόμμα του προσφάτως εκλιπόντος Γιοργκ Χάιντερ 4,59%
    Βέλγιο Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) Φλαμανδοί αυτονομιστές, εθνικιστές 9,85% 2
    Λίστα Dedecker Κατά της ισλαμοποίησης 4,51% 1
    Βουλγαρία Ataka (Επίθεση) Εθνικιστές 11,96% 2
    Γαλλία Front National (Εθνικό Μέτωπο) Εθνικιστικό (Ζαν Μαρί Λεπέν) 6% 4
    Libertas Ευρωσκεπτικιστές, συνασπισμός του MPF (Κίνημα για την Γαλλία) και του CPNT (Κυνήγι, Ψάρεμα, Φύση, Παράδοση) 4,8% 1 IND/DEM
    Δανία DF (Λαϊκό Κόμμα) Εθνικιστικό 14,8% 2 UEN
    Ελλάς ΛΑ.Ο.Σ. Πατριωτικό 7,2% 2 IND/DEM
    Ιρλανδία Libertas Ευρωσκεπτικιστές 5,6%
    Ιταλία Lega Nord (Λέγκα του Βορρά) Ιταλοί αυτονομιστές της Βορείου Ιταλίας, ευρωσκεπτικιστές με εθνικιστική ατζέντα 10,22% 9 UEN
    Μεγάλη Βρετανία UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου) Πατριωτικό, ευρωσκεπτικιστικό 16,09% 13 IND/DEM
    BNP (Βρετανικό Εθνικό Κόμμα) Εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό 6,04% 2
    Ουγγαρία Jobbik (Κίνημα για μία Καλύτερη Ουγγαρία) Εθνικιστικό 14,77% 3
    Ολλανδία PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) Κατά της ισλαμοποιήσεως και της μαζικής μεταναστεύσεως (Γκέερτ Βίλντερς) 17% 4
    Ρουμανία PRM (Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας) Εθνικιστικό 8,65% 3
    Σλοβακία SNS (Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα) Εθνικιστικό, κατά των Ρομά και της ουγγρικής μειονότητας 5,56% 1
    Φινλανδία Γνήσιοι Φινλανδοί και Χριστιανοδημοκράτες Πατριωτικός συνασπισμός, οι Γνήσιοι Φινλανδοί είναι ευρωσκεπτικιστές και πατριώτες 14% 1
    Σύνολο εδρών 55

    Οι δύο ευρωβουλευτές του BNP εξέφρασαν την επιθυμία να συστήσουν μία πατριωτική ομάδα. Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα, όταν γίνονται προσπάθειες δημιουργίας διεθνών εθνικιστικών συμμαχιών σε μία αρχαία και ιστορική ήπειρο, όπου συχνά οι εθνικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα έρχονται σε σύγκρουση. Ακόμη και το πώς η πολιτική ορολογία μεταφράζεται από χώρα σε χώρα είναι ένα θέμα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα κινήματα και τα κόμματα αυτού του ιδεολογικού προσανατολισμού δεν ενδίδουν εύκολα σε στρογγυλοποιήσεις. Και στην περίπτωση, πάντως, που όλοι καταλήξουν ανεξάρτητοι μέσα στην Ευρωβουλή, οι 55 πατριώτες θα μπορούν ούτως ή άλλως να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις απέναντι στους μεγάλους συνασπισμούς που κινούν τα νήματα στην Ε.Ε. Κοινά σημεία, η πίστη σε μία Ευρώπη των εθνών και των πατρίδων, η αντίθεση στην μαζική μετανάστευση και το πολυπολιτισμικό μοντέλο, ο ευρωσκεπτικισμός και η επίγνωση της ισλαμικής απειλής.

    Η περασμένη Κυριακή ήταν μία ευχάριστη μέρα για όσους απολαμβάνουν την κατάρρευση του στόμφου και της αλαζονείας. Οι κραυγές υστερίας και αγανάκτησης της ραγδαία συρρικνούμενης Αριστεράς ήταν ιδιαιτέρως διασκεδαστικές. Γι' αυτούς όμως που αγωνίζονται για την διατήρηση των ταυτοτήτων και των παραδόσεων της Ευρώπης ο δρόμος είναι ακόμη μακρινός, ανηφορικός και βραχώδης.


    Στην συγγραφή του άρθρου συνεργάστηκε ο Derek Turner, εκδότης του βρετανικού περιοδικού The Quarterly Review. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 13ης Ιουνίου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.