Ελέχθη ακόμη ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τη διάσωση του άμαχου πληθυσμού. Πώς, όμως, θα δρομολογηθεί κάτι τέτοιο; Θα επιτρέψει λ.χ. η Τουρκία να διέλθουν κατ’ εξαίρεση ελληνικά πλοία από τα Στενά;
Στις 26 Ιουλίου 2017 υπεγράφη στο Βερολίνο η συμφωνία για την δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ). Οι υπογραφές για την ίδρυσή του «έπεσαν» την 4η Ιουλίου 2019.
Από την σύσταση του ελληνικού κράτους, ο ρωσικός παράγοντας είχε πάντοτε ισχυρή δυναμική. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ένταξη της Ελλάδας στο στρατόπεδο του ελεύθερου κόσμου, είναι αλήθεια ότι αποδυνάμωσαν αυτή την επιρροή.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που δάγκωσαν τη γλώσσα τους ακούγοντας τον Ντόναλντ Τραμπ να συνηγορεί υπέρ του Tούρκου προέδρου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Είναι αλήθεια ότι και στην Αμερική και την Ρωσία οι σημερινοί ηγέτες τους δείχνουν να υπερασπίζονται ένα σύστημα αξιών προσηλωμένο στις αρχές της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει μετατραπεί στον καλύτερο πελάτη των Βαλκανίων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι - μα, όλοι - θέλουν να διαπραγματευτούν μαζί του.
Ένα πρωτοφανές γεωπολιτικό κενό στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, από τους Βαλκανικούς πολέμους και δώθε, είναι πραγματικότητα. Ένα κενό που αποτελεί μια ευκαιρία που παρουσιάζεται σπανίως για την Ελλάδα.