Βορειοηπειρώτες και Πομάκοι: Ανόητες συγκρίσεις

 • Δημοσιεύτηκε: 31 Μάιος 2023

  Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου είναι αναγνωρισμένη ως ελληνική εθνική μειονότητα, με συγκεκριμένα δικαιώματα, όπως η λειτουργία μειονοτικών σχολείων με μαθήματα στην ελληνική γλώσσα, η λειτουργία χριστιανικών ναών στην ελληνική γλώσσα, ελληνικές επιγραφές στους οικισμούς, καθαρογραφή των πρακτικών των συνεδριάσεων των κοινοτικών και δημοτικών συμβουλίων στην ελληνική γλώσσα κ.λπ.

  Στην σελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

  «Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα (EEM) είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και σημαντικότερη μειονότητα στην Αλβανία. Είναι γηγενής και αναγνωρισμένη από την Αλβανία ως εθνική μειονότητα. Η οργάνωση «Ομόνοια» και το «Kόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ΚΕΑΔ) εκπροσωπούν, κατά κύριο λόγο, την EEM στην Αλβανία.

  Πρωταρχικό μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε σχέση με την Αλβανία, είναι η παρακολούθηση της κατάστασης των μελών της ελληνικής μειονότητας σε ολόκληρη την χώρα. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστά κριτήριο για την εκπλήρωση των απαιτήσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας και βρίσκεται στο επίκεντρο των διμερών ελληνοαλβανικών σχέσεων.

  Η ελληνική πλευρά εγείρει σταθερά τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ του ΟΑΣΕ και του ΣτΕ τα θέματα της ΕΕΜ. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων στο σύνολο της αλβανικής επικράτειας περιλαμβάνεται, παγίως, στα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Παράλληλα, το ελληνικό κράτος μεριμνά έμπρακτα για την ενίσχυση των ομογενών μας στην Αλβανία και συνδράμει για την επίλυση ζητημάτων προτεραιότητας που αφορούν στην εν γένει κατάστασή τους.

  Η πλήρης κατοχύρωση της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δυνατότητα άσκησης των μειονοτικών δικαιωμάτων, βρίσκεται στον πυρήνα των ζητημάτων που θέτει η ελληνική πλευρά στην αλβανική. Επιπροσθέτως, τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕΜ άπτονται του σεβασμού των περιουσιακών δικαιωμάτων της, της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα, καθώς και της εξασφάλισης της δυνατότητας χρήσης της ελληνικής γλώσσας στην δημόσια ζωή».

  Τα λέμε αυτά, διότι κάποια στελέχη (τουλάχιστον) ενός κόμματος που έφτασε να κυβερνήσει την Ελλάδα και να θεωρείται (ακόμη) ως κόμμα εξουσίας, επιμένουν να λένε ανοησίες, ανάλογες του τύπου «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» ή «ανοικτά σύνορα για όλους» ή σαν αυτές που οδήγησαν στην προδοσία των Πρεσπών.

  Τελευταίο κρούσμα αυτό που ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όταν δημοτική σύμβουλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια συζήτησης ψηφίσματος υποστήριξης και άμεσης απελευθέρωσης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Διονύση – Φρέντυ Μπελέρη, υποστήριξε ότι ο άδικα διωκόμενος ομοεθνής μας «πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως ως Αλβανός πολίτης» και όλα τα υπόλοιπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου είναι «εθνικιστικές σάλτσες» που πρέπει να αποφεύγονται, γι’ αυτό και η παράταξή της δεν στήριξε το ψήφισμα! Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει τους συναδέλφους της να αναρωτηθούν τί θα γινόταν αν και η Τουρκία έκανε το ίδιο με τους Πομάκους!

  Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τους «φωστήρες» του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Τουρκία ήδη το κάνει, με τις πλάτες των ηλιθίων, γι’ αυτό και η Ροδόπη είναι η μοναδική ροζ περιφέρεια της πατρίδας μας. Επίσης πρέπει να τους πει ότι δεν έχει καμιά σχέση και δεν επιδέχεται καμιά σύγκριση η εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, με τους Έλληνες μουσουλμάνους Πομάκους. Όταν Έλληνες πολίτες κάνουν τέτοιες συγκρίσεις, αυτό αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων.

  Προφανώς οι ιδεοληψίες της «συμμΩριακής» Αριστεράς δεν επιτρέπουν στην κυριαρχία της λογικής, ούτε στον πολιτικό της λόγο ούτε στα μυαλά των στελεχών της.