«Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»

 • Δημοσιεύτηκε: 24 Φεβρουάριος 2021

  Σαν σήμερα το 1821 κυκλοφόρησε από το Ιάσιο της Μολδοβλαχίας η επαναστατική προκήρυξη του πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη, που καλούσε τους Έλληνες να ξεσηκωθούν για να ελευθερωθούν από τους Τούρκους. Ο τίτλος της προκήρυξης είναι ο οδηγός ζωής για όλους τους ανθρώπους που σέβονται το θείο χάρισμα του είδους μας να σκέφτεται και να τείνει το βλέμμα του προς τον ουρανό, αναζητώντας το νόημα του βίου: «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

  Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να εφοδιαστείς με τον πνευματικό θησαυρό που περικλείουν εντός τους αυτές οι πέντε λέξεις. Δεν χρειάζεται να είσαι χειροδύναμος για να παλέψεις εναντίον των τρίτων που θέλουν να σε υποδουλώσουν, αλλά και του πτωτικού, φοβικού ανθρωπάκου που κρύβουμε όλοι εντός μας και σου ζητάει να υποτάσσεσαι για λίγη ησυχία ακόμη. Δεν χρειάζεται να είσαι λόγιος για να καταλάβεις το μήνυμα του τίτλου της προκήρυξης του Υψηλάντη.

  Το μόνο που απαιτείται είναι να έχεις ξεκαθαρίσει εντός σου το ζήτημα των ορισμών: Να ορίσεις ποια είναι η πίστη σου και ποια η πατρίδα σου. Μόλις ξεδιαλυθούν τα τοξικά νέφη από το νοητικό τοπίο, οι ορισμοί γίνονται εύκολα, γρήγορα και είναι τελεσίδικοι.

  Και εκεί αρχίζει αυτό που αξίζει στ’ αλήθεια στον ανθρώπινο βίο και είναι η μόνη αποσκευή που θα πάρουμε μαζί μας στο ανεπίστροφο ταξίδι, που χρεωθήκαμε όλοι να κάνουμε άμα τη ελεύσει μας στον κόσμο. Δεν υπάρχει κάτι υψηλότερο και ωραιότερο από το να γνωρίζεις ότι έχεις πολεμήσει, έχεις αγωνιστεί για τις αξίες σου, για τα μη-μεταβιβάσιμα αγαθά της ψυχής σου. Η γνώση ότι έχεις πράξει το καθήκον σου είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή του ενσυνείδητου βίου, γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο το εγχείρημα, τόσο απόκρημνο, κακοτράχαλο και στενό το μονοπάτι και τόσο ακριβό το ναύλο του ταξιδιού.

  Πολέμησαν τα παλικάρια μας για τον Χριστό και την Ελευθερία της Ελλάδας. Αυτό να κάνουμε κι εμείς. Κι αν δεν έχουμε τα κότσια, να τα βρούμε.

  Κατηγορία: