Η εξωτερική πολιτική 21.4.1967 έως 24.11.1973

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Σεπτέμβριος 2020

  «Η εξωτερική πολιτική 21.4.1967 έως 24.11.1973» του Μάνου Χατζηδάκη
  Εκδόσεις «Πελασγός», 2020

  Η παρούσα μελέτη ασχολείται με την εξωτερική πολιτική της περιόδου 1967-1973. Με την γεωστρατηγική θεώρηση του καθεστώτος, την διπλωματική και αμυντική πολιτική του. Συγκεκριμένα αναλύονται:

  - Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ: Απαντάται με στοιχεία το εάν η 21η Απριλίου υπήρξε υποκινούμενη ή όχι. Και αναλύεται η περιπετειώδης πορεία των σχέσεων Ελλάδος-ΗΠΑ καθ’ όλη την 6ετία 1967-1973 με εντελώς άγνωστες πτυχές και παρασκήνιο.

  - Οι σχέσεις με την Δυτική Ευρώπη: Αναλύεται το ζήτημα της αποχωρήσεως από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εξετάζεται το «πάγωμα» αλλά και η πρόοδος της ενταξιακής πορείας της Ελλάδος με την ΕΟΚ. Τέλος εξετάζονται οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδος με τις σημαντικότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  - Οι σχέσεις με το Ανατολικό «μπλοκ»: Εξετάζεται το άνοιγμα του καθεστώτος προς τα κομμουνιστικά κράτη. Οι προτάσεις για πολυμερή βαλκανική συνεργασία και οι επί μέρους διμερείς σχέσεις του με της ανατολικές χώρες. Παράλληλα γίνεται αποτίμηση του χειρισμού του λεγομένου «μακεδονικού» θέματος και της Βορείου Ηπείρου.

  - Οι σχέσεις με Λαϊκή Κίνα και «αδέσμευτο κόσμο»: Εξετάζονται οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Λαϊκή Κίνα του Μάο Τσε Τούνγκ, η απόπειρα ανοίγματος προς την Ιαπωνία, η πορεία προς τα κράτη της Αφρικής, οι σχέσεις με τα Αραβικά κράτη και το Ισραήλ.

  - Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό: Εξετάζεται η πορεία από την κρίση του 1967 μέχρι τον Νοέμβριο του 1973. Το αμυντικό δόγμα του καθεστώτος, οι ελληνοτουρκικές προσεγγίσεις, η πολιτική στο Αιγαίο, την Θράκη και ο χειρισμός του Κυπριακού ζητήματος.

  Οι πηγές του παρόντος έργου είναι κατά κύριο λόγο πρωτογενείς: Η έρευνα έγινε μέσα από αποχαρακτηρισμένα αρχεία και έγγραφα Υπουργείων Εξωτερικών επί μέρους χωρών, από επιστημονικές μελέτες και διατριβές που απεκάλυψαν αρχεία και έγγραφα, από το ΙΑΥΕ και από απόρρητα έγγραφα και εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών που παραχωρήθηκαν στον συγγραφέα και βρίσκονται στο αρχείο του και από όλη την σχετική βιβλιογραφία.