Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας

  • Δημοσιεύτηκε: 16 Ιούλιος 2009

    Την 1η Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής της ομάδος των Ανεξαρτήτων Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Νάιτζελ Φάρατζ, ανακοίνωσε την ίδρυση μίας νέας διευρυμένης ομάδος με το όνομα «Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας» (EFD). Ο νέος χάρτης του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου απαιτούσε ανανεωμένες μορφές συνεργασιών, ενώ η αποχώρηση των Άγγλων Συντηρητικών από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η δημιουργία της ομάδος των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Ρεφορμιστών» (ECR), κατέστησε έκτακτες τις όποιες ενέργειες έπρεπε να κάνουν οι Βρετανοί Ανεξάρτητοι για να ισχυροποιήσουν την παρουσία των ευρωσκεπτικιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Έτσι, την ώρα που οι Τόρις χτυπούσαν την πόρτα σε κόμματα όπως οι Λίμπερτας της Γαλλίας και οι Ολλανδοί Καλβινιστές, απορρίπτοντας την πρόταση των Τσέχων συντηρητικών (ODS) για αποδοχή της Λέγκας του Βορρά, ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωνε τον σχηματισμό της νέας ομάδος, ενισχυμένος από το ισχυρό, αλλά ορφανό από ομάδα, κόμμα του Ουμπέρτο Μπόσσι. Ως συνέχεια της «Ανεξαρτησίας / Δημοκρατίας» (IND/DEM), η «Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας» εμφανίζεται μέχρι στιγμής κατά πολύ ισχυροποιημένη. Κι ενώ στην προηγούμενη ευρωβουλή μετρούσαν 22 βουλευτές, πλέον έχουν 32.

    Πέραν της προσχωρήσεως της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ιδρυτικό κόμμα της ομάδος, το Κόμμα Ανεξαρτησίας, αύξησε τους ευρωβουλευτές του από 8 σε 13, ενώ και ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη βρίσκεται πια στο Ευρωκοινοβούλιο με δύο αντί για έναν βουλευτή. Συγκεκριμένα η EFD, με ανακοίνωση που εξέδωσε μέσα από την ιστοσελίδα της IND/DEM την 1η Ιουλίου 2009, απαρτίζεται ανά χώρα από τα εξής κόμματα:

    Χώρα Κόμμα Έδρες
    Δανία Δανικό Λαϊκό Κόμμα (Dansk Folkeparti) 2
    Φινλανδία Αληθινοί Φινλανδοί (Perussuomalaiset) 1
    Γαλλία Libertas – Κίνημα για την Γαλλία (Mouvement pour la France) 1
    Ελλάς Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 2
    Ιταλία Λέγκα του Βορρά (Lega Nord) 9
    Λιθουανία Τάξη και Δικαιοσύνη (Tvarka ir Teisingumas) 2
    Ολλανδία Καλβινιστικό Κόμμα (Staatkundig Gereformeerde Partij) 1
    Σλοβακία Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (Slovenska narodna strana) 1
    Ηνωμένο Βασίλειο Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) 13
    Σύνολο 32

    Στην παραπάνω λίστα, ο Νάιτζελ Φάρατζ ευελπιστεί να προσθέσει τους 4 ευρωβουλευτές του Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε κάποια ομάδα. Αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα, καθώς είναι πολύ σημαντικό για ευρωβουλευτές να ανήκουν σε μία επίσημη ομάδα. Όσοι δεν το κάνουν λαμβάνουν μικρότερο χρόνο ομιλίας, δεν μπορούν να καταθέτουν προτάσεις τροποποιήσεων στην κατάρτιση των νομοσχεδίων, έχουν λιγότερο προσωπικό και χαμηλότερη χρηματοδότηση. Όσο μεγαλύτερη η ομάδα τόσο περισσότερα και μεγαλύτερα τα οφέλη.

    Με την ελπίδα, λοιπόν ότι ο Γκέερτ Βίλντερς θα σκεφθεί ξανά τι χάνει και δεδομένου ότι η ομάδα έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τους Ολλανδούς, κυρίως ως προς την ατζέντα κατά της ισλαμοποιήσεως της Ευρώπης, δεν αποκλείεται να δούμε την ομάδα στην οποία ανήκουν η Νίκη Τζαβέλλα και Θάνος Πλεύρης να διευρύνεται ακόμη περισσότερο. Η συμμετοχή των τελευταίων στο νέο αυτό σχήμα πρέπει να κρίνεται βέβαιη μετά την παρουσία του Νάιτζελ Φάρατζ στο Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ. την 4η Ιουλίου, όπου μάλιστα ανακοινώθηκε ότι η κ. Τζαβέλλα θα είναι εξ' αρχής σε υψηλό πόστο.

    Μιλώντας στο ιδρυτική σύνοδο της ομάδος στις Βρυξέλλες, ο κ. Φάρατζ δήλωσε: «Με μία μικρή έρευνα που έγινε πρόσφατα φάνηκε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπερψήφισαν από κοινού το 97% των θεμάτων που ετέθησαν στις μέρες μας. Υπάρχει μία προσυμφωνημένη σύμπνοια στις τάξεις της πλειοψηφίας αυτού του κοινοβουλίου, που θέλει το Ευρωπαϊκό σχέδιο να συνεχίσει ως έχει. Το πιο σκανδαλώδες είναι ότι 500 μέλη της απελθούσης βουλής ψήφισαν υπέρ της περιφρονήσεως των αποτελεσμάτων του Ιρλανδικού δημοψηφίσματος και συνεχίζουν την κύρωση της συνταγματικής συνθήκης της Λισσαβόνας. Η ομάδας μας είναι εδώ για να αντισταθεί σ' αυτό! Θα ξεκινήσουμε αυτή την διαδικασία κατά το δεύτερο δημοψήφισμα που θα γίνει στην Ιρλανδία. Στο τελευταίο δημοψήφισμα εκδώσαμε ένα 8-σέλιδο βιβλιαράκι για κάθε σπίτι στην Ιρλανδία, ενημερώνοντας όλους τους πολίτες για την Συνθήκη της Λισσαβόνας και τα όσα αυτή υπαγορεύει».