Γεώργιος Β’

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Οκτώβριος 2020

  «Γεώργιος Β’» του Παναγιώτη Πιπινέλη
  Εκδόσεις «Ariston», 2017

  Η βιογραφία αυτή του βασιλιά Γεωργίου Β’ πρωτοκυκλοφόρησε το 1951 σε ιδιωτική έκδοση και παραμένει η πιο ολοκληρωμένη που γράφηκε ποτέ για το ιστορικό αυτό πρόσωπο. Την είχε γράψει ο διπλωμάτης και πολιτικός Παναγιώτης Πιπινέλης, που γνώριζε πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον της εποχής του, όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως στενού συνεργάτη του βιογραφούμενου, αλλά και λόγω του φιλικού δεσμού που τον συνέδεε μαζί του.

  Γεγονός είναι ότι ο συγγραφέας εντρύφησε σε πολλές αναδρομές, αφηγήσεις και πηγές για να γράψει αυτό το βιβλίο, έχοντας στη διάθεσή του μεταξύ άλλων το προσωπικό αρχείο του Γεωργίου Β΄, αλλά και την απόρρητη αλληλογραφία του. Στην διάρκεια της βασιλείας του έλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες με βαρύνουσα ιστορική σημασία, όπως η κήρυξη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, που ούτως ή άλλως αποτελεί έναν οφθαλμοφανή συνταγματικό εκτροχιασμό, αλλά και ο σταθερός αγγλόφιλος προσανατολισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πριν από την έκρηξη και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που αυτός ιστορικά δικαιώθηκε.

  Η νέα πολυτελής επανέκδοση της μνημειώδους αυτής βιογραφίας του βασιλιά Γεωργίου Β’ συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου ήταν ανέκδοτο μέχρι σήμερα.