Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου 2005 για τον ΛΑ.Ο.Σ.

  • Δημοσιεύτηκε: 01 Νοέμβριος 2005

    Στην διάρκεια του τελευταίου μήνα έχουν δημοσιοποιηθεί διάφορες δημοσκοπήσεις που διερεύνησαν, μεταξύ άλλων, και την πρόθεση ψήφου της Κοινής Γνώμης. Στο παρόν άρθρο θα αναλυθούν τα ευρήματα σχετικά με τον ΛΑ.Ο.Σ όπως παρουσιάσθηκαν σε δύο από αυτές (1, 2, 3, 4).

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis (1) η πρόθεση ψήφου για τον ΛΑ.Ο.Σ φθάνει το 3,9%. Οι ψηφοφόροι του κόμματος προέρχονται από όλα τα κόμματα και πιό συγκεκριμένα η προέλευσή τους έχει ως εξής:


    ΝΔ 2,2%
    ΠΑΣΟΚ 1,6%
    Λοιπά Κόμματα 13,9%
    'Αλλο (Λευκό, 'Ακυρο, Αποχή, Δεν Απαντώ) 5,3%
    ΣΥΝΟΛΟ 3,9%


    Η ισχύς του κόμματος βρίσκεται στις αστικές και ημιαστικές περιοχές όπου παίρνει το 4,5% των ψήφων ενώ υπολείπεται στις αγροτικές περιοχές όπου αποτελεί προτίμηση του 2,1% των ψηφοφόρων (1).

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO η πρόθεση ψήφου υπέρ του ΛΑ.Ο.Σ φθάνει στο 3,4% και ανέρχεται στο 4,2% μεταξύ των νέων ψηφοφόρων (3). Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος είναι σχετικά χαμηλή (70,6%) πράγμα που σημαίνει ότι αν αυξηθεί θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η εκλογική του απήχηση (4). Από την ίδια δημοσκόπηση (4) προκύπτει ότι προς τον ΛΑ.Ο.Σ μετακινείται το 3,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ (το 1,54% του εκλογικού σώματος), ενώ προς την ΝΔ κατευθύνεται το 11,8% των ψηφοφόρων του ΛΑ.Ο.Σ (το 0,26% του εκλογικού σώματος). Επομένως, ο ΛΑ.Ο.Σ έχει «καθαρή» εισροή από την ΝΔ η οποία ανέρχεται στο 1,28% του εκλογικού σώματος.

    Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΛΑ.Ο.Σ ξεπερνά κατά πολύ τον Συνασπισμό στην πρόθεση ψήφου της εργατικής τάξης (4,3% έναντι 3,3% αντιστοίχως) ενώ τα δύο κόμματα είναι κοντά στην προτίμηση των μικρομεσαίων ψηφοφόρων (5,2% και 5,8% αντιστοίχως) (1). Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μία ένδειξη «προλεταριοποίησης» των ψηφοφόρων του κόμματος η οποία, αν αποκτήσει μόνιμη μορφή, θα αποτελέσει μία σημαντική και σταθερή δεξαμενή ψήφων οι οποίες θα προέρχονται κυρίως από την Αριστερά. Η επίτευξη αυτής της «προλεταριοποίησης» είναι πολύ σημαντική για τα κόμματα της ριζοσπαστικής Δεξιάς. καθώς έτσι δεν εξαρτώνται μόνο από τις ψήφους που προέρχονται από τους δεξιούς ψηφοφόρους.

    Η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς η απογοήτευση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση αυξάνει (το 57% των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και το 63,8% είναι δυσαρεστημένοι από την αντιπολίτευση) (2), ενώ το 61% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή αυτή είναι μικρή (5). Την άποψη αυτή συμμερίζεται το 57% των ψηφοφόρων της ΝΔ (5).

    Αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Η αύξηση των πολωτικών τάσεων του δικομματισμού (οι οποίες δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους), αλλά και ένα μεγαλύτερο «κλείσιμο» της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα ασκήσουν συμπιεστικές τάσεις στα ποσοστά πρόθεσης ψήφου του κόμματος. Όπως έχει ξανατονισθεί, για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο αυτό απαιτείται ιδεολογική σαφήνεια, προγραμματική συνέπεια και προβολή αξιόλογων στελεχών. Μόνο τότε ο ψηφοφόρος διαμαρτυρίας θα μετατραπεί σε «θετικό» (και σταθερό) ψηφοφόρο υπέρ του κόμματος.

    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

    1. Τσιούφος Δ. «Κλείνει την ψαλίδα η κυβερνητική φθορά», Ημερησία 15-16/10/2005
    2. Φαναράς Σ. «Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, δυσπιστία για το ΠΑΣΟΚ», Ημερησία 15-16/10/2005
    3. Στέφος Ν. «Εμπιστοσύνη ώρα 0», Press Time 17/10/2005
    4. Στέφος Ν. «Κορυφή με άρωμα Ντόρας», Press Time 18/10/2005
    5. Ζούλας Κ. «Και στα δύσκολα μπροστά η ΝΔ», Καθημερινή 14/10/2005

    * ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «'Ακρα Δεξιά και Ριζοσπαστική Δεξιά στην Ελλάδα και στην Δυτική Ευρώπη 1974-2004» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πελασγός»

    Κατηγορία: