Πρόσφατα δημοσιεύματα αλλά και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το ίδιο το κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» άφησαν να διαφανούν οι θέσεις της για το θέμα της μετανάστευσης. Δυστυχώς, από τα λεγόμενα τόσο του αρχηγού του κόμματος, όσο και του καθ' ύλην υπεύθυνου, διαφαίνεται ότι τα προτεινόμενα από την ΝΔ μέτρα δεν αποτελούν συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική, καθώς δεν αντιμετωπίζουν καμία από τις αδυναμίες της υπάρχουσας κατάστασης, απλά επιχειρούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της.
Κατά τον «σκιώδη» υπουργό Εσωτερικών κ. Πολύδωρα, μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική θα έπρεπε να απαντά τουλάχιστον στα εξής ερωτήματα: «Πόσους μετανάστες μπορεί να δεχθεί η χώρα, σε ποιές περιφέρειες, ποιών ειδικοτήτων, από ποιές χώρες προέλευσης και με ποιές διαδικασίες ελέγχου;» (παραπομπή 5, σελ. 27). Η θέση αυτή είναι απολύτως σωστή. Δυστυχώς όμως ακυρώνεται στην πράξη από τις υπόλοιπες προτάσεις του κόμματος.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «στόχος μας πρέπει να είναι η ενσωμάτωση του μεταναστευτικού στοιχείου, η σταδιακή και δημιουργική ένταξή του στην Ελληνική κοινωνία» (παραπομπή 4). Η θέση αυτή ακυρώνει ουσιαστικά την προαναφερθείσα άποψη του κ. Πολύδωρα, καθώς δεν γίνεται λόγος ούτε για το πόσους μετανάστες και ποιών ειδικοτήτων χρειάζεται η χώρα, δεν γίνεται επιλογή των χωρών προέλευσης και ούτε διατυπώνονται οι διαδικασίες ελέγχου. Κοινώς, η ΝΔ αποδέχεται πλήρως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και απλά επιθυμεί την ενσωμάτωση όλων όσων έχουν εισέλθει στην χώρα, χωρίς καμία διαδικασία επιλογής.
Επιπλέον, η θέση αυτή του κ. Καραμανλή δείχνει ότι η ΝΔ αποδέχεται τις δύο «ευκαιρίες» (εκ των υστέρων) νομιμοποίησης παρ' όλο που αυτές ήταν εν πολλοίς αποτυχημένες. Την αποτυχία αυτή την έχει παραδεχθεί και ο κ. Καραμανλής λέγοντας ότι «φανήκαμε ως χώρα απροετοίμαστοι να προσεγγίσουμε συστηματικά, μεθοδευμένα και προγραμματικά, το νέο ζήτημα. Το αντιμετωπίσαμε αρχικά με τη γνωστή προχειρότητα που διακρίνει τον κρατικό μηχανισμό. Δεν μπορέσαμε να χαράξουμε μία εθνική μεταναστευτική πολιτική ως κράτος-μέλος της ΕΕ» (παραπομπή 4). Την αποτυχία των (εκ των υστέρων) νομιμοποιήσεων έχει υπογραμμίσει και ο κ. Πολύδωρας τονίζοντας ότι αυτές «δεν αποτελούσαν σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική» (παραπομπή 5, σελ. 27). Όμως, ο κ. Πολύδωρας παραδέχεται ότι τις νομιμοποιήσεις αυτές «εν μέρει στήριξε» (παραπομπή 5, σελ. 27) και η ΝΔ.
Είναι λοιπόν εμφανής η αντίφαση της ΝΔ: από την μία κάνει λόγο για την ανάγκη ύπαρξης διαδικασιών επιλογής των μεταναστών και από την άλλη αποδέχεται την υφιστάμενη κατάσταση δεχόμενη αδιακρίτως όλους όσους βρίσκονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, η ΝΔ αποφεύγει να αναφέρει την λέξη «επαναπροώθηση» (ή «απέλαση»), καθώς ο κ. Πολύδωρας θεωρεί τέτοιες επιχειρήσεις ως αναποτελεσματικές (παραπομπή 5). Πάντως παραδέχεται ότι «στο μέλλον η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί ούτε έναν παράνομο μετανάστη» (παραπομπή 3).
Από τα προαναφερθέντα ανακύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα: