Βία και νοθεία στην Χειμάρρα

 • Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμβριος 2003

  Το Δ.Σ. της Ενώσεως Χειμαρριωτών "Η Χειμάρρα" καταγγέλλει για άλλη μία φορά τις μεθοδεύσεις βίας και νοθείας του Αλβανικού Κράτους που έλαβαν χώρα χθες, 16 Νοεμβρίου 2003 κατά την διάρκεια των επαναληπτικών εκλογών στα εκλογικά τμήματα στα χωρία Δρυμάδες, Πήλιουρι, Κηπαρό και Άνω Χειμάρρα του Δήμου Χειμάρρας. Δια της παρούσης σας γνωστοποιεί τα περιστατικά ανά χωρίο και εκλογικό τμήμα:

  1. Το πρωί της 16ης Νοεμβρίου 2003 το μέλος της Ενώσεως Χειμαρριωτών και υποψήφιος δήμαρχος της Ενώσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Δήμο της Χειμάρρας, Βασίλης Μπολάνος, την 05:00 π.μ., ενώ έβγαινε από το σπίτι του στην πόλη της Χειμάρρας για να κατευθυνθεί στο εκλογικό κέντρο του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δέχθηκε επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κοντά στο αυτοκίνητό του. Την ώρα που εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, το αυτοκίνητο του υποψηφίου δημάρχου είχε απομακρυνθεί περίπου δέκα μέτρα από το σημείο της εκρήξεως και έτσι δεν υπήρξαν θύματα.

  2. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε με προβλήματα.

  α. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στο εκλογικό κέντρο 4585 στο χωριό Δρυμάδες. Πιο συγκεκριμένα οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του σοσιαλιστικού κόμματος δεν ήθελαν να παραδώσουν στην εφορευτική επιτροπή του εκλογικού κέντρου το εκλογικό υλικό και κυρίως τα πρωτόκολλα ψηφοφορίας που συμπληρώνονται μόνον από την εφορευτική επιτροπή. Τελικώς τα πρωτόκολλα παραδόθηκαν την 08:00 το πρωί.

  Στην συνέχεια εμφανίσθηκε στο εκλογικό κέντρο ο Θανάσης Ντούνης (Thanasi Duni), που είχε καταγγελθεί για την προκλητική στάση του κατά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όταν ήταν πρόεδρος Εφορευτικής επιτροπής στην πόλη της Χειμάρρας. Ο Θανάσης Ντούνης (Thanasi Duni) είναι δραπέτης των ελληνικών φυλακών και έχει καταδικασθεί από τα ελληνικά δικαστήρια για εμπόριο ναρκωτικών. Ο Θανάσης Ντούνης (Thanasi Duni) εισήλθε στο εκλογικό κέντρο και είπε ότι είναι πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, εκπροσωπώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν τις επαναληπτικές εκλογές το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει να αλλάξει τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που το εκπροσωπούσαν στις εφορευτικές επιτροπές. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Χειμάρρας δεν το είχε επιτρέψει. Οι ψηφοφόροι που ήσαν συγκεντρωμένοι έξω από το εκλογικό τμήμα διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή, η οποία όμως έγινε δεκτή.

  Να σημειωθεί εδώ ότι το ίδιο πρόσωπο είχε πρωταγωνιστήσει πάνοπλος (φωτογραφίες του είχαν δημοσιευθεί τότε και στον αθηναϊκό τύπο) σε ανάλογα επεισόδια στις τοπικές εκλογές του 2000 και είχε ξυλοκοπήσει και απειλήσει με όπλο την εκλογική αντιπρόσωπο της Ενώσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιατρό κ. Αλεξάνδρα Γκικοπούλου.

  Ακολούθως υπήρξε πρόβλημα με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που εκπροσωπούσαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επτά (7) άτομα αντί για τέσσερα (4) που ορίζει ο νόμος. Τελικώς, η ψηφοφορία άρχισε στις 11:00 με τέσσερις ώρες καθυστέρηση, ενώ μέσα στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο παρέμειναν τα επτά μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος ως εφορευτική επιτροπή και ο Θανάσης Ντούνης (Thanasi Duni) ως πρόεδρος. Όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στο συγκεκριμένο τμήμα υποχρεώθηκαν να φορέσουν φανέλες με την αλβανική σημαία. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας εμποδίστηκαν από τον Θανάση Ντούνη (Thanasi Duni) να ψηφίσουν αρκετά άτομα των οποίων τα στοιχεία διέφεραν ελαφρά από την καταγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. διαφορά στην ημερομηνία γεννήσεως κατά μερικές ημέρες). Επίσης εμποδίσθηκαν ηλικιωμένα άτομα να βοηθηθούν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

  β. Στο εκλογικό κέντρο 4580 στο χωριό Πήλιουρι εμφανίσθηκε ως πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπή και εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Κώτσος Κρέκος, ο οποίος είναι δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος. Σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ. 3 απαγορεύεται σε άτομο που έχει αυτές τις ιδιότητες να είναι μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κ.Ε.Α.Δ.) έκανε ένσταση. Ακολούθως εξαφανίσθηκε η μπλε μελάνη που χρησιμοποιείται για τη σφραγίδα της επιτροπής. Αργότερα έφεραν μαύρη μελάνη γεγονός που απαγορεύεται από την εκλογική νομοθεσία. Στη συνέχεια τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνήθηκαν να δεχθούν τον εκπρόσωπο του Κ.Ε.Α.Δ. Σπύρο Μπούτα. Ακολούθως ο πρόεδρος πήρε όλο το εκλογικό υλικό από τον γραμματέα Μάξιμο Ράπο. Κατόπιν αυτών, το Κόμμα μας κατέθεσε ένσταση και αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

  2. Την 15:00 περίπου η αστυνομία στο εκλογικό κέντρο 4585 στο χωριό Δρυμάδες απομάκρυνε τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το εκλογικό κέντρο. Ακολούθως εμφανίσθηκαν περίπου 40-50 άτομα που δεν ήσαν κάτοικοι του Δήμου της Χειμάρρας και φορούσαν τις ίδιες φανέλες με την αλβανική σημαία που φορούσαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Επίσης φορούσαν κάλυμμα στο κεφάλι που μπορούσε να μετατραπεί σε μάσκα (Full Face) που έκρυβε τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Αυτοί περικύκλωσαν το εκλογικό κέντρο και παρέμειναν μέχρι και το τέλος της ψηφοφορίας.

  4. Την 17:00 ομάδα 3-4 ατόμων που δεν ήσαν κάτοικοι του Δήμου της Χειμάρρας πήγαν στο εκλογικό κέντρο 4588 της πόλεως της Χειμάρρας και προσπάθησαν να μπουν μέσα στο κέντρο. Ένας από την ομάδα επικαλέσθηκε δημοσιογραφική ιδιότητα. Ο κόσμος που ήταν έξω από το εκλογικό κέντρο αντέδρασε και ζήτησε να μην μπει κανένας μέσα που δεν ψηφίζει. Η ομάδα επιτέθηκε σε ένα άτομο που κινηματογραφούσε τα γεγονότα. Το μέλος του κόμματός μας Θεόδωρος Λάζαρης προσπάθησε να βοηθήσει τον κινηματογραφιστή. Τότε ένας μέλος της ομάδας τον χτύπησε με το μαχαίρι τρεις φορές στο στήθος. Ο Θεόδωρος Λάζαρης μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στην Κέρκυρα.

  5. Την 17:30, μισή ώρα δηλαδή πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, διακόπηκε σκοπίμως το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την περιοχή της Χειμάρρας. Η διακοπή διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια της διακοπής στο εκλογικό κέντρο 4580 στο χωριό Πήλιουρι τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που εκπροσωπούσαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα έριξαν ψηφοδέλτια μέσα στην κάλπη. Μέχρι την ώρα της διακοπής είχαν ψηφίσει περίπου 60 άτομα. Όταν επανήλθε το ηλεκτρικό ρεύμα και άρχισε η καταμέτρηση βρέθηκαν μέσα στην κάλπη 139 ψηφοδέλτια.

  6. Στο εκλογικό κέντρο 4582 του χωριού Κηπαρό ολοκληρώθηκε κανονικά η διαδικασία και έγινε η καταμέτρηση. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: Σύνολο ψηφοδελτίων εβδομήντα (70), Κόμμα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Βασίλης Μπολάνος) είκοσι τρία (23), Σοσιαλιστικό Κόμμα (Γιώργος Γκόρος) σαράντα έξι (46).

  Στη συνέχεια τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Εφορευτικής Επιτροπής έγραψαν στο πρωτόκολλο ότι ψήφισαν 271 άτομα εκ των οποίων 251 ψήφισαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και 23 άτομα το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια πήραν την κάλπη, τα πρωτόκολλα της ψηφοφορίας, τα οποία είχαν υπογράψει μόνον τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής που ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και έφυγαν.

  7. Στο εκλογικό κέντρο 4585 στο χωριό Δρυμάδες μετά το τέλος της ψηφοφορίας τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε καταμέτρηση. Αντίθετα προς την εκλογική νομοθεσία που ορίζει ότι πρέπει η καταμέτρηση να γίνει στο εκλογικό κέντρο, ζήτησαν να μεταφερθεί η κάλπη στο Δημαρχείο της Χειμάρρας. Τελικώς μέχρι και αυτήν την ώρα (11:00 π.μ. - Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003) δεν έχει γίνει καταμέτρηση. Η κάλπη παραμένει μέσα στο εκλογικό κέντρο και τα μέλη των Εφορευτικής Επιτροπής έχουν αποχωρήσει.

  Παρά τις προκλητικές αυτές μεθοδεύσεις, ο υποψήφιος της ελληνικής μειονότητος, κ. Βασίλης Μπολάνος προηγείται με 168 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλό του, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Κ.Ε.Α.Δ., που είναι και τα αληθή, η διαφορά ανέρχεται περί τις 700 ψήφους. Στο Δρυμάδες, όπου η κάλπη δεν έχει ανοίξει, έχουν ψηφίσει 131 ψηφοφόροι. Κατά συνέπεια η νίκη του Βασίλη Μπολάνου δεν μπορεί να αποτραπεί, ακόμη και αν όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει τον αντίπαλό του. Αυτό φυσικά προϋποθέτει, το αλβανικό κράτος να μην αλλοιώσει τον αριθμό των ψηφισάντων, κατά την συνήθη τακτική του. Για την ιστορία, στην πρόσφατη (12 Οκτωβρίου) ακυρωθείσα αναμέτρηση στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κ. Μπολάνος ανήρχετο στο 80%.

  Η Ένωση Χειμαρριωτών, καταγγέλλει αυτήν την στάση και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους αρμοδίους φορείς της Διεθνούς Κοινότητος που παρίσταντο στα γεγονότα αυτά (OSCE-ODHIR) να αποδοκιμάσουν το αλβανικό κράτος, δικαιώνοντας έτσι την βούληση του λαού της Χειμάρρας. Ιδιαίτερα, η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα γεγονότα αυτά, στις συζητήσεις που διεξάγουν για την "Ευρωπαϊκή Προοπτική" της Αλβανίας.

  Η νίκη του Βασίλη Μπολάνου, πέραν της ηθικής δικαιώσεως που αποτελεί για τον αδιάκοπα αγωνιζόμενο και δοκιμαζόμενο λαό της Χειμάρρας, είναι ακόμη ένα βήμα για την αναγνώριση των Χειμαρριωτών ως ελληνικής εθνικής μειονότητας και την προστασία των δικαιωμάτων τους ως τέτοιας. Ελπίζουμε τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή μας να κρατούν ζωντανό στην συνείδηση του κάθε Έλληνα το γεγονός ότι σήμερα, εν έτη 2003, υπάρχουν Έλληνες που μάχονται, όχι απλά για την καθημερινή επιβίωσή τους αλλά για τα αυτονόητα και θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως αυτά της ελευθέρας διακινήσεως ατόμων και ιδεών, του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, καθώς και αυτού του αυτοπροσδιορισμού τους. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που στην Ελλάδα και τον λαό της, χρωστά το παρόν και το μέλλον της.