«Η Μάννα» της Ελένης Μπακοπούλου

 • Δημοσιεύτηκε: 09 Μάρτιος 2006

  Με μεγάλη συγκίνηση, παρουσιάζουμε σήμερα από τις στήλες μας το πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο «Η Μάννα» της Ελένης Μπακοπούλου που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ONRa. Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί σε μικρό μέγεθος και είναι γραμμένο με εξαιρετική ευαισθησία για μία μεγάλη κυρία, μία αρχόντισσα την 'Αννα Μελά-Παπαδοπούλου που έμεινε γνωστή στην νεώτερη ιστορία της Πατρίδος μας με το απλό, μα τόσο περιεκτικό και γλυκύ όνομα: Μάννα! Συγγραφέας είναι η κόρη της Ελένη Παπαδοπούλου-Μπακοπούλου, η οποία με πέννα λιτή σκιαγραφεί τον χαρακτήρα, την ζωή και το τεράστιο έργο της μητέρας της.

  Η 'Αννα Μελά-Παπαδοπούλου, ήταν κόρη του Ηπειρώτη άρχοντα, επιχειρηματία και αργότερα Δημάρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά και αδελφή του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνος Παύλου Μελά. Ήταν ένα πλάσμα με σπουδαία χαρίσματα και πληθωρικό ταλέντο στην ζωγραφική, το κέντημα και την χειροτεχνία. Παντρεύτηκε έναν πολύ ευγενή και σπουδαίο άνθρωπο, τον Απόστολο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε σπουδάσει και διαμείνει χρόνια στο εξωτερικό και επέστρεψε για να αφοσιωθεί στην μεγάλη ιδιοκτησία του στις Ροβιές Ευβοίας.

  Η 'Αννα έγινε για τους ανθρώπους του κτήματος και των πλησίον χωριών η προστάτης σε όλους τους τομείς. Το αμείωτο ενδιαφέρον της και η πραγματική χριστιανική της αγάπη την έκαναν σύντομα αγαπητή σε όλους. Εκεί έφερε στον κόσμο και μεγάλωσε τα παιδιά της. Η 'Αννα, έτρεχε σε κάθε ανάγκη, πόνο, πένθος ή χαρά. Σε γάμους και γεννητούρια, σε αρρώστιες, πόνο, θλίψη, θάνατο. Οι λεχώνες, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι έτρωγαν καθημερινώς από τα χέρια της το θρεπτικό φαγητό πού είχε μαγειρέψει μόνη της για κείνους! Τα καλάθια με τρόφιμα και φρούτα γέμιζαν τα φτωχόσπιτα με χιλίων λογιών καλούδια που δεν είχαν φανταστεί ούτε στα όνειρά τους... Η ίδια για τον εαυτόν της ακολουθούσε την πιο μεγάλη σκληραγωγία! Κοιμόταν σ' ένα σανιδένιο κρεβάτι χωρίς στρώμα με μόνον ένα σκέπασμα, με ανοιχτό το παράθυρο χειμώνα-καλοκαίρι! Για να προφτάσει τις εργασίες και τις υποχρεώσεις της ξυπνούσε καθημερινώς στις 4 το πρωί και εργαζόταν χωρίς διακοπή, αόκνως μέχρι το επόμενο βράδυ. Όλα αυτά κατά την περίοδο της ειρήνης!

  Έκλαψε τα αγαπημένα της αδέλφια Παύλο και Λέοντα (ο οποίος πέθανε τρεις μήνες μετά τον ηρωικό θάνατον του Παύλου, από μόλυνση που έπαθε στην Μακεδονία, την οποίαν επεσκέφθη με τον αδελφό του Κωνσταντίνο για να βρουν τον τάφο του αδελφού των και να συλλέξουν πληροφορίας δια το τέλος του). Λίγο αργότερα, κτύπησε την πόρτα της Ελλάδος ο πόλεμος. Η 'Αννα βρέθηκε στο στοιχείο της. Εθελόντρια στο μέτωπο ανδραγάθησε χωρίς υπερβολή χιλιάδες φορές! Όλα τα μέτωπα την γνώρισαν, όλοι οι στρατιώτες την λάτρεψαν και οι τραυματίες και ετοιμοθάνατοι βρήκαν σ' εκείνη το μητρικό χάδι, την περίθαλψη την ανιδιοτελή αγάπη! Έγινε γι' αυτούς: Η Μάννα! Μέχρι το τέλος του πολέμου εβρίσκετο στην πρώτη γραμμή. Αρρώστησε και κινδύνεψε επανειλημμένως να πεθάνει, από εξανθηματικές και λοιμώδεις ασθένειες που κόλλησε από τους στρατιώτες τους οποίους φρόντιζε. Με την υγεία της πλέον κλονισμένη συνέχισε το σπουδαίο έργον της. Παρασημοφορήθηκε από την Ελληνική Πατρίδα για την τόσον μεγάλη προσφορά της.

  Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, συνέχισε με μεγαλύτερο ζήλο τις δραστηριότητές της και οργάνωσε πολλά φιλανθρωπικά σωματεία με διαφορετικά αντικείμενα που εξυπηρετούσαν ωστόσο τον ίδιον σκοπό: την αποκατάσταση των προσφύγων και των απόρων αναπήρων πολέμου. Έκανε εράνους στην Ευρώπη και Αμερική και κατόρθωσε να ιδρύσει το πρώτο σανατόριο για τους φυματικούς στρατιώτες. Εκεί προσεβλήθη από φυματίωση και η ήδη κλονισμένη υγεία της χειροτέρεψε κατά πολύ. Παρ' όλα αυτά συνέχισε να προσφέρει μέχρι του τέλους της...

  Η ιστορία της σπουδαίας αυτής γυναίκας δεν ήταν ευρέως γνωστή! Με την επιμέλεια του δισέγγονού της κυρίου Μάνου Καστρινάκη, ο οποίος έδωσε προς έκδοση τα χειρόγραφα της γιαγιάς του και κόρης της 'Αννας, Ελένης Μπακοπούλου, έφτασε στα χέρια μας σήμερα αυτή η εκπληκτική βιογραφία. Τον ευχαριστούμε και τον συγχαίρουμε εγκαρδίως! Το υπέροχο κείμενο της Ελένης Μπακοπούλου, ρέει ευχάριστα, καθηλώνει και συγκινεί τον αναγνώστη. Συνιστούμε να διαβάσετε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο διότι μέσα από τις σελίδες του θα αναγνωρίσετε ότι δεν ήταν τυχαίο ότι από την οικογένεια Μελά δόθηκαν στην κοινωνία και την Πατρίδα μας, μάρτυρες, ήρωες, άνθρωποι προσφοράς και θυσίας. Η χριστιανική και βαθειά ελληνική αγωγή που δόθηκε στα παιδιά αυτής της οικογενείας, έδωσε καρπούς που τροφοδότησαν την Αρετή. Κι έθρεψαν το δένδρο της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης. Ας είναι Αιωνία η Μνήμη τους!