Μία από τις πιο αγαπημένες όπερες, η «Κάρμεν» του Μπιζέ, είναι η καινούργια παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» της Λυρικής Σκηνής που θα ταξιδέψει σε 22 πόλεις με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Η «Κάρμεν» σε λιμπρέτο Ανρί Μεϊλάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ παρουσιάζει την ιστορία του Δον Χοσέ που προδίδει την Μικαέλα, τον παιδικό του έρωτα, αλλά και την πατρίδα του, για χατήρι της ελευθεριάζουσας ερωτικά τσιγγάνας, Κάρμεν. Όμως αυτή με την σειρά της προδίδει τον έρωτα του για χατήρι του ταυρομάχου Εσκαμίγιο και τότε ο Δον Χουάν σε κρίση ζηλοτυπίας την σκοτώνει.
Η παρουσίαση της ζωής των εξαθλιωμένων, της ανηθικότητας και της ανομίας, καθώς και το τραγικό τέλος, στο οποίο η ηρωίδα πεθαίνει επί σκηνής, υπήρξαν πρωτοποριακά στοιχεία για τη γαλλική όπερα και κατατάσσουν την «Κάρμεν» στους πρόδρομους του βερισμού. Τόσο η «Χαμπανέρα» από την Πρώτη Πράξη, όσο και το «Τραγούδι του Ταυρομάχου» από την Δεύτερη Πράξη, θεωρούνται δύο από τις πιο αγαπημένες άριες στην ιστορία του λυρικού θεάτρου.
Αυτή την αγαπητή όπερα παρουσιάζει η πρωτοπόρος σκηνοθέτιδα Αγγελική Σταυροπούλου. Στον ρόλο του Δον Χοσέ εναλλάξ οι Φίλιππος Μοδινός, Δημήτρης Πακσόγλου, Δημήτρης Σιγαλός και Γιάννης Χριστόπουλος. Στον ρόλο της Κάρμεν οι Κασσάνδρα Δημοπούλου, Ινές Ζήκου, Διαμάντη Κριτσωτάκη και Μαρισία Παπαλεξίου. Στον ρόλο της Μικαέλα οι Αντωνία Καλογήρου, Σοφία Μητροπούλου και Δέσποινα Σκαρλάτου. Τέλος στον ρόλο του Εσκαμίγιο οι Άκης Λαλούσης Αρκάδιος Ρακόπουλος, Γιάννης Σελητσανιώτης, Διονύσης Τσαντίνης.
Η «Κάρμεν» παρουσιάζεται στις 1 Μαρτίου 2015 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο στην Τρίπολη. Στις 7 Μαρτίου 2015 στο Μέγαρο Χορού στην Καλαμάτα. Στις 10 Μαρτίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» στην Σπάρτη. Στις 19 Μαρτίου 2015 στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα. Στις 22 Μαρτίου 2015 στην Αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» στα Ιωάννινα. Στις 29 Μαρτίου 2015 στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου στα Γρεβενά. Και τέλος στις 31 Μαρτίου 2015 στο Κινηματοθέατρο «Σταρ» στην Βέροια.