41ο εθνικό μνημόσυνο Γεωργίου Γρίβα-Διγενή

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Ιανουάριος 2015

  Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 στις 10.00 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα Πετραλώνων τελέστηκε το 41ο μνημόσυνο του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, από την Επιτροπή Μνημοσύνου, η οποία αποτελείται από ομάδα Κυπριακών Οργανώσεων, με κεντρικό ομιλητή τον Κύπριο φιλόλογο-συγγραφέα Νίκο Ορφανίδη και κεντρικό παρουσιαστή τον Δημήτρη Στεφανίδη.

  Η τελετή άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του πατρός Στυλιανού, σε κλίμα συγκίνησης. Ακολούθησε η ομιλία του Νίκου Ορφανίδη, αφιερωμένη στον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, την προσωπικότητα και τους αγώνες του για τον Ελληνισμό.

  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Πρώτη κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, και ακολούθησαν ο αντιστράτηγος ε.α. Λουκής Αυγουστίδης (επικεφαλής της αντάρτικης ομάδας Πιτσιλιάς της ΕΟΚΑ), το μέλος του ΔΣ της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) αντιστράτηγος ε.α της ΕΛΑΣ Ηλίας Παρασκευόπουλος, εκ μέρους της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος ο γιατρός Νίκος Ιωάννου (τέως πρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή), εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής Αγωνιστικής Συνεργασίας ο Νίκος Παπακλεοβούλου, για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» ο πρόεδρος της Ιωάννης Γιαννάκενας, και τέλος εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού Ελλάδος ο Δημήτρης Στεφανίδης, μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνου Παιδείας.

  Μετά την κατάθεση στεφάνων εψάλη ο εθνικός ύμνος. Ο ιερέας του ναού, βαθιά συγκινημένος, τόνισε το γεγονός ότι η οικία του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα βρίσκονταν κοντά στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα. Ακολούθως ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους και τους προσέφερε από ένα ημερολόγιο τοίχου του 2015. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης τελετής, προσφέρθηκε καφές στην ειδική αίθουσα του ναού. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία της πολυπληθής ένστολη ομάδα νεαρών Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, Κυπριακής καταγωγής.

  Κατηγορία: