31η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Ίωνα Δραγούμη στην Αθήνα

 • Δημοσιεύτηκε: 29 Ιούλιος 2013

  Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου οραματιστή του Νέου Ελληνισμού Ίωνα Δραγούμη, την Δευτέρα 29 Ιουλίου και ώρα 8.00 μ.μ., η «Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη» και η «Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» συνδιοργάνωσαν την φετινή εκδήλωση στην λευκή μαρμάρινη στήλη (έναντι ξενοδοχείου «Χίλτον», Βασ. Σοφίας 73), εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, δολοφονημένος άνανδρα από τις σφαίρες του εθνικού διχασμού και του παλαιοκομματισμού.

  Η εκδήλωση αυτή που τα τελευταία 31 χρόνια πραγματοποιείται με συνέπεια, αρχικά από το Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα (1983-84), τον Επιστημονικό Σύλλογο Νέων των Αθηνών (1985-1995), το Ελληνικό Μέτωπο (1996-2005) και εν συνεχεία με την στήριξη της Νεολαίας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (2006-2011). Φέτος, όπως και πέρυσι η πρωτοβουλία της διοργάνωσης έγινε από την «Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη» με υπερκομματικό και ενωτικό χαρακτήρα, με κάλεσμα: «Πάρτε την σημαία του Έθνους, την Γαλανόλευκη, και ελάτε να τιμήσουμε τον Ίωνα Δραγούμη».

  Την εκδήλωση παρουσίασε ο επί πολλών ετών συμπαραστάτης και πολλάκις συνδιοργανωτής της εκδηλώσεως Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία των μηνυμάτων του Ίωνος Δραγούμη για τον μάχιμο διαχρονικό Ελληνισμό και την αξία του Έθνους υπεράνω ενός ασφυκτικού κράτους.

  Στην συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησε, εκ μέρους της «Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» ο πρόεδρός της Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, ο οποίος, μεταξύ των άλλων είπε τα εξής λόγια: «Γνωρίζω καλά, πολύ καλά, ότι είμαστε η μειοψηφία μέσα σε μια πλειοψηφία που «κολυμπά στα σκατά». Σʼ αυτούς τους συνέλληνες απευθύνουμε την έκκληση: Δραπετεύστε από τους πολιτικούς βόθρους και τις εθνοκτόνες εξουσίες. Ελάτε μαζί μας, με τον Ίωνα Δραγούμη, με την πατρίδα και το έθνος, για να χαράξουμε νέους ελπιδοφόρους εθνικούς ορίζοντες. Πρέπει να αισθανόμεθα εθνικά υπερήφανοι γιατί ανήκουμε στους λίγους, γιατί, όπως έλεγε και ο κοινωνικός φιλόσοφος Έριχ Φρόμ: «Αν δεν υπήρχε η μειοψηφία, οι άνθρωποι θα ζούσαν στην εποχή των σπηλαίων» και όπως διακήρυσσε ο Γερμανός διανοητής Γκαίτε: «Η ζωή προχωρεί γιατί υπάρχουν και εκείνοι που της αντιστέκονται». Εμείς, λοιπόν οι λίγοι κηρύσσουμε την Αντίσταση τη Νέα Εθνική Αντίσταση! Αντίσταση κατά της πατριδοκτονίας! Αντίσταση κατά της Εθνοκτονίας, Αντίσταση κατά της χαβουζοποίησης της πολιτικής και εθνικής ζωής. Ελληνίδες και Έλληνες! Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας. Εμείς θα το υπερασπίσουμε. Δεν θα υπερασπιστούμε μόνο το χώμα. Θα υπερασπίσουμε τα βουνά, τις θάλασσες και τα νησιά που θέλουν να ξεπουλήσουν. Θα υπερασπίσουμε την Ακρόπολη, αυτό το αιώνιο σύμβουλο του παγκοσμίου και διαχρονικού πολιτισμού που τόσο πολύ λάτρεψε ο ελληνολάτρης Ίων Δραγούμης. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας παράδοση, γιατί όπως διεκήρυσσε ο Ίων: «Έθνος χωρίς παράδοση δεν υπάρχει». Να, τα άμεσα καθήκοντα των αληθινών πατριωτών, τα οποία περιφρονούν οι ερζάτς προοδευτικοί. Τελειώνοντας, τολμώ να διατυπώσω την άποψη ότι Ίσως η Ελλάδα δεν θα ξέπεφτε στα σημερινά εκφυλιστικά φαινόμενα, αν εδώ στο χώμα που πατάμε δεν κοβόταν το νήμα της Καρποφόρου ζωής του Ίωνος Δραγούμη από τις δολοφονικές σφαίρες των πολιτικών του αντιπάλων».

  Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής Ιωάννης Κουριαννίδης, εκδότης του περιοδικού «Ενδοχώρα» και πρόεδρος του Συλλόγου «Δεσμοί Ελλήνων», ο οποίος αναφέρθηκε στις κοινοτικές ιδέες του Ίωνος Δραγούμη, κλείνοντας με ένα πολύ ενθουσιώδη αγωνιστικό κάλεσμα για ασυμβίβαστο αγώνα.

  Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, την οποία συντόνισε ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας. Πρώτος κατέθεσε εκ μέρους της «Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» ο πρόεδρός της Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, και ακολούθησαν, για την «Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη» η κυρία Ελίνα Μαστέλλου-Γιαννάκενα, εκ μέρους των εκδόσεων «Γεωργιάδη» ο Λεωνίδας Γεωργιάδης και τέλος από την αγαπημένη Μακεδονία του Ίωνα Δραγούμη, αλλά και όλων μας, ο Ιωάννης Κουριαννίδης.

  Οι συγκεντρωμένοι εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα: «Σήμερα, την εσπέραν της Δευτέρας 29ης Ιουλίου 2013, οι συγκεντρωθέντες στον τόπο της δολοφονίας του εθνικού οραματιστού Ίωνος Δραγούμη, για την απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη του, ακούσαντες τους ομιλητές, ψηφίζουμε διά βοής:

  1. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε στο μάθημα της Ιστορίας των σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαιδεύσεως να περιληφθούν και αποσπάσματα από το τεράστιο και πολύμορφο εθνωφελές έργο του. Ένα έργο το οποίο τούτες τις ώρες της παραπαίουσας Ελληνικής Πολιτείας και Κοινωνίας συνιστά το κρηπίδωμα της εθνικής και κρατικής υποστάσεώς μας.

  2. Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί:

  • Να σταλεί στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής.
  • Στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (δια βίου μάθησης).
  • Να αποσταλεί στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο της Ελλάδος.

  Οι συγκεντρωμένοι εξουσιοδοτούν τους συνδιοργανωτές προκειμένου να προβούν στις δέουσες ενέργειες για την εκτέλεση των διαλαμβανομένων στο ψήφισμα αποφάσεων.

  29 Ιουλίου 2013
  Από τον τόπο όπου ο Ίων Δραγούμης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αντιπάλων του».

  Η εκδήλωση έκλεισε όπως πάντα με τον εθνικό ύμνο και το σύνθημα «Ίων Δραγούμης - Παρών».

  Την εκδήλωση τίμησαν με την διακριτική παρουσία τους αντιπροσωπίες, του «Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών - Ίων Δραγούμης» με επικεφαλής τον πρέσβη Γεώργιο Γεωργίου, της νεολαιίστικης κίνησης «Όσοι Ζωντανοί», της ΝΕ.Ο.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρο Θάνο Κόκκαλη, του ΛΑ.Ο.Σ. με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ανδρέα Παπαμιχαήλ, του Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Μάνο Κώνστα, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» και άλλοι. Οι συνδιοργανωτές ευχαριστούν όλους τους συναγωνιστές που παρευρέθηκαν στην σημερινή εκδήλωση τιμής, ειδικά δε εκείνους που πέραν από προσωπικότητα, έχουν και κάποια συγκεκριμένη αγωνιστική-οργανωτική ταυτότητα ή ένταξη, οι οποίοι σήμερα διακριτικά κάτω από την Γαλανόλευκη τιμήσανε όλοι μαζί την μέγιστη προσωπικότητα του Ίωνος Δραγούμη.

  Κατηγορία: