29 Μαΐου 1453: Η Πόλη έπεσε και οι Τούρκοι μπήκαν στην Ευρώπη

 • Δημοσιεύτηκε: 29 Μάιος 2004

  Σήμερα: 70.000.000 Τούρκοι περιμένουν στα σύνορα της Ευρώπης. Θα τους βάλουμε μέσα;

  Η 29η Μαΐου 1453 είναι μία αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό αλλά και για ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Η Ελληνική αυτοκρατορία του Βυζαντίου, η κιβωτός του Πολιτισμού για περισσότερα από χίλια χρόνια, κατέρρευσε όταν τα στίφη των Τούρκων πάτησαν τα περήφανα τείχη της Βασιλεύουσας.

  Στην χιλιόχρονη λαμπρή της ιστορία, η Βυζαντινή μας Αυτοκρατορία και η πρωτεύουσά της η Κωνσταντινούπολη, διαδραμάτισε ένα ρόλο πολλαπλά ευεργετικό για την ανθρωπότητα και συγκεκριμένα:

  • Υπήρξε το προπύργιο και ο προμαχώνας της Ευρώπης στις αμέτρητες προσπάθειες των Ασιατικών ορδών να διεισδύσουν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
  • Απετέλεσε την πολιτιστική γέφυρα μεταξύ του αρχαίου μας κλασσικού πολιτισμού και του συγχρόνου δυτικού πολιτισμού.
  • Δημιούργησε η ίδια ένα λαμπρό αυτόφωτο πολιτισμό, τον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό των Μέσων Χρόνων.
  • Υπήρξε ο φορέας της διαδόσεως του Χριστιανισμού και μάλιστα της Ορθοδοξίας, η οποία στο Βυζάντιο διαμορφώθηκε στην λαμπρή Ελληνοπρεπή της μορφή, σε μία πλειάδα εθνών, μεταξύ των οποίων και πολλοί ευγενείς και ισχυροί σύγχρονοι λαοί.
  • Έθεσε τις βάσεις και δημιούργησε τα πρότυπα των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών και του δικαίου, ασκώντας την ευεργετική της επίδραση μέχρι τις μέρες μας.
  • Δημιούργησε και μας άφησε ανεπανάληπτα πρότυπα στη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, την λογοτεχνία, την μουσική, την μικροτεχνία και τόσα άλλα.

  Αποτελεί έγκλημα εθνικής προδοσίας η ύπουλη αποσιώπηση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, όπως είναι η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, που μάλιστα αποτελεί και μία από τις ηρωικότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, όπου για μία ακόμη φορά οι ολίγοι ενσυνείδητα θυσιάστηκαν αντιστεκόμενοι στην βία των πολλών, μετατρέποντας έτσι μία στρατιωτική ήττα και καταστροφή, σε πηγή ελπίδας και εθνικών οραματισμών.

  Η άλωση της Κωνσταντινούπολης, είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη καταστροφή πού υπέστη όχι μόνο ο Ελληνισμός στην μακραίωνη ιστορία του, αλλά και όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα, σύμφωνα άλλωστε με πνευματικούς ανθρώπους παγκοσμίου κύρους και ακτινοβολίας όλων των εθνικοτήτων. Αλλά η ηρωική απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και η σθεναρή άμυνα μέχρις εσχάτων όλων των υπερασπιστών της, στρατιωτικών και πολιτών, αρχόντων και απλών ανθρώπων του λαού, καθώς και η ηρωική τους θυσία που άλλωστε εκ των προτέρων είχαν οι ίδιοι προδιαγράψει με την απόφασή τους, απετέλεσαν μία έμμεσο προσπέλαση της ήττας, μία αυτοαναίρεσή της και αποτελούν αιωνίως μία διαρκή περιφανή νίκη στο ανώτερο, στο ηθικό πλέον επίπεδο, μία υποθήκη του αιωνίου ξαναρχίσματος του ιστορικού γίγνεσθαι.

  Η απάντηση του Παλαιολόγου: «την πόλιν σοι δούναι ούτ' εμόν εστίν, ούτε άλλου των οικούντων εν αυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών» που σημαίνει σε σημερινά ελληνικά: «το να σου παραδώσουμε την πόλη δεν είναι ούτε δικό μου δικαίωμα, ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της, διότι είναι κοινή μας απόφαση να πεθάνουμε όλοι μας και δεν θα λυπηθούμε την ζωή μας», λιτά και απλά εξυψώνει τα άτομα στο ανώτερο από το ατομικό, στο εθνικό επίπεδο, αφού έχουν αφήσει πίσω τους όλα τα εγωιστικά και ατομικιστικά ταπεινά ένστικτα και ελατήρια, ενώ υποθηκεύει στους αιώνες την όρθια και περήφανη στάση του Έλληνος ανθρώπου μπροστά στις επιθέσεις της βαρβαρότητος.

  Οι άνθρωποι εκείνοι μας κληροδότησαν ένα τρόπο σκέψεως, μία στάση ζωής, ένα μοναδικό γνώμονα συμπεριφοράς επεκτεινόμενο εις τους αιώνες μπρος και πίσω σε όλη την μακραίωνα ιστορία του Έθνους μας. Σήμερα η ομόφωνη συναίνεση του πολιτικού κατεστημένου για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. και στην χορήγηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου και «ελευθέρας» σε 70.000.000 Τούρκους, είναι μία χωρίς όρους παράδοση των συνόρων της Πατρίδος μας σε μία νέα εισβολή, πιο ύπουλη, «ειρηνική» και γι' αυτό πιο επικίνδυνη.

  Οι Έλληνες Πατριώτες στην πρόκληση των Ευρωεκλογών που πλησιάζουν, πρέπει να δείξουμε στο κατεστημένο την αντίθεσή μας με την πολιτική της κατευθυνόμενης από τα διεθνή κέντρα αποφάσεων, τουρκολαγνείας, υπερψηφίζοντας, στηρίζοντας και εκλέγοντας τον συνδυασμό του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ που με επικεφαλής τον Μάκη Βορίδη πρωτοπόρο στο μέτωπο της υπερασπίσεως της εθνικής κυριαρχίας, των εθνικής ιδιαιτεροτήτων και διαφοροποιήσεων και των εθνικών πολιτισμών στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα του για:

  • Να μην μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Να γίνει τροποποίηση της συνθήκης Σένγκεν.
  • Να επανέλθουν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.
  Κατηγορία: