100 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του καπετάν Άγρα

 • Δημοσιεύτηκε: 29 Μάιος 2007

  Στις 7 Ιουνίου 2007, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του κατά κόσμον Τέλλου Αγαπηνού, του θρυλικού καπετάν Άγρα του Μακεδονικού Αγώνα. Ο εθνομάρτυρας τοποθετείται από την Ιστορία ανάμεσα στους κορυφαίους οπλαρχηγούς του Αγώνα και κορυφαίος καταδρομέας των βάλτων. Ο έντονος ανταρτοπόλεμος που ανέπτυξε ο νεώτερος των οπλαρχηγών κατά των κομιτατζήδων στην Λίμνη των Γιαννιτσών, συνέβαλε τα μέγιστα στην υπεράσπιση των Ελλήνων της Μακεδονίας, οι οποίοι υπέφεραν από την βουλγαρική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο.

  Γι' αυτόν τον ήρωα που στα 27 του χρόνια μαρτύρησε μαζί με τον πιστό συμμαχητή του, Αντώνη Μίγγα από την Νάουσα, για την Ελλάδα στα χέρια των κομιτατζήδων οι οποίοι στην συνέχεια τους απαγχόνισαν, δεν έχει δοθεί η πρέπουσα τιμή από τον Δήμο Αθηναίων.

  Σκέψη, πρόταση και παράκλησή μου λοιπόν στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και στο Δημοτικό Συμβούλιο, να τιμήσει την μνήμη του ήρωα με την δρομολόγηση τοποθέτησης προτομής. Ως κατάλληλο σημείο για την ανέγερση μνημείου, προτείνω την πλατεία Παύλου Μελά (Ρηγίλλης) στην Βασ. Σοφίας, όπου βρίσκεται και η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί αριστερά από το μνημείο του Παύλου Μελά (έργο του μεγάλου γλύπτου Λάζαρου Σώχου), υπάρχει χώρος με γρασίδι. Ταιριαστή θέση για τον Άγρα η εκ δεξιών του πρωτομάστορα Παύλου Μελά.

  Πιστεύω πως η πρότασή μου είναι απολύτως εφικτή, και παρακαλώ δημοσίως τον Δήμο Αθηναίων να ασχοληθεί σοβαρά με αυτήν. Σήμερα που η Ιστορία της Μακεδονίας και εν γένει του Ελληνισμού δέχεται επίθεση πλαστογραφήσεως, η ιστορική μνήμη αποτελεί την βασική μας άμυνα.

  Κατηγορία: