1 Απριλίου 1955: Έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ - 1η Απριλίου 2015: Το σύνθημα Ελλάς-Κύπρος-Ένωσις, επίκαιρο όσο ποτέ

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Απρίλιος 2015

  Συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοση εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, ο Κυπριακός λαός ξεσηκώθηκε την 1η Απριλίου 1955 εναντίον του Αγγλικού ζυγού. Ένοπλη αγωνιστική του πρωτοπορία ήταν μία ολιγομελής, αλλά με καθολική λαϊκή αποδοχή και συμμετοχή οργάνωση, η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών, η θρυλική ΕΟΚΑ, με αρχηγό της τον μπαρουτοκαπνισμένο συνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα, τον θρυλικό Διγενή και μέλη της ελάχιστες εκατοντάδες νεαρών κυρίως αγωνιστών.

  Στρατηγικός στόχος της ΕΟΚΑ, ήταν η εκπλήρωση της επιταγής του δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950, το οποίο με συμμετοχή πάνω από 90% και αν και διεξήχθη κάτω από τον βαρύ ίσκιο της Αγγλοκρατίας, αποφάσισε σε ποσοστό 97,5% Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

  Παρά την λυσσώδη αντίδραση των κατακτητών, τις απάνθρωπες μεθόδους καταστολής, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα φυλακισμένα μνήματα και τα πολυάριθμα επίλεκτα στρατεύματα που αναγκάστηκε η Μεγάλη Βρετανία να μεταφέρει στο νησί, αναγκάστηκε μετά από 4 χρόνια να συνθηκολογήσει και να παραχωρήσει στην Κύπρο την ανεξαρτησία της.

  Μια ανεξαρτησία που χάρη στις προδοτικές ενέργειες του Ελλαδικού και Κυπριακού Κατεστημένου (Καραμανλής, Αβέρωφ, Μακάριος) ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, ούτε βέβαια ευοδώθηκε με την Ένωση, όπως ήταν και ο στόχος του αγώνα. Η νόθα και ατελής αυτή ανεξαρτησία υπήρξε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την τραγωδία και τις περιπέτειες του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και της ελλαδικής μητρόπολης.

  65 χρόνια μετά, η επιταγή του Δημοψηφίσματος του 1950 για Ένωση δεν αναιρέθηκε από καμία άλλη αντίστοιχη, αντίθετα προστέθηκε σε αυτήν το βάρος του ηχηρού ΟΧΙ των Κυπρίων στο σχέδιο Ανάν υπό την φωτεινή καθοδήγηση του άξιου της Πατρίδος Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και έτσι παραμένει ακόμα σε ισχύ.

  60 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο αγώνας και οι θυσίες των ηρώων του μαρτυρολογίου της, ζητούν ακόμα την δικαίωσή τους. Και αυτή μπορεί να είναι μόνο μια: ο ίδιος ο στρατηγικός της στόχος και η εκπεφρασμένη καθολική επιθυμία του Κυπριακού Λαού: Η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!

  Αυτός πρέπει να είναι και ο στρατηγικός στόχος του Ελληνισμού στα χρόνια που έρχονται που όχι μόνο δικαιώνει τους αγώνες των ηρώων της ΕΟΚΑ, αλλά προσφέρει και στον ίδιο ένα ασύγκριτο γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό πλεονέκτημα που μπορεί να αναβαθμίσει ριζικά την θέση του στην παγκόσμια σκακιέρα.

  Κατηγορία: