Τρελοί, τσαρλατάνοι, ταραχοποιοί: Διανοούμενοι της Νέας Αριστεράς

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Απρίλιος 2018

  «Τρελοί, τσαρλατάνοι, ταραχοποιοί: Διανοούμενοι της Νέας Αριστεράς» του Roger Scruton
  Εκδόσεις «Επίκεντρο», 2018

  Το βιβλίο του Roger Scruton «Τρελοί, Τσαρλατάνοι, Ταραχοποιοί» αποτελεί μια συντριπτική κριτική της σύγχρονης αριστερής σκέψης. Εξετάζοντας τους συγγραφείς της Νέας Αριστεράς που κυριάρχησαν στον φιλοσοφικό δημόσιο διάλογο για πάνω από πενήντα χρόνια (Χομπσμπάουμ, Τόμσον και Μίλιμπαντ, Σαρτρ, Φουκώ και Ντελέζ, Αντόρνο, Λούκατς και Χάμπερμας, Γκράμσι, Μπαντιού και Ζίζεκ), ο Scruton επικρίνει τις ιδέες τους, αφού πρώτα επιχειρεί να εξηγήσει το έργο τους.

  Σε όλους τους παραπάνω διανοητές, υποστηρίζει ο Scruton, η κενή ρητορική υπερισχύει της προσεκτικής ανάλυσης, και η χυδαία ανοησία της σεβαστής λογικής σκέψης. Σε αυτήν την αναζωογονητικά σώφρονα απάντηση στην τρέχουσα αριστερή φιλοσοφία ο Scruton ρωτάει πώς και γιατί αυτοί οι συγγραφείς έγιναν τόσο δημοφιλείς, και γιατί άλλες φωνές εκτός της αριστερής διανόησης περιθωριοποιήθηκαν.

  Ο καθηγητής Roger Scruton είναι απόφοιτος του Jesus College στο Κέιμπριτζ. Υπήρξε καθηγητής Αισθητικής στο Birkbeck College, στο Λονδίνο και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Αυτή τη στιγμή διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι Ανώτερος Υπότροφος στο Κέντρο Ηθικής και Δημόσιας Πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Έχει γράψει πολλά βιβλία, όπως κάποια μυθιστορήματα, και έχει γράψει και συνθέσει δύο όπερες. Γράφει τακτικά άρθρα στις εφημερίδες Times, Telegraph, Spectator και ήταν πολλά χρόνια οινοκριτικός για το New Statesman.