Ο Καρλ Χάιντς Στράχε (Karl Heinz Strache) γεννήθηκε στην Βιέννη στις 12 Ιουνίου του 1969 και είναι Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας από τον Απρίλιο του 2005. Έχει σπουδάσει οδοντοτεχνίτης και διατηρούσε εργαστήριο από το 1993 μέχρι και το 2000.
O Στράχε είναι πολιτικό τέκνο του Χάιντερ. Για χρόνια πρέσβευε τις ίδιες εθνικιστικές απόψεις με τον παλαιό ηγέτη του FPO μέχρι την οριστική αποχώρηση του τελευταίου και ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδος του κόμματος, λόγω της διαφωνίας του κόμματος με την στήριξη που παρείχε ο Χάιντερ στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τον Απρίλιο του 2005 ο Στράχερ εξελέγη επικεφαλής του αποδεκατισμένου Κόμματος της Ελευθερίας.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το FPO για τις εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου σε ποσοστά που πλησιάζουν το 17%. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία αν αναλογισθεί κανείς ότι το κόμμα έχει απωλέσει μεγάλο μέρος των στελεχών του. Πιο συγκεκριμένα, αν επιτευχθεί το ποσοστό αυτό θα πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 26% που είχε πετύχει ο Χάιντερ το 1999 και τον μέση απόδοση του κόμματος να κειμαίνεται από το 1949 που ιδρύθηκε στο 4-5%. Στις τελευταίες εκλογές (2006) ο Στράχε είχε αγγίξει το 12%.
Η διαρκώς ανοδική πορεία του κόμματος έχει επιτευχθεί κάθε άλλο με μετριοπαθή πολιτική και συνθηματολογία. Σε μία Αυστρία όπου το πολιτικώς ορθό κυριαρχεί, το FPO χρησιμοποιεί συνθήματα που ακόμη και στην συντηρητική και ουραγό στο νεοταξικό τραίνο Ελλάδα θα ακούγονταν τολμηρά. Από την πληθώρα συνθημάτων και αφισών που συναντά κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, κρατάμε τα: «Κοινωνική Ασφάλεια για τους ΔΙΚΟΥΣ μας ανθρώπους», «Κοινωνικό κράτος αντί για μετανάστευση», «Νόμος και τάξη αντί για κατάχρηση ασύλου», «Η Βιέννη δεν πρέπει να γίνει Ισταμπούλ» κ.ά Εκείνο, ωστόσο, που έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο σάλο ήταν το «Daham statt Islam» που σε ελεύθερη μετάφραση θα σήμαινε «Το σπίτι μας αντί για το Ισλάμ».
Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον Καρλ Χάιντς Στράχε εχθές το μεσημέρι. Τον βρήκαμε στην αυστριακή βουλή να συνεδριάζει με την κοινοβουλευτική του ομάδα και μας έκανε την τιμή να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μας.
κ. Στράχε, μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία μεγάλη άνοδο. Πού οφείλονται αυτές οι καλές προγνώσεις;
Είμαστε το μοναδικό κόμμα που παίρνουμε στα σοβαρά τα συμφέροντα της Αυστρίας. Αυτό ο κόσμος το εκτιμά. Είμαστε ειλικρινείς και κρατάμε τον λόγο μας.
Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα περιγράφουν την προσωπικότητά σας σαν το «κακό παιδί» της αυστριακής πολιτικής σκηνής. Ισχύει το ότι αποτελείτε τον αντίλογο στην ευρωπαϊκή πολιτική ορθότητα;
«Κακός» σίγουρα δεν είμαι. Είμαι όμως κατά οποιασδήποτε απαγόρευσης που αφορά την σκέψη και τις ιδέες. Αυτό δεν αρέσει, φυσικά, σε κάποιους.
Συνοπτικά, ποιες είναι οι βασικές αρχές του FPO και που διαφέρει το κόμμα σας από τα υπόλοιπα κόμματα;
Η ελεύθερη πολιτική έχει θάρρος για την αλήθεια, επιδιώκει περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ελευθερία και βιωματική αγάπη για την πατρίδα. Είμαστε οι μόνοι που αντιτίθενται στην συνταγματική ντιρεκτίβα της Ε.Ε. και τοποθετούμε τους Αυστριακούς στο επίκεντρο της πολιτικής μας δράσεως.
Η μετανάστευση είναι κοινό πρόβλημα για τα ευρωπαϊκά κράτη. Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις γι' αυτό το πρόβλημα; Μπορούν τα μέλη της Ε.Ε. να λάβουν από κοινού μέτρα για την αντιμετώπισή της; Αν όχι, μπορεί ένα κράτος από μόνο του να ενεργήσει για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης;
Η μαζική μετανάστευση των τελευταίων ετών ήταν προϊόν ανευθυνότητος. Το FPO επιδιώκει την οριστική διακοπή της εισροής μεταναστών από χώρες εκτός Ευρώπης. Οι υπάρχοντες μετανάστες πρέπει να προσαρμοσθούν. Δεν είναι οι τοπικές κοινωνίες που πρέπει να προσαρμοσθούν σ' αυτούς αλλά οι μετανάστες σε αυτές.
Θα συνεργαζόταν το FPO στα πλαίσια ενός κυβερνητικού συνασπισμού με κάποιο άλλο κόμμα; Αν ναι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Θα συμμετάσχουμε σε μία κυβέρνηση μόνον εάν μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή κάποιες θέσεις μας. Μία από τας βασικές προϋποθέσεις που θέτουμε είναι ένα δημοψήφισμα για την Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Θα μπορούσε η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας να είναι επικίνδυνη για την Ευρώπη; Νομιμοποιείται η Ρωσία κατά την γνώμη σας να αντιδρά όπως αντέδρασε ή μήπως υποστηρίζετε την δυτική - αμερικανική θέση που χαρακτηρίζει την ρωσική στάση επεκτατική και την απεικονίζει σαν τον κακό λύκο;
Η Αυστρία πρέπει να διατηρεί την ουδέτερη στάση της και να παρεμβαίνει ως μεσολαβιτής στην σύγκρουση της Γεωργίας. Η Ρωσία είναι σημαντικό κομμάτι της Ευρώπης και πρέπει να αντιμετωπίζεται δίκαια. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος Μεντβιέντεβ και ο πρωθυπουργός Πούτιν ενεργούν με την απαιτούμενη σοφροσύνη για να αποκλιμακωθεί η κρίση.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή τύχη στον αγώνα σας.
Κι εγώ σας ευχαριστώ!
Η συνέντευξη δόθηκε στον Παναγιώτη Δούμα και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 23ης Αυγούστου της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.