Το ένδοξο και ηρωικό 1821 ως βίωμα

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Μάιος 2020

  Αν θέλει ένα κράτος να «πνίξει» κάποιο θέμα, να το κολλήσει σε τέλμα ασημαντότητας, τότε φτιάχνει μια επιτροπή για να το χειριστεί. Και είναι αστείο στα αλήθεια κάτι που θεωρητικά και τύποις αντιμετωπίζεται ως σημαντικό, όπως το 1821, να μην έχει πού να σταθεί και πού να πατήσει σε αυτό το αδηφάγο και πολυπλόκαμο κράτος και να απαιτείται σύσταση επιτροπής, η οποία θα είναι τάχα τόσο «σοφή» ώστε θα συμπυκνώσει όλο το αίμα, τις θυσίες, τον θάνατο, την πίκρα, την απελπισία και την ελπίδα ενός πανεθνικού ξεσπάσματος για να το μεταδώσει στους Έλληνες που δήθεν το αγνοούν.

  Υποτίμηση στο θαύμα του ‘21 η σύσταση της επιτροπής και προσβολή στον Αγώνα η μέχρι τώρα ασυνάρτητη και αφελληνισμένη δράση της. Δεν γίνεται να συγκεντρωθεί το απόσταγμα της Εθνεγερσίας και να προσφερθεί στο κοινό από ομάδα ασύνδετων μεταξύ τους ανθρώπων που σύναξε μια πλούσια κυρία, η οποία έχει κουράσει το Πανελλήνιο με τα αφόρητα κλισέ που εκστομίζει. Αν θέλει η κυβέρνηση να την κάνει να ευφρανθεί, ας μάθει το υπουργικό συμβούλιο κλακέτες για να χορεύει ενώπιόν της όταν εκείνη θα γευματίζει ή ας μάθει να παίζει μουσικά όργανα (κατά προτίμηση άρπα, τσέλο και φλάουτο) για να εκτελεί ωραία τραγουδάκια τα βράδια για να τη νανουρίζει.

  Όλοι οι υπόλοιποι - και είναι εκατομμύρια εντός και εκτός ελληνόφωνου κρατιδίου - που σέβονται το 1821 και αγαπούν όσο τίποτα αυτή την άγια περιπέτεια δεν χρειάζονται παράτες. Να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη ηρώων και μαρτύρων του Γένους. Να προσευχηθούν στον Χριστό να αναπαύει τις ψυχές τους. Να διαβάσουν μαζί με τα παιδιά, τους φίλους και τους συγγενείς αποσπάσματα από απομνημονεύματα των αγωνιστών. Να επισκεφτούν τους τόπους των μαχών, να κλείσουν τα μάτια και να προσπαθήσουν να ακούσουν τον απόηχο της Ιστορίας που γράφεται με το πυρ των όπλων και την φωτιά της ελληνικής καρδιάς που θυσιάζει τα πάντα για τον Χριστό και την Πατρίδα.

  Και ας αφήσουν όλες τις επιτροπές του κόσμου να γίνονται ρεζίλι μοναχές τους...

  Κατηγορία: