του Στάθη Καλύβα

  Δημοσιεύτηκε: 19 Δεκέμβριος 2014

  Συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από τον Δεκέμβριο του 1944 και αξίζει να ξαναδούμε επιγραμματικά κάποιες κρίσιμες πτυχές του.

  Δημοσιεύτηκε: 28 Νοέμβριος 2011

  Ο δημόσιος λόγος φορτίζεται το τελευταίο διάστημα με συνεχείς αναφορές στην εθνική ανεξαρτησία. Κάποιες φορές αυτό γίνεται με σοβαρότητα, όπως όταν επισημαίνεται πως η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη υπήρξε μια αυτόβουλη επιλογή περιορισμού της ανεξαρτησίας μας. Συνήθως όμως πρόκειται απλά για το γνωστό μείγμα αμετροέπειας και ανοησίας του εγχώριου «τζαμπαμαγκισμού», με τις ψευδεπίγραφες αναφορές του σε «στρατεύματα κατοχής», «κυβερνήσεις δωσίλογων» και «υποταγής σε ξένους τοκογλύφους».

  Δημοσιεύτηκε: 16 Νοέμβριος 2011

  Η χώρα αντίκρισε την άβυσσο και την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Δεν είναι τυχαίο πως ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο υπήρξε τόσο επώδυνος για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Η δυστοκία αυτή δείχνει πως οι κομματικοί μηχανισμοί συνειδητοποίησαν πως η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την αρχή του τέλους τους και ισοδυναμεί με αυτοκτονία.

  Δημοσιεύτηκε: 18 Οκτώβριος 2011

  Αν αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα ζει τη σημερινή τραγωδία, η απάντηση συμπυκνώνεται σε μια ημερομηνία: 18 Οκτωβρίου 1981. Τώρα πια ξέρουμε πως τότε μπήκαν τα θεμέλια της σημερινής καταστροφής. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της αποπληρωμής ενός δυσβάσταχτου λογαριασμού, που μας κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και που θα απαιτήσει πολλά χρόνια και δάκρυα. Η κληρονομιά είναι διπλή. Το ΠΑΣΟΚ διέλυσε το κράτος. Διέλυσε, επίσης, την κοινωνία.

  Δημοσιεύτηκε: 08 Δεκέμβριος 2010

  Κλείνουν δύο χρόνια από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και των επεισοδίων που ακολούθησαν. Ποιος είναι ο σημερινός απόηχος ενός γεγονότος που σημάδεψε με τέτοια ένταση την εποχή του;

  Δημοσιεύτηκε: 09 Δεκέμβριος 2009

  Επειδή η αναζήτηση του τι ήταν η λεγόμενη «εξέγερση» του περασμένου Δεκεμβρίου είναι σύμφυτη με θεωρητικολογίες που έχουν μεγαλύτερη σχέση με τις επιθυμίες (ή και φαντασιώσεις) του κάθε σχολιαστή και λιγότερη με την πραγματικότητα, είναι ίσως πιο χρήσιμο να αντιστραφεί το ερώτημα: Τι δεν ήταν η «εξέγερση του Δεκέμβρη»;

  Δημοσιεύτηκε: 14 Δεκέμβριος 2008

  Με την Αθήνα και πλήθος άλλων ελληνικών πόλεων να έχουν παραδοθεί στο χάος και στην καταστροφή, το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Ποια είναι τα πραγματικά αίτια μιας τόσο δυσανάλογης αντίδρασης, πρωτοφανούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα; Πολλοί παρατηρητές έδειξαν τους συνήθεις «υπόπτους»: την κακοδιοίκηση και την διαφθορά, την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά σκάνδαλα και την διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.