του Μανώλη Αστρεινίδη

  Δημοσιεύτηκε: 12 Νοέμβριος 2007

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το Ψήφισμα 817/1993 σημειώνει με σαφήνεια ότι "η διαφορά που έχει προκύψει επί του ονόματος του Κράτους (της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας) είναι ανάγκη να επιλυθεί προς το συμφέρον της διατήρησης των σχέσεων ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή". Με λιγότερο διπλωματικούς όρους αυτό σημαίνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας στα Βαλκάνια.

  Δημοσιεύτηκε: 23 Ιούνιος 2004

  Μετά από πολύμηνες διεργασίες και σωρεία τροποποιήσεων, οι ηγέτες των 25 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομόφωνα πλέον προσυπέγραψαν την έγκριση του Συντάγματος της Ένωσης. Μια εβδομάδα πριν οι πολίτες όμως των χωρών της Ε.Ε είχαν στείλει το δικό τους «μήνυμα» μέσα από την ευρωκάλπη που ανέδειξε πρώτον την πρωτοφανή απαξιωτική αποχή (ύψους 44% κατά μέσο όρο) και δεύτερο το πολιτικό «λυντσάρισμα» των κυβερνώντων στην πλειοψηφία των χωρών-μελών.

  Δημοσιεύτηκε: 13 Ιούνιος 2004

  Η εμφάνιση και προώθηση της έννοιας της παγκοσμιοποίησης στη δεκαετία του '80 και η έναρξη της υλοποίησής της στη δεκαετία του '90 πρόβαλε επίσης ένα μεγάλο αριθμό ανησυχητικών προβλημάτων που καθιστούν μια εξόχως σοβαρή απειλή για τις δομές του παραδοσιακού έθνους-κράτους.

  Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούνιος 2004

  Το συντριπτικό "Όχι" του 76% του ελληνοκυπριακού λαού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου κατέγραψε την σθεναρή αντίθεση των Ελληνοκυπρίων να αποδεχθούν την πέμπτη έκδοση του Σχεδίου Ανάν ως τελική λύση του Κυπριακού. Μια λύση που δεν έχει βεβαίως να κάνει ούτε με την τήρηση της έννομης τάξης στο νησί ούτε με την πραγματική επιθυμία της πλειοψηφίας των Κυπρίων για μια λειτουργική και δίκαιη λύση, για ένα κράτος με αξιοπρεπές διεθνές πρόσωπο και χωρίς ιδιοτελείς προστάτες.

  Δημοσιεύτηκε: 29 Μάιος 2004

  Μετά το 1944 εγκαινιάστηκε μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία με σκοπό τον σφετερισμό της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας εκ μέρους της νοτιότερης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. "Μελετητές" από τη "Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας" είχαν αναλάβει να ξαναγράψουν τα βιβλία της ιστορίας τους συμπεριλαμβάνοντας και την αρχαία μακεδονική ιστορία σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ομοσπονδίας των Κομμουνιστών της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, συνοδευόμενα από αλλοιωμένους χάρτες που έδειχναν την "Μακεδονία" τους να φτάνει μέχρι τα μισά του όρους Όλυμπος.

  Δημοσιεύτηκε: 23 Μάιος 2004

  Το παλαιό Μεγάλο Παιχνίδι υπήρξε η αναμέτρηση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας τον 19ο αιώνα για την επιρροή στην Κεντρική Ασία, με μικρότερους "παίκτες" την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Περσία, το Θιβέτ, την Ιαπωνία, την Μογγολία και την Κίνα.

  Δημοσιεύτηκε: 18 Μάιος 2004

  Ο κόσμος μας στην σύνθεσή του αποτελεί ένα γοητευτικό μέρος - οι γνώμες φυσικά ποικίλλουν - τον οποίο μερικοί τον θεωρούν γηρασμένη υφήλιο με πολλές από τις πρώτες ύλες της να κατασπαταλούνται χωρίς μέτρο, ενώ τα τελευταία της αποθέματα να αποτελούν ολοένα και εντονότερο κίνητρο για πολέμους μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών. Αυτή την απαισιόδοξη άποψη αντιστρατεύονται όσοι υπερασπίζονται, αλλά και προσβλέπουν στην απεριόριστη ενέργεια του Ήλιου ή στις απρόβλεπτες επιδράσεις της τεχνολογικής προόδου.

  Δημοσιεύτηκε: 04 Μάιος 2004

  Στην γη του φωτός, την Ελλάδα όπου άνθησαν οι ζωηφόροι υψηλές αξίες και ιδεώδη και γεννήθηκε ο καρπός του άδολου, αγνού πατριωτικού φρονήματος, ο εθνικισμός, έχει αναδειχθεί ως αντίληψη ζωής ο ηρωισμός.

  Η Ελλάς, ευθέως ανάλογα με την μακραίωνη Ιστορία της, αλλά αντιστρόφως ανάλογα με τη μικρή κρατική της υπόσταση, έχει παρουσιάσει και ευτυχώς συνεχίζει ακόμα να παρουσιάζει λαμπρά τέκνα της τα οποία διάπυρα από τον πόθο να συναντήσου το πεπρωμένο τους και παράλληλα απαλλαγμένα από το πάσης φύσεως ατομοκεντρισμό, βάδισαν αδίστακτα προς την ηρωοποίηση.

  Δημοσιεύτηκε: 04 Δεκέμβριος 2003

  Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας ολόκληρος μήνας από την εποχή που οι διάφοροι αντεθνικοί κομπορρήμονες, πρώην λάτρεις του ολοκληρωτικού απομονωτισμού του Χότζα και όψιμοι εκφραστές της πολυφυλετικής κοινωνίας, και οι ποικίλοι τηλε-σταρ αποτελούσαν την σύνθεση των εκπομπών στις οποίες, για χάρη της αποκλειστικής θεαματικότητας, αδίστακτα δηλητηρίασαν νεανικές ψυχές, προκάλεσαν το λαϊκό αίσθημα και επιχείρησαν τον διχασμό της κοινής γνώμης.

  Δημοσιεύτηκε: 13 Νοέμβριος 2003

  Ενώ στη Σύνοδο της Χαλκιδικής όλοι οι ηγέτες επαίνεσαν το σχέδιο Συντάγματος που είχε καταρτίσει η ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον Βαλερύ Ζισκάρ ντε Εσταίν, στην πρόσφατη Διακυβερνητική των Βρυξελλών, όπου και επρόκειτο η Ευρώπη να προσλάβει και την πολιτικο-στρατιωτική διάσταση της ενοποίησης, εν τέλει τα ευρωπαϊκά έθνη απέδειξαν ακόμα μια φορά ότι δεν είναι στατικά. Οι διαφορές ποικίλες και επί διαφόρων θεμάτων.

  Σελίδες