του Εμμανουήλ Κώνστα

  Δημοσιεύτηκε: 23 Ιούνιος 2015

  Η προσπάθεια διαπραγμάτευσης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδωσε λιγότερα του αναμενόμενου. Η μακρά προσπάθεια, ταλαιπώρησε την οικονομία, δημόσια και ιδιωτική, κανένας χειρισμός, με εξαίρεση την ρύθμιση προς τα δημόσια ταμεία και τα ασφαλιστικά, που είχαν εισπρακτική λογική, δεν έγινε προκειμένου να διευκολύνει την βελτίωση της θέσης της χώρας.

  Δημοσιεύτηκε: 20 Μάιος 2015

  Βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση μιας διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκίνησε χωρίς σχέδιο, χωρίς ξεκάθαρους στόχους και τακτικές, χωρίς εναλλακτικό προγραμματισμό, παραλαμβάνοντας μια χώρα που υπέφερε από την εξάρτηση, την ανεργία, την φτώχεια, την ανυποληψία και κυρίως την καταπόνηση της κοινωνίας.

  Δημοσιεύτηκε: 21 Δεκέμβριος 2014

  Η αποδοχή της κρίσης ως φαινομένου είναι κοινή. Η οριοθέτηση της, όμως, τόσο σε χρονική βάση όσο και ως προς τα αίτια και το είδος της, έχει πολλές ερμηνείες. Αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις δηλώνουν την ιδεολογική διαφορά και τον προσανατολισμό που αποδέχεται κανείς για να οδηγηθεί προς μια διέξοδο.

  Δημοσιεύτηκε: 13 Νοέμβριος 2014

  Όταν ο Κωστής Παλαμάς δημοσίευσε το 1909 στον "Νουμά" τα "Σατιρικά Γυμνάσματα", είχε πλήρη επίγνωση μιας οδυνηρής πραγματικότητας, που δυστυχώς παραμένει εφιαλτικά επίκαιρη έναν αιώνα και πλέον μετά. Τα χρόνια που πέρασαν δεν κατόρθωσαν να αλλάξουν συνθήκες, νοοτροπίες, συσχετισμούς. Οι φοβικοί πολιτικοί του 1909 με τα παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά και την υποτακτική διάθεση βρήκαν συνεχιστές στις εποχές που ακολούθησαν. Ο ραγιαδισμός βαθύτατα ριζωμένος, κυριάρχησε και γέννησε νέες νοσηρές νοοτροπίες που εξακολουθούν να βασανίζουν τον Ελληνισμό.

  Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπτέμβριος 2014

  Η πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και μετά από τόσα χρόνια κορύφωσης εξακολουθεί να είναι αδιέξοδη. Οι πολιτικές δυνάμεις που επιβίωσαν μετά την χρεοκοπία, ανέλαβαν τον ρόλο της εξυγίανσης, με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ασφαλώς με την ολόπλευρη συμπαράστασή τους.

  Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπτέμβριος 2014

  Η ομιλία Σαμαρά και η συνέντευξη τύπου Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης, αποτελούν μνημεία πολιτικού λόγου που καλείται να απολογηθεί για την δημιουργία ενός τραγικού αδιεξόδου. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί από την έναρξη της προσπάθειάς του.

  Δημοσιεύτηκε: 06 Αύγουστος 2014

  Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες σύμφωνα με τις οποίες προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί στην εξουσία. Έτσι, παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν πηγαίνει καλά, οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν σε όλα τα σημεία του πλανήτη, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και οι μηχανισμοί τους, σχεδιάζουν την παραμονή τους με κάθε τρόπο, συνεχίζοντας το έργο που σχεδιάζουν τα ξένα κέντρα χωρίς την παραμικρή συμμετοχή τους.

  Δημοσιεύτηκε: 08 Απρίλιος 2014

  Μέσα σε ένα θολό τοπίο όπου οι εντυπώσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ουσία, συντελούνται μεταβολές καταστροφικές για την πατρίδα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι έρχεται ανάκαμψη, μια σειρά από αποφάσεις, κυριολεκτικά ολέθριες, προωθήθηκαν χωρίς να υπάρξει η αναγκαία αντίδραση με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

  Δημοσιεύτηκε: 05 Μάρτιος 2014

  Η περίοδος της Μεταπολίτευσης αποδείχτηκε μια μακρά διαρκής διαδικασία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Η επιλογή της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία των πραγμάτων. Οι επιλογές που ακολούθησαν συνειδητά ή ασυνείδητα οι κυβερνήσεις με την συμμετοχή τεχνοκρατών και συνδικαλιστών, οδήγησαν σε μια κατάσταση αφασίας την χώρα.

  Δημοσιεύτηκε: 22 Ιανουάριος 2014

  Η πορεία της χώρας προς την χρεοκοπία και την εξάρτηση συνδέεται με τις κεντρικές επιλογές του μεταπολιτευτικού συστήματος. Ο δανεισμός, η συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας, η εκτεταμένη διαφθορά. η σταδιακή μείωση της κυριαρχίας που οδήγησε τελικά στην σημερινή ιδιότυπη κατοχή, είναι κινήσεις παράλληλες προς την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Σελίδες