Πρώτες επιλογές από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  • Δημοσιεύτηκε: 01 Μάρτιος 2017

    Ξεκινάει στις 3 Μαρτίου 2017, το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με έμφαση στην μουσική, την ιστορική μνήμη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την τροφή. Εμείς ετοιμάσαμε μία πρώτη επιλογή για το πρώτο τριήμερο, που είναι και εκείνο που κατά βάση μαζεύει τον περισσότερο κόσμο και τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες τεκμηρίωσης.

     

    Παρασκευή 3 Μαρτίου

    17:30 Οι Βαν Γκoγκ της Κίνας του Χάιμπο Γιου και Κίκι Τάνκι Γιού. Κίνα, Ολλανδία. Ένας διάσημος Κινέζος αντιγραφέας των έργων του Βαν Γκoγκ επισκέπτεται το Μουσείο Βαν Γκoγκ στο Άμστερνταμ και αντιλαμβάνεται το πραγματικό νόημα της Τέχνης. Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» (Ολύμπιον). Επαναλαμβάνεται το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 11:00 στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης (λιμάνι).

    20:00 Oι Ρόλλινγκ Στόουνς ολέ, ολέ ολέ! Ταξιδεύοντας στην Λατινική Αμερική του Πωλ Ντανγκντέηλ. Μεγάλη Βρετανία. Ένα Gimme Shelter για τον 21ον αιώνα που καλύπτει το τελευταίο μέρος της λατινοαμερικάνικης περιοδείας του μεγαλύτερου ροκ συγκροτήματος στον κόσμο και την πρώτη τους εμφάνιση στην Αβάνα. Ολύμπιον (πλατεία Αριστοτέλους). Επαναλαμβάνεται την Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 23:00 στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (λιμάνι).

    20:30 Μπόμπι Σάντς, 66 μέρες του Μπρένταν Τζ. Μπέρν. Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία. Μέρα προς μέρα η αφήγηση της απεργίας πείνας του εθνικιστή εθελοντή του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού Μπόμπυ Σαντς, που ξεκίνησε στις 1 Μαρτίου 1981 με σκοπό να αναγνωριστεί ως πολιτικός και όχι ποινικός κρατούμενος. Αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» (λιμάνι). Επαναλαμβάνεται την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 23:00 στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα».

    23:00 Σαφάρι του Ούλριχ Ζάιντλ. Αυστρία. Μία δυνατή ταινία για το σαφάρι Γερμανών και Αυστριακών κυνηγών που σκοτώνουν αντιλόπες και άλλα σπάνια ζώα ως τρόπαια. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (λιμάνι). Επαναλαμβάνεται την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 20:30 στο «Ολύμπιον» (πλατεία Αριστοτέλους).

     

    Σάββατο 4 Μαρτίου

    13:30 Μιφούνε: ο τελευταίος Σαμουράι του Στήβεν Ουκαζάκι. Ιαπωνία. Ένα πορτραίτο του πιο εμβληματικού ηθοποιού της Ιαπωνίας, που τα έπη με Σαμουράι που γύρισε με τον Κουροσάβα υπήρξαν εξίσου σημαντικές με τα γουέστερν που γύρισε ο Τζων Γουέιν με τον Τζων Φορντ, μετατρέποντας το Φαρ Ουέστ σε μια σύγχρονη μυθολογία. Αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» (λιμάνι). Επαναλαμβάνεται την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 23:00 στην ίδια αίθουσα.

    20:30 Αγιορείτικη μαγειρική κληρονομιά του Χρήστου Ματζώνα. Ελλάδα. Γυρισμένο στο Άγιο Όρος αναδεικνύει την τροφή ως πνευματική βοήθεια του φθαρμένου σαρκίου και μέσο για να ξεπεράσει ο άνθρωπος το ενδιαφέρον μόνο για τον εαυτό του. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (λιμάνι). Επαναλαμβάνεται την Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 13:00 στην αίθουσα «Τζων Κασσαβέτης» (λιμάνι).

    23:30 Ημέρα Απελευθέρωσης των Μόρτεν Τράαβικ και Ούγκις Όλτε. Νορβηγία, Λεττονία. Ή τέχνη της προπαγάνδας και της προπαγάνδας σε κάθε τέχνη μέσα από την τουρνέ των εθνικομπολσεβίκων «Λέιμπαχ» στην Βόρεια Κορέα, που προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα τους μέσα από την λογοκρισία του κομμουνιστικού καθεστώτος. Αίθουσα «Τζων Κασσαβέτης» (λιμάνι). Επαναλαμβάνεται την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 23:00 στην ίδια αίθουσα.

     

    Κυριακή 5 Μαρτίου

    13:00 Πορτρέτο του πατέρα σε καιρό πολέμου του Τίμωνος Κουλμάση. Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία. Ο σκηνοθέτης καταγράφει τον έρωτα του πατέρα του, βοηθού καθηγητή στο Γερμανικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Αθηνών, που ενώ ήταν κέντρο κατοχικής προπαγάνδας μάζευε νέους της Αντίστασης και της μητέρας του Νέλλης, σπουδάστριας Σχολής Καλών τεχνών. Ειδικά όμως είναι το πορτρέτο του φίλου τους Ρούντολφ Φάρνες ιδρυτή του Ινστιτούτου και συντρόφου των αδελφών Στάουφενμπεργκ, που πήραν μέρος στην φιλομοναρχική απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ. Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» (Ολύμπιον).

    18:00 Οι τελευταίες μέρες του Σίσμαρεφ του Γιαν Λάουτερ. Ολλανδία. Το πρόβλημα εξαφάνισης των Εσκιμώων Ινιαπέκ, που ζουν στον βόρειο πολικό κύκλο κοντά στην Αλάσκα, και του πολιτισμού τους, καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ο ωκεανός θα «καταπιεί» το νησί τους. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (λιμάνι).

    20:30 Σινέ Θησείο της Μαρίας Ντούζα. Ελλάδα, Γαλλία. Το πορτρέτο του ομώνυμου θερινού κινηματογράφου κοντά στην Ακρόπολη, που επιμένει να ζει σε άλλες εποχές, αλλά που το περιοδικό Time ανακήρυξε ως το κορυφαίο σινεμά του είδους του στον κόσμο.

    20:30 Το μυστικό ταξίδι του Άγιου Βαλεντίνου του Γιάννη Ξηρουχάκη. Ελλάδα. Ένας αρχιεπίσκοπος, ένας ιστορικός και μια αρχαιολόγος αναζητούν τα ίχνη του Αγίου Βαλεντίνου και γιατί αποσιωπήθηκε η μεταφορά των οστών του, αναβιώνοντας την Λέσβο των αρχών του 20ου αιώνα. Προβάλλονται με κοινό εισιτήριο στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» (λιμάνι). Επαναλαμβάνεται την Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 13:00 στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» (λιμάνι).

    Κατηγορία: