Παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων του καθηγητή Π. Παπαγαρυφάλλου στην Θεσσαλονίκη

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Ιανουάριος 2013

  Το να γεμίζει ασφυκτικά μια αίθουσα Τετάρτη βράδυ, με θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, για να ακούσει να ομιλούν για ένα βιβλίο που επιχειρηματολογεί για την σημασία της εθνικής παράδοσης στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, είναι σίγουρα κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και αισιόδοξο. Αυτό συνέβη στις 30 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Δεσμοί Ελλήνων», όπου ο πρώην βουλευτής Κώστας Κιλτίδης, ο γραμματέας της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων (ΕΕΕΘ) Αλέξανδρος Σύρμας και ο πρόεδρος της ΑμΚΕ «Δεσμοί Ελλήνων» Γιάννης Κουριαννίδης, παρουσίασαν το εξαιρετικό πόνημα «Η εθνική μας παράδοση» του καθηγητή Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πελασγός» του Ιωάννη Γιαννάκενα.

  Ιδιαιτέρως η ομιλία του Κ. Κιλτίδη καθήλωσε τους παρευρεθέντες, αφού διεξήλθε εξαντλητικά του περιεχομένου του βιβλίου, αναδεικνύοντας τις αρετές ενός τέτοιου έργου, ιδιαιτέρως πολύτιμου για τις νεώτερες γενιές και ειδικώτερα στους καιρούς μας.

  Ο Γ. Κουριαννίδης αναφέρθηκε κυρίως στο ιστορικό της συγγραφής του βιβλίου, ενώ επεσήμανε χαρακτηριστικά σημεία από τα περιεχόμενά του, τονίζοντας ότι τέτοια έργα συντελούν σε μία ανελικτική για ένα έθνος πορεία προς το μέλλον, αφού θα στηρίζεται πάνω σε στέρεες βάσεις που τόσους αιώνες συνετέλεσαν στην επιβίωσή του.

  Ο Αλ. Σύρμας σκιαγράφησε με σύντομο, αλλά σαφή λόγο την προσωπικότητα του καθηγητή Π. Παπαγαρυφάλλου, την ανιδιοτέλεια και το θάρρος του, αλλά στιγμάτισε και την αδιαφορία της Πολιτείας προς το ιδιαιτέρως πλούσιο, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, συγγραφικό του έργο.

  Τέλος, ο συγγραφέας Π. Παπαγαρυφάλλου, με τον καυστικό και κριτικό του λόγο, κατακεραύνωσε όλους αυτούς που σκοπίμως προσπαθούν να αποστερήσουν από τον λαό το δικαίωμα να γνωρίζει και να αξιοποιεί την εθνική του παράδοση, ενώ δεν δίστασε να προτείνει «μη ορθές πολιτικά» λύσεις για την διέξοδο της πατρίδας και της κοινωνίας μας από την σημερινή αποτελμάτωση.

  Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου (ημερομηνία που, το 1949, συνεκλήθη η 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ, που ξεπούλησε την Μακεδονία και την Θράκη, όπως μας θύμισε ο κ. Παπαγαρυφάλλου), παρουσιάστηκε η 2η (εμπλουτισμένη) έκδοση του βιβλίου του με τίτλο «Η Μακεδονία στην μέγγενη της 3ης Διεθνούς και του ΚΚΕ», που κυκλοφόρησε επίσης από τις εκδόσεις «Πελασγός». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία των «Δεσμών Ελλήνων» και του Ινστιτούτου «Αριστοτέλης», στην αίθουσα πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο βιβλίο αναφέρθηκαν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καψάλας και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ Σπύρος Δημητρίου, ενώ ο συγγραφέας Π. Παπαγαρυφάλλου, με λόγο χειμαρρώδη, αυτοκριτικό, καυστικό και θαρραλέο, αποκάλυψε τόσο τον προδοτικό ρόλο του ΚΚΕ στο εθνικό μας αυτό θέμα, όσο και την εξίσου προδοτική στάση όλων των εκπροσώπων του λεγομένου αστικού χώρου τα επόμενα χρόνια.

  Κατηγορία: