Παρουσίαση του βιβλίου «Επιστροφή από τον δεκαετή πόλεμο» στους «Δεσμούς Ελλήνων»

  • Δημοσιεύτηκε: 27 Οκτώβριος 2012

    Οι «Δεσμοί Ελλήνων» τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στην αίθουσα της εταιρείας, κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο της λογοτέχνιδας Ελευθερίας Τζιάλλα-Μάντζιου «Επιστροφή από τον δεκαετή πόλεμο», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πελασγός» του Ιωάννη Γιαννάκενα.

    Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Καψάλας τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν τέτοια αφηγήματα-μαρτυρίες για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την καλλιέργεια της εθνικής αυτογνωσίας. Συνάμα δείχνουν και το χρέος που πρέπει να νοιώθουν οι νεώτερες γενιές Ελλήνων, να γίνουν πολύ καλύτεροι από τους προγόνους τους.

    Η συγγραφέας τονίζοντας ότι «τα ωραιότερα πολεμικά βιβλία είναι αντιπολεμικά», σκιαγράφησε με ιδιαιτέρως γλαφυρό λόγο και συγκινησιακή φόρτιση την προσωπικότητα και τους αγώνες του πατέρα της, πολεμιστή του αγώνα του έπους 1940-41, αλλά και των μετέπειτα δύσκολων χρόνων της Κατοχής και της κομμουνιστικής ανταρσίας των ετών 1944-1949. Η κα Τζιάλλα κατέληξε λέγοντας ότι η σημερινή κατάσταση της ανυποληψίας που βιώνει η πατρίδα μας την ώθησε σε μία αντιπαράθεση των γεγονότων με αυτά της εποχής εκείνης, «μιας Ελλάδας που δεν είχε καν να θρέψει τα παιδιά της». «Τα απομνημονεύματα του πατέρα μου», τόνισε, «μου διεμήνυσαν την αναγκαιότητα της ελπίδας. Η κατοχή των ημερών μας δύναται να αντιμετωπιστεί με περισσότερη ελπίδα και δύναμη, με την προϋπόθεση όμως ότι θα δουλέψουμε σκληρά για να επανέλθουμε στον αξιοπρεπή τρόπο ζωής».