Παρουσίαση του βιβλίου «Αθώων Αίμα!» στο Άργος

  Δημοσιεύτηκε: 09 Οκτώβριος 2016
  09.10.2016: Εξ αριστερών προς τα δεξιά: Ιωάννης Μπουγάς, Δημήτρης Καμπόσος, Ελίνα Μαστέλλου, Θωμάς Γεώργας, Ιωάννης Γιαννάκενας.
  09.10.2016: Ο εκπαιδευτικός Θωμάς Γεώργας ήταν ο πρώτος ομιλητής και συνέβαλε με την μαρτυρία του στο βιβλίο.
  09.10.2016: Ο συγγραφέας Ιωάννης Μπουγάς αναφέρθηκε στην έρευνα και τους συντελεστές του βιβλίου.
  09.10.2016: Ο συντονιστής της εκδήλωσης Πολύδωρος Δάκογλου.

  Μία πολύ συγκινητική και σημαντική εκδήλωση, για την παρουσίαση του δίτομου έργου-μαρτυρία του καθηγητή Ιωάννη Μπουγά, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πελασγός», με τίτλο «Αθώων Αίμα! «Ελεύθερος Μωριάς» 1943-44», πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2016, στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» στο Άργος.

  Παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη υπερασπίσεως της ιστορικής αλήθειας, γεγονός που πολλοί πολιτικοί άνδρες απεμπόλησαν τα τελευταία 40 χρόνια χάρις της ψηφοθηρικής σκοπιμότητας. Ο δήμαρχος δήλωσε συγκινημένος από το γεγονός, όπως είπε, ότι «νεανικά του ακούσματα-μαρτυρίες επιβεβαιώθηκαν με στοιχεία μέσα από το έργο του Ιωάννου Μπουγά».

  Ο εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, εκ Μιδέας, Θωμάς Γεώργας, ήταν ο πρώτος ομιλητής ο οποίος και συνέβαλε με μαρτυρικό υλικό στην έρευνα του συγγραφέα. Αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στην φοβερή μαρτυρία του επιζώντος τότε συνονόματο παππού του, ο οποίος διέφυγε την σφαγή με μαχαιριές στην πλάτη, και άλλες τρεις απόπειρες κατά της ζωής του.

  Η επιμελήτρια της εκδόσεως Αγγελική (Ελίνα) Μαστέλλου-Γιαννάκενα, έδωσε από την πλευρά της, και ως συγγενής θυμάτων, την μαρτυρία της, αλλά και τον δικό της ρόλο στην επιμέλεια του πονήματος.

  Και τέλος ο συγγραφέας του έργου, καθηγητής Στατιστικής Ιωάννης Μπουγάς, αναφέρθηκε στους λόγους που έκανε την πολυετή αυτήν έρευνα, στην μέθοδο που ακολούθησε, αλλά και στους ανθρώπους που συνέβαλλαν με τις αυθεντικές μαρτυρίες τους στην καταγραφή και διαπίστωση της ιστορικής αλήθειας.

  Την εκδήλωση χαιρέτησε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκδοσης, αλλά και της παρουσίασης, τόνισε την ιερή υποχρέωση που έχουμε να θωρακίσουμε την ιστορική αλήθεια και την εθνική μνήμη. Έκανε αναφορά στην δημιουργία των εκδόσεων Πελασγός πριν από 31 χρόνια, τονίζοντας ότι καθοριστικός φάρος στον τρόπο που θα λειτουργούσε απετέλεσε το παράδειγμα ζωής του αγαπητού φίλου, συναγωνιστή και συναδέλφου εκδότη, Ιωάννη Σχοινά, «τον οποίον αποχαιρετήσαμε την Παρασκευή στην γενέτειρα του Φίχτια Αργολίδος».

  Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο Πολύδωρος Δάκογλου, ο οποίος, με τον δικό του τρόπο, συνέδεσε το θέμα με τους ομιλητές και παρουσίασε την εκδήλωση.