Παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου «Το χρονικό της μάχης της ΕΛΔΥΚ»

  Δημοσιεύτηκε: 28 Φεβρουάριος 2016
  28.02.2016: Ο Γιάννης Γιαννάκενας των εκδόσεων «Πελασγός» χαιρέτησε την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Καλλιθέας.
  28.02.2016: Ο τελευταίος στρατοπεδάρχης της ΕΛΔΥΚ ταξίαρχος ε.α. Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος συγκλόνισε με την μαρτυρία του.
  28.02.2016: Ο Δημήτρης Σπανογιάννης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974, έδωσε ένα σύντομο χρονικό της μάχης στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος.
  28.02.2016: Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιωάννης Κακολύρης, συγγραφέας και τέως αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
  28.02.2016: Ο επιμελητής της έκδοσης Κώστας Δημητριάδης αναφέρθηκε στην καταγραφή της ζώσας μαρτυρίας του ταξίαρχου Σταυρουλόπουλου.

  Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου το μεσημέρι στην φιλόξενη και κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου της Καλλιθέας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛΔΥΚ 14-16/8/1974» του τελευταίου στρατοπεδάρχη της, ταξίαρχου ε.α. Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου. Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο δρ. Σπύρος Δημητρίου, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή.

  Ο άξιος και σεμνός αξιωματικός Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος που έκανε το χρέος του προς την πατρίδα και την μαρτυρική μας Κύπρο, στις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 1974, μας συγκίνησε και έκανε τις καρδιές όλων μας να πάλλουν από ρίγη εθνικής ανάτασης. Στο πρόσωπό του καθρεφτίζεται η ελληνική λεβεντιά, το χρέος και η προσφορά στο πιο μεγάλο ιδανικό που είναι η πατρίδα. Εκεί παρόντες και τα παιδιά του, οι στρατιώτες του, τα παλικάρια του, που πολέμησαν μαζί του σαν λιοντάρια σε μια άνιση μάχη με τους Τούρκους κατακτητές και εγκαταλειμμένοι από την ηγεσία τους. Νεκροί και αγνοούμενοι της ηρωικής μάχης της ΕΛΔΥΚ πέρασαν από τα μάτια μας στο ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και υπόσχεση ότι δεν θα τους ξεχάσουμε όταν ψάλλαμε όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο.

   

  Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γιάννης Γιαννάκενας των εκδόσεων «Πελασγός» που εξέδωσε το βιβλίο και μίλησε συγκινημένος για τον ταξίαρχο Σταυρουλόπουλο και την προσφορά του στην υπόθεση της Κύπρου. Οι εκδόσεις «Πελασγός» και ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας συνεχίζουν την παράδοση να εκδίδουν και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ιστορικά ντοκουμέντα με αναφορά στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό.

  Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Σπανογιάννης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974, που έδωσε ένα σύντομο χρονικό της μάχης μια και ήταν εκεί στρατιώτης και πολεμιστής στην τελευταία αυτή μάχη μαζί με τον ηρωικό του διοικητή.

  Χαιρέτησε, επίσης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλπουρτζή αναφερόμενη στο δράμα των αγνοουμένων και στην κρατική αναλγησία γι’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα. Η Ελλάδα στην Κύπρο έχει μόνο στρατιώτες και αξιωματικούς αγνοούμενους από τον πόλεμο του 1974 και έχει ιερή υποχρέωση να διερευνήσει και εξακριβώσει την τύχη τους.

  Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Μηχανικού Εθνικής Φρουράς Σωφρόνης Σωφρονίου που ήρθε από την Κύπρο και μίλησε συγκινημένος για την προσφορά των Ελλήνων αδελφών της ΕΛΔΥΚ και του ταξίαρχου Σταυρουλόπουλου στην μαρτυρική μεγαλόνησο Κύπρο.

  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιωάννης Κακολύρης, συγγραφέας και τέως αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο κ. Κακολύρης που προέρχεται από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και αργότερα της Ολυμπιακής ήταν από τους πρώτους που έγραψαν για τις πολεμικές περιπέτειες στη Κύπρο και ιδιαίτερα για τις αεροπορικές αποστολές «Νίκη» και «Αλέξανδρος» αποκαλύπτοντας στοιχεία και ενόχους που καταγράφηκαν σε δυο εξαιρετικούς τόμους.

  Στην συνέχεια ο επιμελητής της έκδοσης Κώστας Δημητριάδης αναφέρθηκε στην καταγραφή της ζώσας μαρτυρίας του ταξίαρχου Σταυρουλόπουλου και επισήμανε στοιχεία της μάχης των δυο τελευταίων ημερών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Η εμπειρία και η γνώση από το πρώτο βιβλίο του «Κύπρος 1974: Η μεγάλη προδοσία» βοήθησε πολύ στον προσδιορισμό των στοιχείων που αναδείχθηκαν από τον ηρωικό διοικητή κατά την διάρκεια της συνέντευξης για το βιβλίο.

  Τέλος ο ηρωικός διοικητής ταξίαρχος Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος με δάκρυα στα μάτια και βαθιά συγκινημένος μίλησε για την μάχη, τους στρατιώτες του, την εγκατάλειψη από την ηγεσία, αλλά και την μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει τόσο το στρατόπεδο ώστε να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, αλλά και να σώσει τους στρατιώτες του, τα παιδιά του όπως ο ίδιος τα αποκαλεί. Παρόλη την μεγάλη του ηλικία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν στην συνέχεια, γύρω από το πως έγινε η μάχη και πως ακριβώς χάθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

  Τελειώνοντας, όπως αναφέραμε έγινε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους και ψάλλαμε όλοι μας τον εθνικό ύμνο. Να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Καλλιθέας για την προσφορά της αίθουσας και φυσικά όλους όσους ήρθαν και συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου τιμώντας τον ηρωικό ταξίαρχο Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο.