Επειτα από περίπου έναν μήνα εκτός του δημοσίου βλέμματος που ακολούθησε την παραίτησή του από το υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει. Η απόφαση του Βρετανού, πρώην υπουργού Εξωτερικών, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση των Συντηρητικών ήρθε ως μια μορφή διαμαρτυρίας στο λεγόμενο «Σχέδιο για ένα μαλακό Brexit» που θα είχε ως αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρεί στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την αποχώρησή του από το μπλοκ.
Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει αυτή την εβδομάδα αυξανόμενη πίεση για να ζητήσει συγγνώμη επειδή τόλμησε να αστειευτεί λέγοντας ότι οι γυναίκες που φορούν πέπλα, καλύπτοντας το πρόσωπό τους, μοιάζουν με ληστές τραπεζών και γραμματοκιβώτια. Η δήλωση αυτή ξεκίνησε μία νέα σειρά ισλαμοφοβιάδας, αφού η πρωθυπουργός απαίτησε σχεδόν από τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη για τη σύγκριση των γυναικών. Η πρωθυπουργός είπε ότι οι παρατηρήσεις του «προκάλεσαν σαφώς αδίκημα», ενώ η αντιπαράθεση γύρω από τη δήλωσή του εντάθηκε την Τρίτη.
Ο πασίγνωστος ηθοποιός Ρόαν Ατκινσον, γνωστός για τις κωμικές σειρές «Mr Bean» και «Blackadder», δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις ήταν αστείες και υπερασπίστηκε τον Μπόρις Τζόνσον. Ο Άτκινσον έγραψε σε μια επιστολή προς τους «Times»: «Ως διά βίου δικαιούχος της ελευθερίας να κάνουμε αστεία για την θρησκεία, νομίζω ότι το αστείο του Μπόρις Τζόνσον για τους χρήστες της μπούρκας που μοιάζουν με γραμματοκιβώτια είναι αρκετά καλό». Πρόσθεσε: «Ολα τα ανέκδοτα για τη θρησκεία προκαλούν αίσθημα αδικίας, οπότε είναι άσκοπο να ζητάς συγγνώμη».
Φυσικά, η Τερέζα Μέι αντιλαμβάνεται πως ο Τζόνσον χτυπά με στόχο την ανατροπή της στο τέλος και γι’ αυτό είναι αναγκασμένη να αντιδράσει. Όμως είναι οι δικοί της χειρισμοί που την έκαναν να αποξενωθεί από την πραγματική συντηρητική πτέρυγα του κόμματός της. Οι χειρονομίες καλής θέλησης που έκανε προς την Αριστερά ήταν πολλές, παρεμποδίζοντας την αστυνομία να κάνει πλήρη χρήση της αναχαίτισης και του ψαξίματος, εξαναγκάζοντας τις εταιρίες να δημοσιεύουν στοιχεία για τις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, προσπαθώντας να μειώσει τις ποινές φυλάκισης των γυναικών κρατουμένων, προωθώντας την επιβολή του νόμου περί αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία κ.λπ. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να θέσει ως στόχο ότι το 10% των ανώτερων στελεχών της θα πρέπει να καλυφθούν από ΛΟΑΤΚΙ άτομα (που σύμφωνα με την ONS αποτελούν το 1,5% του πληθυσμού).
Ο Μπόρις, αστειευόμενος, σε κανένα σημείο δεν μίλησε για την υποχρεωτική κατάργηση ούτε της μπούρκας, ούτε της νικάμπ, όπως έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά ταύτα, το να επιτρέπεται στην Βρετανία η σκόπιμη απόκρυψη της ταυτότητας ενός ατόμου, μίας πολίτη, είναι από μόνο του τραγικό. Είναι αδιανόητο κάποιος που θέλει να λέει εαυτόν Συντηρητικό να δέχεται μία τέτοια απαράδεκτη πολιτισμική επιβολή στον αξιακό ιστό της Δύσης που υποστηρίζει την ισότητα των φύλων, αλλά και την ισότητα όλων απέναντι στον νόμο.
Βέβαια, υφίσταται καιρό τώρα η αντίληψη ανάμεσα σε συντηρητικούς κύκλους ότι η προσωπικότητα του Μπόρις είναι τέτοια που να μπορεί να τον καταστήσει ευρύτερα αποδεκτό σε μεγαλύτερα ακροατήρια, ακροατήρια στα οποία οι ελιτιστές παλαιοσυντηρητικοί και φιλελεύθεροι δεν δύνανται να αποκτήσουν πρόσβαση. Παλιά αυτό ψιθυριζόταν. Τώρα πλέον οι καιροί έχουν αλλάξει και αυτός είναι ένας διαφορετικός και πιο απειλητικός Τζόνσον. Οι φιλοδοξίες του δεν σταμάτησαν από την τρικλοποδιά που του έστησαν κατά την διαδοχή του Κάμερον. Όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του από μικρό παιδί στο Ιτον αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ένας εύκολα διαχειρίσιμος αντίπαλος. Είτε ως ηγέτης του συντηρητικού κόμματος στο μέλλον, είτε ως δημιουργός ενός νέου κόμματος, ο Μπόρις θα είναι παρών.
Τα τύμπανα χτυπούν στη Δύση για την επιστροφή των εθνών, την αντίσταση στην πολυπολιτισμικότητα και την παγκοσμιοποίηση. Και άρχισαν να ηχούν δυνατά μετά την εκλογή Τραμπ. Το γεγονός ότι τον Μπόρις έχουν αρχίσει να τον πολεμούν όπως τον Τραμπ, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να λογίζεται. Το ποτάμι όμως πίσω δεν γυρνά. Καμία δικτατορία δεν μπορεί να επιβιώνει στο διηνεκές δίχως τη συγκατάθεση των λαών.