Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εκλογές του 1920

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Απρίλιος 2017

  «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εκλογές του 1920» του Νικόλαου Βασιλείου.
  Εκδόσεις «Πελασγός», 2016.

  Από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους, τα σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν καθοριστικά την πορεία των πραγμάτων στην Πατρίδα μας έχουν προκύψει από τις αποφάσεις πού λήφθηκαν από Έλληνες αλλά και τον εξωγενή παράγοντα, τον οποίο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στις εκλογές που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος την 1η Νοεμβρίου 1920, τις αποφάσεις που πήραν οι Έλληνες σε αυτές τις εκλογές, καθώς και τις αντιδράσεις εξωγενών παραγόντων.

  Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι:

  Να περιγράψει και να αναλύσει τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν τον Νοέμβριο του 1920. Κατά τη γνώμη μου, οι εκλογές αυτές είναι οι σπουδαιότερες, διότι το αποτέλεσμα αυτών διαμόρφωσε την σημερινή Ελλάδα τόσο γεωγραφικά όσο και εθνολογικά. Αξίζει συνεπώς τον κόπο να γίνει μία επιστροφή στο παρελθόν για να γνωρίσουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες του 1920.

  Να διαλύσει πολλούς μύθους και ανακρίβειες που υπάρχουν γύρω από τις εκλογές αυτές όπως:

  • Οι ψήφοι που πήραν οι Φιλελεύθεροι ήταν περισσότερες από αυτές της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης αλλά το εκλογικό σύστημα αλλοίωσε τα αποτελέσματα, άποψη που εκφράζει ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.
  • Η δημοσιοποίηση της απόψεως του Ε. Βενιζέλου αλλά και του κόμματος των Φιλελευθέρων για το ποιος κέρδισε τις εκλογές και με ποιο ποσοστό.
  • Η Ηνωμένη Αντιπολίτευση κατέβηκε στις εκλογές με σύνθημα την αποστράτευση.
  • Ο Ε. Βενιζέλος έκανε τις εκλογές ενώ γνώριζε ότι θα τις χάσει.
  • Η συμμετοχή των μουσουλμάνων και των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης έκρινε τις εκλογές.
  • Το ΕΕΚΕ (Αριστερά) ψήφισε την Ηνωμένη Αντιπολίτευση. Έτσι η Ηνωμένη Αντιπολίτευση και με τις ψήφους της Αριστεράς κέρδισε τις εκλογές.
  • Να αποδείξει ότι η μη ακύρωση των ψήφων των στρατευμένων στη Θράκη και τη Μικρά Ασία δεν θα άλλαζε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, όμως θα εκλέγονταν βουλευτής ο Ελευθέριος Βενιζέλος.