Ο «άγνωστος πόλεμος» Κωνσταντίνου Καραμανλή-Σάββα Κωνσταντόπουλου

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Μάρτιος 2017

  «Ο «άγνωστος πόλεμος» Κωνσταντίνου Καραμανλή-Σάββα Κωνσταντόπουλου» του Γεώργιου Λεονταρίτη

  Εκδόσεις «Πελασγός», 2017

  Ο «άγνωστος πόλεμος» μεταξύ του ηγέτη της ΕΡΕ Κωνσταντίνου Καραμανλή και του κορυφαίου δημοσιογράφου της συντηρητικής παρατάξεως Σάββα Κωνσταντόπουλου, αποτελεί μια δραματική πτυχή της νεωτέρας Ιστορίας, που έμεινε άγνωστη στο ευρύ κοινό.

  Στενοί φίλοι και συνεργάτες κατά το παρελθόν, οι δύο άνδρες κατέληξαν να βρεθούν αντιμέτωποι μεταπολιτευτικά. Τι συνέβη; Ποια ήταν τα πολιτικά αίτια που μετέτρεψαν σε αντιπάλους τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και τον εκδότη και αρθρογράφο του «Ελευθέρου Κόσμου»; Μέσα από το απόρρητο αρχείο του Σάββα Κωνσταντόπουλου, έρχονται τώρα στο φως της δημοσιότητας, τα παρασκήνια μιας ταραγμένης εποχής, που ξεκινά από την φάση της πτώσης της ΕΡΕ το 1963, περνά στην κατάρρευση της δημοκρατίας, ακολουθεί η «Απριλιανή περίοδος» και καταλήγουμε στην Μεταπολίτευση.

  Το πολιτικό σκηνικό άλλαζε συνεχώς, και μεσολαβούσαν συγκλονιστικά γεγονότα, που σημάδεψαν την πορεία αυτής της χώρας. Πολλά απ’ αυτά τα γεγονότα, είτε αργότερα διαστρεβλώθηκαν, είτε δεν κατανοήθηκαν, και περισσότερα απ’ όσα διαδραματίσθηκαν στο παρασκήνιο, έμειναν τελείως άγνωστα. Το βιβλίο, δεν έχει στόχο, ούτε να υμνολογήσει, ούτε να κατηγορήσει κανέναν. Ντοκουμέντα παρουσιάζουμε, που καταγράφουν Ιστορία. Και η Ιστορία, δεν μπορεί να προσαρμόζεται στις επιθυμίες κανενός. Οι κρίσεις και τα συμπεράσματα, ανήκουν στους αναγνώστες.

  Το δραματικό τέλος όμως αυτής της «μονομαχίας» Καραμανλή-Κωνσταντόπουλου, με τον θάνατο του τελευταίου στην εξορία, προβληματίζει για το που μπορούν να οδηγήσουν η έξαψη των παθών, και οι πολιτικές σκοπιμότητες.