Ουίνστον Τσώρτσιλ (1874-1965)

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Φεβρουάριος 2022

  «Ουίνστον Τσώρτσιλ (1874-1965)» του Ιωάννη Παπαφλωράτου
  Εκδόσεις «Πελασγός», 2021

  Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ανεδείχθη «η μεγαλύτερη προσωπικότητα της Μεγάλης Βρετανίας όλων των αιώνων», σε ψηφοφορία που διοργάνωσε το BBC και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι του 1.000.000 τηλεθεατών, το 2002. Εντούτοις, ο βίος και τα πεπραγμένα του είναι ελάχιστα γνωστά στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, πέραν των ορίων του αγγλοσαξονικού κόσμου.

  Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογενείας, κατετάγη στις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με τη συγγραφή, καθώς αυτή του απέφερε από νωρίς μεγάλα χρηματικά οφέλη. Ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλάζοντας συχνά παρατάξεις. Ήταν θιασώτης της ναυτικής ισχύος, θήτευσε σε σημαντικά υπουργεία και διακρινόταν για την αντιπάθειά του έναντι των Γερμανών. Ορισμένες από τις αποφάσεις του απέβησαν μοιραίες για τη ζωή χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών της Εγκάρδιας Συνεννόησης και παρ’ ολίγον να οδηγήσουν στην πολιτική του αποστρατεία.

  Αν και αυτό δεν συνέβη, τον «ακολουθούσαν» επί μακράν και τον έσπρωξαν στο περιθώριο του δημοσίου βίου, από το οποίο εξήλθε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, ηγήθηκε της χώρας του και την οδήγησε στην νίκη. Μολαταύτα, έχασε τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, αν και επανήλθε στην πρωθυπουργία αργότερα. Απεβίωσε, απολαμβάνοντας της γενικής αναγνώρισης, σήμερα όμως αρκετές πτυχές του βίου γίνονται αντικείμενο επαναξιολόγησης.

  Η ενδιαφέρουσα και πολυκύμαντη ζωή του περιγράφεται στο παρόν βιβλίο. Αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο γίνεται μία σύντομη αναφορά στη ζωή και τη δράση του, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται στις απόψεις και τις αποφάσεις του, που επηρέασαν το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι. Αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της πατρίδος μας και οδήγησαν τους Έλληνες σε εκδηλώσεις λατρείας αλλά και μίσους προς το πρόσωπό του, έως και σήμερα.

  Η παράθεση των γεγονότων γίνεται με νηφαλιότητα και η τεκμηρίωση με πλήθος παραπομπών, προερχομένων από τις πηγές στις οποίες ανέτρεξε ο συγγραφέας, με σκοπό να γνωρίσει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, όχι μόνον γνωστές και άγνωστες στιγμές του βίου του Βρεταννού πολιτικού αλλά και τα αίτια, που τον ώθησαν να λάβει τις όποιες αποφάσεις του.