Ομοσπονδία; Όχι, ευχαριστώ

 • Δημοσιεύτηκε: 10 Μάρτιος 2021

  H πρόσφατη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι παραμένει «σθεναρός υποστηρικτής» της δημιουργίας μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, προκαλεί και πάλι τον Ελληνισμό. Τον προκαλεί γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα 541 και 550 ψηφίσματα του ΟΗΕ, με τα οποία καθορίστηκε ότι το καθεστώς στα Κατεχόμενα είναι παράνομο και πρέπει να ανακληθεί. Η θέση αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί συνέχεια της ύπουλης προσπάθειας που επιχειρήθηκε με το Σχέδιο Ανάν. Μπορεί τότε ο σχεδιασμός αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος σε ισότιμο συνομιλητή να προσέκρουσε στη συντριπτική καταδίκη του από την ψήφο του Κυπριακού Ελληνισμού στο σχετικό δημοψήφισμα, αλλά το Λονδίνο ποτέ δεν έκρυψε τις πραγματικές προθέσεις του.

  Η κυπριακή, αλλά και η ελλαδική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και ξεκάθαρα να τερματίσουν αυτή την συζήτηση και το παζάρεμα των κρατικών δικαιωμάτων της Κύπρου, αλλά και των ελληνικών περιουσιών στα Κατεχόμενα. Να επανατοποθετήσουν το Κυπριακό στη σωστή του βάση, δηλαδή ως διεθνές ζήτημα στρατιωτικής εισβολής, κατοχής και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο, με την αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων. Αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της εξουσίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρο το νησί, με παράλληλο απεγκλωβισμό από τις απαράδεκτες «εγγυήσεις» ξένων χωρών, που τους δίνουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στο πλαίσιο του «Συντάγματος της Ζυρίχης».

  Ένα καθεστώς Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα βασίζεται πάνω στα «δεδομένα» που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή και συνεπάγεται την αποδοχή τους, αφού ουσιαστικά το πρόβλημα μετατρέπεται σε μια δικοινοτική διαφορά και αλλοιώνει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου, λόγω του τουρκικού εποικισμού και του ξεριζωμού των Ελλήνων από τα Κατεχόμενα.

  Ακόμα δεν είναι πρακτικά δυνατό να εξασφαλιστεί η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους, αφού στην τουρκοκυπριακή ζώνη που θα δημιουργηθεί στα Κατεχόμενα θα είναι πρακτικά αδύνατη η στέγαση των Τουρκοκυπρίων χωρίς να απαγορευτεί η επιστροφή των προσφύγων στις περιουσίες τους. Επομένως, θα πρέπει να απαλλοτριωθεί για την στέγασή τους γη Ελληνοκυπρίων μέσα σε αστικό περιβάλλον. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να διχοτομηθεί μελλοντικά το νησί, με οποιοδήποτε πρόσχημα. Αν αυτό τώρα - τυπικά έστω - προσκρούει κατάφωρα στο Διεθνές Δίκαιο, σε ένα τέτοιο διοικητικό καθεστώς που θα δημιουργηθεί, θα είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει με «βελούδινο» τρόπο.

  Είναι γεγονός ότι μετά το Brexit η Βρετανία αποδεσμεύτηκε από την «εταιρική αλληλεγγύη», με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται και πάλι με το γνώριμο, αποικιοκρατικό τρόπο στο Κυπριακό. Οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας θα πρέπει να της κόψουν τον βήχα το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν το πράξουν, είναι επόμενο και η πολιτική της ΕΕ να διολισθαίνει συνεχώς προς φιλοτουρκικές θέσεις.

  Το είδαμε πρόσφατα στην Κύπρο, με τις δηλώσεις του ανεκδιήγητου υπάτου Ευρωπαίου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε «τους δύο Κύπριους ηγέτες» να τα βρουν! Λες και δεν υπάρχει για τον κύριο αυτόν κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί εταίρο της ΕΕ, και πρέπει να εξισώνεται με το κατοχικό καθεστώς. Αυτού του είδους τις συμπεριφορές και τις πρακτικές θα εισπράττουμε όσο δεν στεκόμαστε, Ελλάδα και Κύπρος, ενώπιον των ιστορικών ευθυνών μας.

  Κατηγορία: