Συνεχίζουμε την παρουσίαση των μουσικών παραστάσεων και συναυλιών που θα δοθούν φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και που περιλαμβάνουν από όπερα και μιούζικαλ μέχρι έθνικ.
2 και 3 Ιουλίου
Κώστα Βόμβολου: Homesick Blues: Greek Immigrants in the Basement of the USA. Επιλεγμένα κομμάτια πρώιμου σουίνγκ και μπλουζ συνυπάρχουν με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια στην αστική εκδοχή τους, όπως μας έχουν διασωθεί στις πρώτες ηχογραφήσεις των Ελλήνων στην Αμερική. Η ξενάγηση σε αυτό το μουσικό τοπίο γίνεται μέσα από την αφήγηση της Μαρίας Σαραντοπούλου- Οικονομίδου «Οι Έλληνες της Αμερικής όπως τους είδα» (εκδόθηκε το 1916 και περιγράφει τις εντυπώσεις από ένα ταξίδι του 1913). Πειραιώς 260, Κήπος Δ’.
6-7 Ιουλίου
Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης - Γιούρι Τεμιρκάνοφ. Στις 6 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το έργο του Ρίμσκι-Κόρσακοφ «Ο θρύλος της αόρατης πολιτείας του Κιτέζ» και στην συνέχεια, με τον Ισπανό τσελίστα Πάμπλο Φερράντες (Pablo Ferrandes), θα παρουσιαστεί το σπουδαίο έργο του Τσαϊκόφσκι για τσέλο και ορχήστρα, «Παραλλαγές ροκοκό». Η βραδιά θα κλείσει με την τελευταία σύνθεση του Ραχμάνινοφ «Συμφωνικοί χοροί». Στις 7 Ιουλίου, ο Ρώσος πιανίστας Ντένις Ματσούεφ θα ερμηνεύσει το «Κονσέρτο για πιάνο αρ. 3» του Ραχμάνινοφ, ενώ η Φιλαρμονική θα κλείσει με τη μουσική από το μπαλέτο «Πετρούσκα» του Στραβίνσκι.
9 Ιουλίου
Όλα σε θυμίζουν: Aφιέρωμα στον Μανώλη Ρασσούλη. Αφιέρωμα σε ένα μεγάλο στιχουργό του νεο-λαϊκού τραγουδιού, που πρώτα με την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» του Νίκου Ξυδάκη με τον Νίκο Παπάζογλου και τα «Τραγούδια της Χαρούλας» με τον Μάνο Λοϊζο και την Χαρούλα Αλεξίου βοήθησε να μπει τέλος στο πολιτικό τραγούδι της Μεταπολίτευσης. Το αποκορύφωμα του ήταν η συνεργασία με τον Χρίστο Νικολόπουλο και τραγουδιστές τον Γιώργο Νταλάρα («Οι Κυβερνήσεις Πέφτουν»), την Χαρούλα Αλεξίου («Ζήλια μου») την Ελένη Βιτάλη («Παίξε Χρήστο Επειγόντως») και τον Γιώργο Σαρρή («Οι Νταλίκες»). Επίσης συνεργάσθηκε με τον Νίκο Ξυδάκη και τον Νίκο Παπαζόγλου στους σόλο δίσκους τους, αλλά και τον Πέτρο Βαγιόπουλο («Πότε Βούδας, Πότε Κούδας»), τον Απόστολο Καλδάρα και τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Στο αφιέρωμα στο Ηρώδειο συμμετέχουν Ελένη Βιτάλη, Θοδωρής Κοτωνιάς, Σοφία Παπάζογλου, Μάνος Πυροβολάκης, Ναταλία Ρασούλη, Κωσταντίνος Στεφανής, Μπάμπης Στόκας, Αγγελική Τουμπανάκη και ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος. Κείμενα διαβάζει ο Θωμάς Κοροβίνης.
9 Ιουλίου
Artefacts Ensemble: Αφιέρωμα στον Φρανκ Ζάππα. Ένα αφιέρωμα στον ελληνικής καταγωγής κορυφαίο μουσικό και συνθέτη της ροκ, της τζαζ, της αβαντ γκάρντ και της σύγχρονης κλασσικής μουσικής που ονομάσθηκε «Αριστοφάνης της ροκ», μιας και τίποτα δεν ξέφευγε από την σάτιρα του από τους χίπις στην μουσική βιομηχανία. To συγκρότημα θα δώσει παραστάσεις που ξεφεύγουν της κλασσικής συναυλίες προσπαθώντας να αναβιώσουν το πνεύμα του Ζάππα επί σκηνής
12 Ιουλίου
Κινέζικη Όπερα Κουν της Επαρχίας Τζιανκσού: Το περίπτερο με τις παιώνες. Ένα από τα πιο διάσημα έργα της Κινέζικης Όπερας βασισμένο σε έργο του Τιάνγκ Σου της εποχής της Δυναστείας των Μίνγκ (16ος αιώνας). Θεωρείται το κινέζικο αντίστοιχο του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», όπου το μεταφυσικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο και ερμηνεύεται από μια γνωστή ομάδα που διαιωνίζει ένα κομμάτι του παραδοσιακού Κινέζικου πολιτισμού. Ηρώδειο.
21, 23, 25 και 27 Ιουλίου
Εθνική Λυρική Σκηνή: Τροβατόρε. Στην δεύτερη κάθοδο της στο Ηρώδειο η ΕΛΣ παρουσιάζει την κλασσική όπερα του Τζιουζέπι Βέρντι για μια τσιγγάνα, την Ατσουτσένα που για να εκδικηθεί τον θάνατο στην πυρά της μάνα της μάγισσας, απαγάγει τον Μανρίκο , τον ένα γιο του κόμη που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο της. Θα τον μεγαλώσει ως τροβαδούρο, ο οποίος θα βρεθεί χωρίς να το ξέρει κανείς του αντίπαλος με τον αδελφό του (νυν κόμη) για τα μάτια της όμορφης Λεωνόρας. Συμμετέχουν οι Πιέρο Πρέττι / Βάλτερ Φρακκάρο (Μανρίκο), Τσέλια Κοστέα (Λεονόρα), Γελένα Μανίστινα (Ατσουτσένα), Δημήτρης Πλατανιάς / Δημήτρης Τηλιακός (Κόμης ντι Λούνα), Τάσος Αποστόλου (Φερράντο).
29 Ιουλίου
Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής: «Σουήνυ Τοντ: Ο διαμόνιος κουρέας της οδού Φλήτ». Η Καμεράτα υπό την μπαγκέτα του Γιώργου Πέτρου παρουσιάζει στο Ηρώδειο ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ που ανέβηκαν ποτέ στο Μπρόντγουεϊ. Πρόκειται για τον «Sweeney Todd» του Στήβεν Σοντχάιμ, γνωστό και από την κινηματογραφική μεταφορά του Τιμ Μπάρτον με τον Τζώννυ Ντέπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία στο βικτωριανό Λονδίνο σχετικά με την εκδίκηση ενός κουρέα που μετά από μια άδικη εξορία θέλει να εκδικηθεί, όσους έκαναν κακό στον ίδιο και την όμορφη σύζυγο του. Στο ελληνικό ανέβασμα η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Πέτρου και συμμετέχει θίασος 26 ατόμων που αποτελείται από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές. Παίζουν οι Χάρης Ανδριανός (Σουήνη Τοντ), Νάντια Κοντογεώργη (Κα Λαβεττ), Άρης Πλασκασοβίτης (Τομπίας), Μυρσίνη Μαργαρίτη (Τζοάννα), Χριστόφορος Σταμπόγλης (Δικαστής Τέρπιν), Γιάννης Καλύβας (Άντονυ), Γιάννης Χριστόπουλος (Αντόλφο Πιρέλλι), Άννα Κουσταφτίκη (Ζητιάνα), Χρήστος Κεχρής (Επίτροπος Μπάμφορντ).
30 Ιουλίου
Βιμ Μέρτενς. Ο διάσημος Βέλγος μινιμαλιστής επιστρέφει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το αγαπημένο κράμα από κλασσική, τζαζ, ποπ και άμπιεντ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα το «Struggling for Pleasure, Maximizing the Audience», η μουσική για την «Κοιλιά του αρχιτέκτονα» (The Belly of the Architect) του Πήτερ Γκρήναγουεϊ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Avalon of the Arts.