Μνημόσυνο της «Χ» για τους πεσόντες μαχητές της και τον Γεώργιο Γρίβα

  Δημοσιεύτηκε: 13 Δεκέμβριος 2015
  13.12.2015: Κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη για τους πεσόντες της Εθνικής Αντιστασιακής Οργάνωσης «Χ».
  13.12.2015: Μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση για τους πεσόντες της Εθνικής Αντιστασιακής Οργάνωσης «Χ».

  Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από την Δεκεμβριανή ανταρσία του ΚΚΕ. Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο για τον ιδρυτή της Οργάνωσης στρατηγό Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, και τους πεσόντες μαχητές της «Χ» στον αγώνα κατά την γερμανο-ιταλική κατοχή 1941-44 και την κομμουνιστική ανταρσία 1944. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πλατεία Καρύτση) στις 10.30 π.μ.

  Μετά το πέρας της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, ο πρόεδρος της «Χ» Ιωάννης Γιαννάκενας είπε τα εξής:

  «Αγαπητοί φίλοι Συνέλληνες,

  Είμαστε και πάλι εδώ φέτος να κάνουμε το πρέπον, να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα-Διγενή και τους νεκρούς μας, τους πεσόντες της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» 1941-1944, σε όλη αυτή την διάρκεια, οι περισσότεροι από τους οποίους έγιναν ήρωες-θύματα, στην μάχη του Θησείου. Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα δεν έχουμε καμία διάθεση να ακούσουμε μία ακόμη ομιλία. Τους τιμάμε με την καθημερινή μας πράξη, με τον αγώνα που δίνουμε για να υπηρετούμε τα ίδια ιδανικά που αυτοί αγωνίστηκαν και «έφυγαν». Όπως κάθε χρόνο, μετά την λήξη του μνημόσυνου στην εκκλησία, θα πορευτούμε όλοι μαζί εν τάξει και θα καταθέσουμε τα στεφάνια μας στο πρώτο άξιο τέκνο της πατρίδος (καθότι ο Γεώργιος Γρίβας ήταν ο δεύτερος) στο άγαλμα του Θοδωρή Κολοκοτρώνη.

  Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», θέλω να σας ευχαριστήσουμε, που πάντα τιμάτε την μνήμη των νεκρών μας, που δίνετε συνέχεια στην μνήμη, γιατί ο λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος να ξαναπεράσει αυτά που έχει ήδη περάσει. Εμείς δεν θέλουμε να ξαναπεράσουμε τα δεινά που έχει περάσει ο Ελληνικός λαός, θέλουμε να βοηθήσουμε στο μέλλον και στην συνέχεια του Ελληνισμού».

  Ακολούθως ο πρόεδρος κάλεσε τον συνθέτη και λογοτέχνη Πάνο Χατζηγεωργιάδη να αναγνώσει όλα τα ονόματα όλων των νεκρών μας στην μάχη του Θησείου. Μετά την ανάγνωση των ονομάτων, ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε τρία μέλη της «Χ» που «έφυγαν» πρόσφατα:

  • τον τότε αντιπρόεδρο και ταμία του Συνδέσμου, Δημήτριο (Τζέημς) Κούκα (44 ετών), η κηδεία του οποίου έγινε την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014, στις 14.30 μ.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
  • το ιστορικό μέλος Γεωργία Κυριακοπούλου (79 ετών), αδελφή του δολοφονηθέντος Χίτη μαχητή Ιωάννη Κυριακόπουλου. Την αποχαιρετίσαμε στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου.
  • το εκλεκτό μέλος Αλέξανδρο-Αίαντα Σαββίδη (48 ετών), η εξόδιος ακολουθία του οποίου εψάλη το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2015 στο Κοιμητήριο του Βύρωνος.

  Μετά τον λόγο του προέδρου, ακολούθησε συντεταγμένη πορεία στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, με συνθήματα, όπως «Δόξα, τιμή, στην ένδοξη την «Χ»», «Γρίβα, ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Τιμή, τιμή, στον Γρίβα Διγενή», «Ζήτω οι Χίτες και οι Ιερολοχίτες», «Τιμή στους Χίτες και όχι στους αλήτες», «Δόξα, τιμή, στη Χωροφυλακή», «Ζήτω οι Χίτες και οι Ριμινίτες», «Ελλάς, Κύπρος, Ένωσις», «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο» κ.α.

  Στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη έγινε η κατάθεση στεφάνων. Φέτος έστειλε στεφάνι για την εκδήλωση το Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή, στην Κύπρο, το οποίο κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και Μέλος του Δ.Σ. της «Χ», Σπύρος Δημητρίου. Ακολούθησε το στεφάνι για τους πεσόντες της οικογένειας Αριστείδη Χαμόδρακα, το οποίο κατέθεσε ο μόνος επιζών από τους τέσσερις γιους του, Φάνης Χαμόδρακας. Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», κατέθεσε στεφάνι ο επιζών Χίτης μαχητής, Γεώργιος Λύτινας. Και η εκδήλωση του Συνδέσμου τελείωσε με τον εθνικό μας ύμνο και με το σύνθημα «Ζήτω το Έθνος».

  Η συνέχεια δόθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου, όπου είχε ετοιμαστεί έκθεση βιβλίου με θέμα την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση και τα Δεκεμβριανά. Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο αντιστασιακός Μιχαήλ Τουρναβίτης, ο οποίος έγραψε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Το ιστορικό ενός μελλοθάνατου», το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις «Πελασγός». Το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, αλλά έχει γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζει την ζωή στην περιοχή των Αθηνών, σε όλες της τις πτυχές, κατά τις δεκαετίες 1930-1950.

  Κατηγορία: