Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην μάχη της Κόνιτσας

    Δημοσιεύτηκε: 08 Ιανουάριος 2017
    08.01.2017: Στο βήμα ο ομιλητής συνταγματάρχης ε.α. Αναστάσιος Πάνου.
    08.01.2017: Άποψη από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου.
    08.01.2017: Ο φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας.
    08.01.2017: Ο κ. Θεοχάρης πριν την κατάθεση του στεφάνου.
    08.01.2017: Τα δάφνινα στεφάνια μετά την λήξη της κατάθεσης στο μνημείο.

    Με πρωτοβουλία της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Ιωαννίνων και του προέδρου της αντιστράτηγου ε.α. Δημήτριου Κωστούλα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 στην ακριτική Κόνιτσα και στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Κονίτσης το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων υπερασπιστών της πόλεως αξιωματικών, υπαξιωματικών, χωροφυλάκων και πολιτών κατά την μάχη της Κόνιτσας (1947–48) με τους αντάρτες του λεγομένου «ΔΣΕ».

    Στην εκδήλωση εθνικής μνήμης συμμετείχαν δεκάδες πολίτες από την Ήπειρο, την Θεσσαλονίκη και την Ηλεία. Παρόντες ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Κονίτσης κ. Παπασπύρου και ο αντιδήμαρχος κ. Καλλιντέρης. Στο ιερό μνημόσυνο ιερούργησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, πλαισιωμένος από πολλούς ιερείς.

    Για τα γεγονότα της ιστορικής μάχης και την σημασία της θυσίας των μαχητών της Κονίτσης μίλησε ο συνταγματάρχης ε.α. Αναστάσιος Πάνου. Με γλαφυρότητα και ιστορική ακρίβεια εξιστόρησε τα γεγονότα. Εξήρε τη θυσία των πεσόντων ανδρών του 582 Τάγματος Πεζικού, του 584 Τάγματος Πεζικού, καθώς και της Χωροφυλακής, αλλά και των υπερασπιστών πολιτών της Κονίτσης. Αναφέρθηκε και στην σημασία της άφιξης στην Κόνιτσα της τότε βασίλισσας Φρειδερίκη στις 7 Ιανουαρίου 1948, αμέσως μετά τη λήξη της πολιορκίας.

    Έπειτα ο φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας διάβασε ένα σύντομο χαιρετισμό του αξιωματικού των ΛΟΚ της Γ’ Μοίρας καταδρομών Βασιλείου Μαντζαρλή, συγγραφέα του βιβλίου «Ο δρόμος προς το Λυκόμορο: Η μάχη για την διάσωση της Κονίτσης» και υπερασπιστή της Κονίτσης, που λόγω κακοκαιρίας αλλά και προχωρημένης ηλικίας δεν μπόρεσε να παραστεί.

    Τον λόγο στο τέλος έλαβε και ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας. Εξήρε την θυσία των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων για να μείνει ελεύθερη η Κόνιτσα. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσα γίνονται σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Κάλεσε τον πιστό λαό να μην χάσει το κουράγιο του, αλλά να παίρνει δύναμη από τον Θεό για αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε.

    Λόγω του παγετού στο μνημείο πεσόντων έγινε ένα τρισάγιο από τον πατέρα Κωνσταντίνο και κατετέθησαν στέφανοι από Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Ιωαννίνων, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ιωαννίνων, σύνδεσμο Ναπολέοντα Ζέρβα ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Άρτας κ. Θεοχάρης, την Εθνική Αντίσταση ΠΑΟ-ΕΣΕΑ Θεσσαλονίκης κ. Βουλγαρόπουλο, την Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων Γεώργιος Τόσκας. Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.