Μεγάλη απώλεια

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Μάρτιος 2022

  Νιώθω την ανάγκη να γράψω σήμερα δυο λόγια για έναν άνθρωπο που από χθες δεν είναι πια δίπλα μας. Ο Ματθαίος Τσούγκας άφησε έντονο το επιστημονικό και κοινωνικό αποτύπωμά του όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτούργησε για δεκαετίες, αλλά ποικιλοτρόπως εντός και εκτός Ελλάδος. Συχνά «έμπαινε» στα σπίτια όλων των Ελλήνων, για σειρά ετών, μέσω των τηλεοπτικών διαύλων, όταν με την ιδιότητα του ιατροδικαστή καλείτο να κάνει δηλώσεις σχετικές με το λειτούργημά του. Και μέσα από αυτές, ακόμη και με αυτόν τον άχαρο ρόλο του, διαφαίνονταν η ευγένεια και η φιλανθρωπία του.

  Έχοντας με τιμήσει για πολλά χρόνια με την προσωπική του φιλία, μπορώ χωρίς κανέναν δισταγμό να πω ότι η πατρίδα μας έχασε έναν άνθρωπο αμέμπτου ηθικής, εξαίρετο επιστήμονα, με τεράστια κοινωνική προσφορά, ευγενικό, αγνό και ανιδιοτελή πατριώτη. Θα μου μείνει αξέχαστη η οδύνη που ένιωθε κάθε φορά που αναφερόταν σε περιπτώσεις νέων ανθρώπων εξαρτημένων από ναρκωτικά και στον αγώνα που έδινε με διαλέξεις, αλλά και με προσωπικές συμβουλές και φροντίδες για την καταπολέμηση του φαινομένου.

  Έχω μάλιστα γνωρίσει και αρκετούς ανθρώπους που ξεπέρασαν την εξάρτησή τους αυτή και τον λάτρευαν σαν πατέρα και άγγελό τους. Ο Ματθαίος Τσούγκας διετέλεσε καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Βλάχος στην καταγωγή, από το Κρούσοβο της περιοχής του αλύτρωτου Μοναστηρίου, σπούδασε Χημεία στο ΑΠΘ και εν συνεχεία Ιατρική. Έλαβε δύο ειδικότητες, του ιατροδικαστή και του χημικού τοξικολόγου. Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός, τιμηθείς με το χάλκινο μετάλλιο της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Λαμίας.

  Είχε πλούσια ακαδημαϊκή δράση. Έλαβε με άριστα το διδακτορικό δίπλωμά του και διήλθε επιτυχώς όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, φτάνοντας μέχρι αυτήν του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Έχει συγγράψει πάμπολλες επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, συνεργάστηκε με Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς, καθώς και με τη NASA σε πρωτοπόρες μεθόδους ανιχνεύσεων ιχνοστοιχείων στο Διάστημα.

  Επίσης πλούσια ήταν και η πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική του προσφορά. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης επί 16 χρόνια, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Χημικών Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Αγώνα Νέων με εκατοντάδες διαλέξεις σε όλο τον ελληνικό χώρο, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ιατροδικαστών, εκλεγμένος εκπρόσωπος επί 6ετία στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός», πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ελληνικής Κληρονομιάς (ΣΠΕΚ), πρόεδρος της Εταιρείας Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών (ΔΕΕΚΜΕ), αντιπρόεδρος της Σχολής Τυφλών «Ο Ήλιος», αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Ελλάδος, διοικητής του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» και επί 6ετία στο Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.

  Κατηγορία: