Κοπή βασιλόπιτας των «Δεσμών Ελλήνων»

  Δημοσιεύτηκε: 28 Ιανουάριος 2016
  16.01.2016: Κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας των «Δεσμών Ελλήνων».
  16.01.2016: Ο Γιάννης Κουριαννίδης προλογίζει την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.
  16.01.2016: Ο Βορειοηπειρώτης αγωνιστής Ανδρέας Μαρτίνος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο.
  16.01.2016: Αναμνηστική πλακέτα με την οποία τιμήθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνος.

  Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε για άλλη μια φορά η εκδήλωση κοπής της παραδοσιακής βασιλόπιτας του συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσά μας, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου.

  Σε αυτό συνετέλεσε και η παρουσία ενός συγχρόνου ήρωα του Ελληνισμού, του Βορειοηπειρώτη αδελφού μας Ανδρέα Μαρτίνου, ο οποίος τιμήθηκε για την εθνική προσφορά του από τον σύλλογό μας. Ο Ανδρέας Μαρτίνος έζησε τη μισή ζωή του με διώξεις και φυλακίσεις, στις απάνθρωπες αλβανικές φυλακές, πληρώνοντας το τίμημα της περήφανης ομολογίας του Ελληνισμού του, όπως και πολλές χιλιάδες άλλοι συμπατριώτές μας, κατά τη διάρκεια της επιβολής του απάνθρωπου κομμουνιστικού καθεστώτος.

  Για τον Ανδρέα Μαρτίνο και το αυτοβιογραφικό έργο του με τίτλο «Το πρέπον», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πελασγός» του Ιωάννη Γιαννάκενα, μίλησαν ο πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Φιλόθεος Κεμεντσετζίδης και η συγγραφέας Σταματία Καραγεωργίου, ενώ ο τιμώμενος συγκλόνισε με τις μαρτυρίες του.

  Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν και η παρουσία του συγκρατουμένου του Ανδρέα, του Οδυσσέα Τσώνου, με τον οποίο πέρασαν 7 εφιαλτικά χρόνια στο κάτεργο του Σπάτς, στη βόρεια Αλβανία. Ο Οδυσσέας, που φέρει εμφανή ακόμη στο σώμα του και για όλη του τη ζωή τα τραύματα από την πολυετή φυλάκισή του και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ήταν ο άνθρωπος που έμαθε στον Ανδρέα Μαρτίνο να διαβάζει ελληνικά, αφού δεν είχε αυτήν την ευκαιρία στην παιδική του ηλικία. Η συνάντησή τους έγινε ξανά στην Ελλάδα, μετά από 27 χρόνια!

  Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες φίλους και μέλη των «Δεσμών Ελλήνων», που συνεισέφεραν στον εμπλουτισμό του μπουφέ μας με πλήθος εύγευστων εδεσμάτων και ποτών. Για την ιστορία, ο τυχερός της βασιλόπιττας ήταν ο Δημήτρης Σαββίδης, ο οποίος κέρδισε ένα ασημένιο τριαντάδραχμο με απεικόνιση της ελληνικής βασιλικής δυναστείας, προσφορά του συλλέκτη και φίλου του συλλόγου μας, ιατρού Ιωάννη Βαλερή.

  Κατηγορία: